Rast evrozone će verovatno biti negativan u Q4

Analitički tim Tradewin 24
Foto: Canva
23.11.2022

FJUČERSI NA INDEKSE U PLUSU PRED FED MINUTES

Fed minutes, detaljan izveštaj sa poslednjeg sastanka FED-a, mogao bi pokazati debatu o rizicima od agresivnog povećanja kamatnih stopa. Nakon ovogodišnje žurbe da se podignu kamatne stope, Federalne rezerve su se ovog meseca prebacile na umereniji pristup koji se smatrao kompromisom između zvaničnika koji su najviše zabrinuti zbog visoke inflacije i drugih zabrinutih da bi veći porast troškova zaduživanja mogao da uništi ekonomiju. Fed minutes se objavljuje večeras u 20h po našem vremenu.

U fokusu pre zvona: 

Fjučersi na američke berzanske indekse su porasli, dok su dolar i zlato pali. Evropske akcije su porasle pošto su podaci pokazali da je pad poslovne aktivnosti evrozone ublažen u novembru. Na azijskim tržištima, kineske akcije su završile u porastu, uz pomoć poslednje runde politike podrške finansiranju imovine. S&P Flash PMI, podaci o zahtevima za nezaposlene i građevinske dozvole, takođe treba da budu objavljeni danas.

Deere & Co (NYSE:DE), izvestio je o skoku kvartalne dobiti od 75%, pošto je ograničena ponuda traktora, kombajna i prskalica pomogla ceni kao i neutralisanju uticaja viših troškova sirovina. Neto prihod kompanije porastao je na 2,25 milijardi dolara, ili 7,44 dolara po akciji, za kvartal završen 30. oktobra sa 1,28 milijardi dolara, ili 4,12 dolara po akciji, godinu dana ranije. Ukupna neto prodaja i prihod porasli su na 15,54 milijarde dolara sa 11,33 milijarde dolara.
Sempra Energy (LSE:0l5A) je u utorak saopštila da će ConocoPhillips kupovati pet miliona tona tečnog prirodnog gasa (LNG) godišnje iz faze 1 LNG projekta Port Arthur koji se razvija u okrugu Džeferson u Teksasu. ConocoPhillips će preuzeti 30% kapitala u Port Arthur LNG Fazi 1 i upravljaće zahtevima za snabdevanje gasa za postrojenje, saopštile su kompanije. Finansijski uslovi sporazuma nisu objavljeni.
PayPal Holdings Inc (NASDAQ:PYPL) Poljski regulator pokrenuo je postupak protiv kompanije zbog mogućih zabranjenih ugovornih odredbi, dodajući da bi moguća kazna mogla iznositi 10% prihoda kompanije. Regulator je rekao da sumnja u pravo kompanije za platni promet da nametne ugovorne kazne, kao što su blokiranje pristupa računima, finansijske sankcije ili raskid ugovora, između ostalog.
Alibaba Group Holdings Ltd (NYSE:BABA) Dugovima opterećen kineski konglomerat Fosun International nastoji da prepusti manjinski udeo u logističkom ogranku Alibaba grupe Cainiao, u poslu koji bi mogao da isplati do milijardu dolara, rekle su dve osobe sa direktnim saznanjem o tome. Fosun je imenovao finansijskog savetnika da vodi prodaju svog udela od manje od 5% u Cainiao-u i plan je u ranoj fazi, rekli su izvori, koji su odbili da budu identifikovani jer su informacije poverljive.
 

RAST EVROZONE ĆE VEROVATNO BITI NEGATIVAN U Q4, A INFLACIJA VISOKA. KAŽE DE GINDOS IZ ECB

Evropska centralna banka nastaviće da povećava kamatne stope sve dok inflaciju ne spusti na oko 2 odsto, iako ekonomija evrozone ide ka recesiji, izjavio je u sredu potpredsednik ECB Luis de Gindos.

De Gindos nije elaborirao veličinu potencijalnog sledećeg povećanja kamatnih stopa u decembru, ali je rekao da će to zavisiti od predstojećih projekcija ECB-a i inflacije u novembru. „Mogu vam reći da će naš pristup uvek biti isti, nastavićemo da podižemo kamatne stope na nivo koji nam omogućava da osiguramo da se inflacija približava našoj definiciji stabilnosti cena“, rekao je De Gindos na finansijskom događaju u Madridu.

ECB je za tri meseca podigla stopu na bankarske depozite sa minus 0,5% na 1,5%. De Gindos je rekao da će inflacija ostati na sadašnjem nivou od oko 10 odsto u narednim mesecima, dodajući da ne treba potcenjivati postojanost inflatornih pritisaka.

„Veoma je važno sagledati evoluciju osnovne inflacije i moguće efekte drugog kruga jer će oni odrediti odgovor monetarne politike“, rekao je De Gindos. Vrlo je moguće da ćemo u četvrtom kvartalu i prvom kvartalu naredne godine imati negativne stope rasta“, rekao je De Gindos.

KLIJENTI GUBE U CREDIT SUISSE - POVUČENO 88 MILIJARDI DOLARA!

Klijenti banke Credit Suisse Group AG (EBS:CSGN) povukli su čak 88,3 milijardi dolara svog novca tokom prvih nekoliko nedelja tekućeg kvartala, naglašavajući nepoverenje u napore banke za restrukturiranje nakon velikih gubitaka. 

Banka sa sedištem u Cirihu upozorila je u sredu da će se suočiti sa gubitkom od 1,6 milijardi dolara u poslednja tri meseca tekuće godine što je najvećim delom rezultat pada poslovanja u segmentu za upravljanje imovinom. 

Credit Suisse prolazi kroz sveobuhvatnu reviziju kojom će se njena investiciona banka izdvojiti i veći fokus staviti na privatno bankarstvo nakon godina skandala i pogrešnih koraka menadžmenta. Banka će danas tražiti i odobrenje od akcionara za povećanje kapitala od oko 4 milijarde franaka. Takođe,  postoji namera menadžmenta da se smanji broj zaposlenih za oko 9.000 do 2025. godine.

Nakon objave vesti, akcije banke Credit Swiss su na početku trgovanja pale za čak 5% na 3,66 CHF pa se tržišna vrednost švajcarskog bankarskog giganta spustila na 9,6 milijardi CHF. 
 

FABRIKA IPHONE-A U KINI POTRESENA NOVIM NEMIRIMA RADNIKA

Stotine radnika pridružile su se protestima u fabrici Foxconn u Kini koja je najveći proizvođač Iphone telefona kompanije Apple. Neki muškarci su razbijali nadzorne kamere i prozore, pokazuju snimci postavljeni na društvenim mrežama. 

Čini se da je okidač za proteste, koji su počeli rano u sredu, bio plan za odlaganje isplata bonusa, rekli su mnogi demonstranti u video stream-ovima uživo. "Dajte nam našu platu!", skandirali su radnici koji su bili okruženi ljudima u punim zaštitnom odelu, od kojih su neki nosili pendreke. Drugi snimci pokazuju kako se koristi suzavac i radnici skidaju karantinske barijere.

Nezadovoljstvo zbog strogih karantinskih pravila, nemogućnost kompanije da zaustavi epidemiju covida i loši uslovi rada, uključujući nestašicu hrane, doveli su do toga da radnici pobegnu iz fabričkog kampusa pošto je dobavljač Apple Inc nametnuo takozvani sistem "zatvorene petlje" u oktobru. U okviru operacija "zatvorene petlje", osoblje živi i radi na licu mesta izolovano od sveta. Bivši radnici procenjuju da je hiljade ljudi pobeglo iz fabričkog kampusa. Pre nemira, fabrika u Džengdžuu je zapošljavala oko 200.000 ljudi. Da bi zadržao osoblje i privukao više radnika, Foxconn je morao da ponudi bonuse i veće plate.  Akcije Apple (NASDAQ: APPL) su jutros mirno otvorile oscilirajući oko kote od 150 dolara.

G7 USKORO OBJAVLJUJE NIVO OGRANIČENJA RUSKE NAFTE DOK CENE RASTU ZBOG VELIKOG PADA ZALIHA SIROVE NAFTE U SAD

Grupa sedam zemalja bi uskoro trebalo da objavi ograničenje cena za izvoz ruske nafte, a koalicija će verovatno prilagođavati nivo nekoliko puta godišnje, a ne mesečno, rekao je u utorak visoki zvaničnik američkog ministarstva finansija. G7, uključujući Sjedinjene Države, zajedno sa EU i Australijom, trebalo bi da 5. decembra uvedu ograničenje cena na izvoz ruske nafte u moru, kao deo sankcija koje imaju za cilj da kazne Moskvu za njenu invaziju na Ukrajinu. 

Cilj mehanizma ograničenja cena je da smanji ruske prihode od nafte kojima se finansira njena ratna mašina, uz održavanje tokova nafte na globalna tržišta kako bi se sprečili skokovi cena. Ograničenje izvoza ruskih naftnih derivata trebalo bi da počne 5. februara.

Zalihe sirove nafte u SAD pale su za oko 4,8 miliona barela za nedelju završenu 18. novembra, pokazuju podaci Američkog instituta za naftu. Fjučersi na naftu tipa Brent porasli su za 27 centi, ili 0,3%, na 88,63 dolara po barelu, dok su fjučersi na naftu u zapadnom Teksasu WTI porasli za 25 centi, ili 0,3%, na 81,20 dolara po barelu. 

TESLA - VREME ZA KUPOVINU

Nakon što je za dva meseca izgubila skoro 300 milijardi dolara na tržišnoj vrednosti, sve veći broj analitičara za kompaniju Tesla Inc (NASDAQ:TSLA). kaže da je pad cene akcija otišao dovoljno daleko da postane atraktivna za kupce. Analitičar kompanije Morgan Stanley Adam Jonas rekao je u sredu da se Tesla približava svojoj ciljnoj ceni od 150 dolara, što predstavlja odličnu priliku za investitore. S druge strane, analitičari Citi banke su danas podigli rejting akcija sa "prodati" na "neutral", rekavši da je ovogodišnji pad od preko 50%  „izbalansirao kratkoročni odnos rizik/nagrada“. Akcije Tesle se jutros skočile +1,4% i trguju se na koti od oko 172 USD.

TRAFIGURA: EVROPA ĆE IZBEĆI NESTAŠICU GASA

Blaga vremenska prognoza širom Evrope poslednjih nedelja daje velike šanse regionu da izbegne nestašicu prirodnog gasa ove zime ali i sledeće godine, smatra Trafigura Group, jedan od najvećih svetskih trgovaca robom.

Zalihe gasa u Evropi će se ove zime verovatno isprazniti za otprilike dve trećine, pod uslovom da bude normalno vreme i da se ruski tokovi nastave kroz Ukrajinu, rekao je glavni izvršni direktor Trafigure Džeremi Vir. To znači da će region moći da preživi nadolazeći zimski period i da bi mogao imati dovoljno rezerve energije da izbegne krizu i sledeće godine, što je bila osnova naše zabrinutosti, dodao je on.

SEC TUŽI GOLDMAN SACHS

Američka komisija za hartije od vrednosti u utorak je optužila Goldman Sachs da nije poštovao svoje politike i procedure koje uključuju ekološka, društveno orijentisana i druga ulaganja i kaznila kompaniju sa 4 miliona dolara. Bez priznavanja ili negiranja nalaza regulatora, Goldman Sachs Asset Management je pristao da plati kaznu od 4 miliona dolara, dodaje SEC. „Goldman Sachs Asset Management, L.P. sa zadovoljstvom je rešio ovaj problem, koji se bavio istorijskim politikama i procedurama u vezi sa tri investiciona portfelja grupe Goldman Sachs Asset Management Fundamental Equity“, navodi kompanija u odvojenom saopštenju.

JPMORGAN CHASE & CO NASTAVLJA DA RASTE U LATINSKOJ AMERICI

Banka će nastaviti da raste u Latinskoj Americi u narednih nekoliko godina jer očekuje da će se geopolitički izgledi u regionu poboljšati, rekao je Alfonso Ejzagire, izvršni direktor JPMorgana za Latinsku Ameriku i Kanadu. „Jedan primer je povećanje direktnih stranih investicija koje je podstaknuto bliskim zatvaranjem i prenosom dela proizvodnje iz Kine u Latinsku Ameriku zbog vremenskih poremećaja u lancu snabdevanja uočenih od pandemije COVID-a“, rekao je Ejzagire. 

GRAFIKON DANA: EVROZONA - PREGLED GLAVNIH INDIKATORA PRIVREDNE AKTIVNOSTI

​​Čini se da je privredna aktivnost u Evrozoni u kontrakciji. Međutim, industrijska aktivnost je u porastu, maloprodaja se dobro drži dok je izvoz prilično visok i dalje. Najnovije prognoze analitičara govore da bi sledeće godine EU ekonomija mogla ući u recesiju ALI nešto slabiju od prvobitnih očekivanja.

 

Investiraj odmah