Prinosi na obveznice i povećanje stopa, nervoza među investitorima

Analitički tim Tradewin 24
Foto: Canva
20.09.2022

PRINOSI NA OBVEZNICE I POVEĆANJE STOPA, NERVOZA MEĐU INVESTITORIMA

Američka tržišta akcija trebalo bi da se otvore u blagom minusu. Nešto nervoznije raspoloženje je prisutno među investitorima koji su zastrašeni jakim porastom prinosa na obveznice poslednjih nedelja.Akcije koje će biti u fokusu kasnije ovog dana uključuju: Ford (NYSE:F), UnitedHealth (NYSE:UNH) nakon što je sud podržao njihov slučaj u vezi sa preuzimanjem Change Healthcare (NASDAQ:CHNG) za 13 milijardi dolara, čemu se Bajdenova administracija protivila zbog monopolskih osnova. Za 19h uveče po srednje-evropskom vremenu zakazan je govor predsednice evropske centralne banke Christine Lagarde.

CENA OD  80$ PO BARELU - NOVI PRAG "PROFITABILNOSTI" 

Najnoviji signali nekih od kreatora politike na tržištu nafte ukazuju na to da oni žele da cene ostanPo prvi put, OPEC i njegovi saveznici odlučili su kolektivno da smanje proizvodnju nafte, iako su cene barela bile iznad 90 dolara. Smanjenje je skromno, ali pokazuje da je grupa i dalje nervozna zbog pada potražnje i cena na globalnom tržištu. 

Pored toga, SAD u sve većoj meri troši svoje strateške rezerve nafte kako bi oborio cene ovog energenta u zemlji. Očekuje se da će se to završiti sledećeg meseca, što otvara pitanje kada će SAD početi sa kupovinu nafte i dopunom rezervi. Prošlonedeljni izveštaj Blumberga navodi da zvaničnici razmatraju otkup nafte kada cene padnu ispod 80 dolara. To bi ukazivalo na to da vlada SAD-a 80 dolara vidi kao razumnu cenu za naftu ili bar kao relativno „privlačnu“ cenu za dopunjavanje rezervoara za skladištenje. Analitičari očekuju da će dopuna strateških rezervi SAD znatno pogurati cenu nafte na gore.

Ovo navodi analitičari Bank of America, da prosečnu cenu nafte u 2023. godini vide na oko 100 dolara po barelu, sa povećanim rizikom od ruskih poremećaja u snabdevanju i makro usporavanjem. Za većinu proizvođača nafte, svaka cena iznad 60 dolara po barelu je profitabilna. Ukoliko 80 dolara postane novi prag, investitori u naftne kompanije mogli bi da vide godine solidnog rasta vrednosti kompanija i dividendi.u iznad 80 dolara, navode analitičar Bank of America. 

VELIKA NEDELJA ZA CENTRALNE BANKE

Prinosi na obveznice širom sveta porasli su uoči talasa povećanja kamatnih stopa od strane centralnih banaka ove nedelje. Švedska Riksbanka otvorila je nedelju, podižući svoju referentnu stopu za čitav procentni poen na 1,75%, što je izazvalo zabrinutost da bi korak te veličine mogao postati norma u borbi monetarnih vlasti da obuzdaju inflaciju. Nakon odluke Riksbanke u sredu će uslediti odluka Federalnih rezervi i Brazilske centralne banke, dok će odluke Banke Japana, Banke Engleske i Švajcarske narodne banke dospeti u četvrtak. Referentnim dvogodišnjim američkim trezorskim notama trgovalo se blizu 4%, što je nivo koji nije viđen od 2007. godine, dok je nemački 2-godišnji note dostigao 1,71%, što je 11-godišnji maksimum.

Kako da kreneš sa investiranjem na berzi?

Za uspešno investiranje na berzi potrebne su ti samo 2 stvari:

1.  Dobar broker. Iskoristi sve šanse koje ti berza pruža i otvori trgovački račun kod licenciranog brokera #1 TradeWin24. 

2.  Kvalitetna edukacija. Pre bilo kakvog ulaganja neophodno je da se edukuješ o berzi. Uvek možeš besplatno započeti svoju edukaciju na Berzanskoj akademiji. Registruj se i slušaj 10 besplatnih lekcija ovde.

Investiraj odmah