Reddit premašio očekivanja u prvom kvartalu

Analitički tim TW24
Foto: Canva
08.05.2024


Reddit premašio očekivanja u prvom kvartalu, Shopify pao zbog loših prognoza prihoda

Fjučersi na američke indekse akcija danas su u padu, dok su prinosi na trezorske zapise porasli. Na završetku ove sezone zarada investitori se pitaju šta dolazi nakon majskog rasta od 3% za S&P 500 (MES). Američki donosioci politike signaliziraju da su opklade na preokret ka lakšoj politici možda prerane, pri čemu je predsednik Federalnih rezervi u Minneapolisu Neel Kashkari rekao da je verovatno da će centralna banka zadržati kamatne stope "na sadašnjem nivou tokom produženog perioda".

U korporativnim vestima, akcije Apple-a (AAPL) porasle su pre otvaranja berze jer su podaci pokazali da su pošiljke iPhone-a u Kini porasle oko 12% u martu nakon smanjenja cene, što sugeriše da napori da zaustavi ubrzani pad prodaje daju rezultate. Uber (UBER) je zabeležio pad od 6% nakon što je izjavio da očekuje bruto rezervacije za Q2 ispod očekivanja. Suprotno tome, akcije Lyfta (LYFT) beleže rast od 5,5% zbog projekcija bruto dobiti za tekući kvartal iznad očekivanja. Upstart (UPST) beleži pad od 13% nakon što je online platforma za zajmove iznela slabu prognozu za tekući kvartal. Akcije Electronic Arts (EA) beleže pad od 3,5% nakon što je proizvođač video igara prijavio slabu procenu prodaje i prihoda za celu godinu. Luminar Technologies (LAZR) beleži skok od 8,5% nakon objave da je Tesla (TSLA) bio njegov najveći kupac u prvom kvartalu, čineći preko 10% prihoda kompanije tokom tog perioda. 

SAD razmatra da ograniči pristup Kini svojim AI softverima

Izveštaj o novim planovima administracije SAD-a za regulisanje izvoza AI softvera izazvao je pažnju, kako se zemlja priprema da postavi ograničenja oko najnaprednijih AI modela. Prema izvorima upućenim u situaciju, Odeljenje za trgovinu razmatra novi regulatorni pritisak kako bi ograničilo izvoz zatvorenih  AI modela, čiji su softver i podaci na kojima su obučeni strogo čuvani. Ovo bi bio dodatak seriji mera koje čiji je cilj usporavanje izvoza čipova u Kinu.

Iako trenutno ništa ne sprečava kompanije poput Microsoft-ovog (MSFT) OpenAI-a, Google DeepMind Alphabeta (GOOGL) i Anthropic-a da prodaju svoje modele gotovo bilo kome u svetu bez vladinog nadzora, nova regulativa bi to mogla promeniti. Američki istraživači izražavaju zabrinutost zbog moguće zloupotrebe ovih modela od strane neprijateljskih država, posebno u kontekstu razvoja biološkog oružja ili izvođenja sajber napada. SAD bi mogao koristiti količinu računarske snage potrebne za AI obuku kao meru koja bi odredila koje veštačke inteligencije podležu ograničenjima izvoza. Ipak, kako se tehnologija veštačke inteligencije brzo razvija, još nije jasno kako će ove mere biti sprovedene i kako će se prilagoditi promenama u industriji.

Shopify pao zbog lošijih prognoza prihoda

Shopify (SHOP), vodeća e-trgovinska platforma, doživeo je nagli pad vrednosti akcija nakon što je objavio prognoze usporavanja rasta prodaje u ovom kvartalu. Akcije su pale skoro 17% pre otvaranja berze. Ovaj nagli pad dolazi nakon što je kompanija iz Ottawe iznela predviđanja o rastu prodaje po stopi manjoj nego prethodnog kvartala, kada je ostvarila rast prihoda od 23%.

Analitičari su posebno pažnju obratili na finansijske rezultate za prvi kvartal. Naime, Shopify je saopštio neto gubitak od 273 miliona $, što je značajna promena u odnosu na profit od 68 miliona $ ostvaren u istom periodu prethodne godine. Kada se izuzmu izuzetne stavke, kompanija je ostvarila dobit od 20 centi po akciji, što je nadmašilo očekivanja analitičara. Prihodi su iznosili 1.86 milijardi $, blago premašujući analitičke prognoze od 1.84 milijarde $. 

Rast bruto marže kompanije na 51,4%, u poređenju sa 47,5% u istom periodu u 2023, delimično je rezultat prodaje logističkog poslovanja i promena u cenovnoj politici. Ovi rezultati, iako prate trendove usporavanja, nastavljaju da privlače pažnju investitora i analitičara dok Shopify prilagođava strategiju u dinamičnom okruženju e-trgovine.

Rivian prijavio veći gubitak od očekivanog

Startap za električna vozila Rivian Automotive (RIVN) izjavio je da ostaje u skladu sa svojim planovima da do kraja godine prijavi svoj prvi bruto profit, iako trenutno beleži gubitke po prodaji svakog vozila. U prvom kvartalu ove godine, kompanija je izvestila o manjem bruto gubitku po vozilu u poređenju sa prethodnom godinom, što je delom posledica troškova vezanih za redizajn njihovih vozila radi smanjenja troškova proizvodnje. Uprkos rastu prihoda od prodaje vozila, Rivian je zabeležio neto gubitak od 1,4 milijarde $ za period, uz prilagođeni neto gubitak po akciji koji je bio gori od očekivanja analitičara.

Uprkos ovim izazovima, Rivian je dostavio više vozila nego što je očekivao u prva tri meseca ove godine, zadržavajući svoju prognozu za prodaju 57.000 jedinica u 2024. Odluka o odgađanju izgradnje nove fabrike u Džordžiji doprinela je smanjenju prognoza kapitalnih izdataka kompanije za naredni period.

Dok se tržište električnih vozila suočava s izazovima usled zastoja u rastu prodaje, Rivian i druge kompanije najavljuju planove za lansiranje jeftinijih modela električnih vozila u narednim godinama, što bi moglo pomoći u privlačenju novih kupaca. Rivianove akcije pale su preko 4% pre otvaranja berze.

Reddit u prvom kvartalu daleko bolji od prognoza

Reddit (RDDT) je najavio da bi mogao ostvariti prilagođeni profit u drugom kvartalu zahvaljujući uspešnom poslovanju oglašavanja i licenciranju sadržaja sa AI kompanijama. To je impresioniralo investitore, što je rezultiralo skokom akcija za 16% na  57,67 $, što je 70% više od cene na IPO-u.

Izveštaj o zaradi, prvi od kako je Reddit postao javna kompanija u martu, takođe je obuhvatio prognozu prihoda za tekući kvartal koja je bila iznad očekivanja Vol Strita. Ovo se dešava dok se sve više ljudi okuplja na društvenoj platformi iza prošlogodišnje euforije oko "meme" akcija. Broj dnevnih aktivnih posetilaca Redditove platforme skočio je za 37%, dostigavši broj od 82,7 miliona u prvom kvartalu, završenom 31. marta, dok je prosečni prihod po korisniku porastao za 8%. To je rezultiralo skokom prihoda od 48% na 243 miliona $, što je daleko iznad očekivanja analitičara. Prognoze za Q2 predviđaju prihod između 240 i 255 miliona $, dok se očekuje da će prilagođeni dobitak biti između 0 i 15 miliona $.

Reddit takođe radi na diverzifikaciji prihoda putem licenciranja korisničkih generisanih sadržaja za obuku AI modela. Ranije ove godine potpisao je ugovor sa Google-om (GOOGL) vredan oko 60 miliona $ godišnje.

Grafik dana: Koncentracija na tržištu akcija veća nego u periodu Velike depresije

Analizirajući trenutnu situaciju na tržištu akcija, primećuje se izuzetno visoka koncentracija investiranja u mali broj odabranih akcija, što oslikava period Velike depresije. 

Ova pojava ukazuje na strah investitora i naglašenu potragu za sigurnim ulaganjima. Konkretno, grafikon koji prikazuje ovu koncentraciju svedoči o tendenciji investitora da se fokusiraju na manji broj akcija koje smatraju bezbednijim izborom. 

Investiraj odmah