Rezultati Nvidia u fokusu

Analitički tim TW24
Foto: Canva
22.05.2024

Inflacija u UK usporila manje od očekivanja, rezultati Nvidia u fokusu

Fjučersi na američke indekse akcija danas su relativno mirni pred večerašnje objavljivanje zapisnika sa prethodnog sastanka komiteta Federalnih rezervi. Takođe, investitori iščekuju ključne kvartalne rezultate kompanije Nvidia (NVDA) kako bi videli da li će ovaj div u oblasti veštačke inteligencije uspeti da opravda očekivanja i nastaviti ovogodišnji rast akcija. Akcije Nvidia-e pale su za 0,4% pre otvaranja berze, nakon što su ovog vikenda dosegle nove rekordne nivoe. 

Investitori takođe postaju zabrinuti zbog činjenice da bi uporno visoka inflacija mogla sprečiti centralne banke da ublaže politiku onako brzo kao što se očekivalo. Najnoviji podaci iz Velike Britanije pokazuju da je inflacija usporila manje nego što se očekivalo prošlog meseca, dok su zvaničnici Federalnih rezervi više puta nagovestili potrebu za opreznim stavom u vezi sa smanjenjem kamatnih stopa. 

Akcije Amazona (AMZN) pale su za 0,3% nakon što je tehnološki gigant najavio da će njegova jedinica za cloud računarstvo AWS investirati oko 17 milijardi $ u data centre na severu Španije. Akcije Urban Outfittersa (URBN) porasle su za preko 1,7% nakon što je ovaj trgovac odećom premašio očekivanja na gornjoj i donjoj liniji u svom poslednjem kvartalu. Akcije kompanije Toll Brothers (TOL) porasle su za 1,1% nakon što je građevinska firma povećala svoje smernice za isporuku za celu godinu zbog jačih od očekivanih porudžbina. 

Target ispod očekivanja u prošlom kvartalu

Target (TGT) je objavio prognoze prodaja i profita za tekući kvartal uglavnom ispod očekivanja Wall Street-a, nakon što je slabo diskreciono trošenje narušilo njegove rezultate u prvom kvartalu, ističući i dalje oprezan stav potrošača.

Prodaja za prvi kvartal, završen 4. maja, pala je za 3,7%, u skladu s očekivanjima, označavajući četvrti uzastopni kvartalni pad. Prodaja odeće je bila bolja u odnosu na prethodni kvartal, dok je snažna prodaja u kozmetičkoj industriji delimično nadoknadila usporavanje tražnje za diskrecionim proizvodima poput aparata za domaćinstvo i nameštaja. Prosečan broj kupaca i iznos potrošen na kasi smanjeni su za 1,9% u kvartalu.

I dok je Walmart prošle nedelje objavio rezultate suprotne Targetu, zbog svog udela u prehrambenim proizvodima koji su privukli kupce fokusirane na hranu i kućne potrepštine, Target je zadržao svoj cilj za celu godinu, s očekivanom dobiti od 8,60 do 9,60 $ po akciji. Takođe, Target je najavio snižavanje cena za najmanje 5.000 proizvoda, nakon što je u januaru predstavio novu liniju proizvoda "dealworthy" dostupnih po povoljnim cenama.

Inflacija u UK usporila, ali manje od očekivanja

Stopa inflacije u Ujedinjenom Kraljevstvu se približila cilju od 2% postavljenom od strane Banke Engleske (BoE), što bi moglo otvoriti put za smanjenje stopa u narednim mesecima. Međutim, cene usluga i dalje beleže rast brzinom koja brine donosioce politike.

Prema novim podacima, potrošačke cene su u aprilu bile 2,3% više u poređenju sa istim periodom prethodne godine, što predstavlja blaži porast u odnosu na 3,2% zabeleženih u martu. Iako je ovo najniža stopa inflacije od jula 2021. godine, nadmašila je očekivanja ekonomista od 2,1%. Cene u sektoru usluga, koji zahteva mnogo radne snage, nastavljaju da rastu brzo, 5,9% u odnosu na 2023, što je neznatno manje u poređenju sa martovskim rastom od 6,0%. Osnovna stopa inflacije, koja isključuje volatilne cene energije i hrane, iznosila je 3,9%, što je više od očekivanih 3,2%.

Analitičari ističu da je oštar pad glavne mere inflacije tokom prethodnih meseci posledica cena energije koje se određuju na svetskim tržištima. Međutim, donosioci politike su zabrinuti da će se nakon stabilizacije cena energije, ukupna inflacija ponovno rasti pod pritiskom domaćih faktora, uključujući brzo rastuće plate. Očekuje se da će BoE zadržati ključnu stopu na sadašnjem nivou od 5,25% na sledećem sastanku 20. juna.

BHP na pragu preuzimanja Anglo American-a vrednog 43 milijarde dolara

Najveći svetski rudar, BHP Group Ltd. (BHP), ima rok do kraja dana po londonskom vremenu da donese odluku o preuzimanju manjeg rivala Anglo American Plc. (AAL). Ponuda vredna 43 milijarde $ predviđa spajanje koje bi stvorilo globalnog giganta, najavljujući povratak velikih spajanja u rudarskoj industriji nakon više od decenije.

BHP je već dva puta dao neobavezujuće ponude koje je Anglo odbio. Ako sada odustane, BHP neće moći ponovo da pokuša u narednih šest meseci. Glavni problem je što izvršni direktor Anglo-a, Dankan Vanblad, odbija pregovore, smatrajući da je ponuda previše složena i da potcenjuje vrednost njihove kompanije. Analitičari smatraju da bi spajanje imalo smisla zbog sve veće potražnje za bakrom, koji je ključan za nove energetske sektore. BHP je javno izrazio želju za širenjem u oblasti bakra, dok su Anglo-ovi bakarni rudnici vrlo privlačni resursi.

Cena bakra (MHG) je poslednjih nedelja dostigla rekordne nivoe, što dodatno komplikuje situaciju. Pored toga, BHP-ovi konkurenti poput Rio Tinto Group (RIO) takođe šire svoje prisustvo.

Američka kancelarija za trgovinu objavila je detalje o carinama na kineski uvoz

Američka kancelarija za trgovinu objavila je u sredu detalje o značajnom povećanju carina na kineski uvoz, uključujući baterije za električna vozila, kompjuterske čipove i medicinske proizvode. Ove mere će stupiti na snagu 1. avgusta.

Nove mere obuhvataju kinesku robu u vrednosti od 18 milijardi dolara, uključujući čelik, aluminijum, poluprovodnike, električna vozila, kritične minerale, solarne ćelije i kranove, saopštila je Bela kuća. Prema podacima američkog Zavoda za statistiku, SAD su u 2023. godini uvezle robu iz Kine u vrednosti od 427 milijardi dolara, dok su izvezle 148 milijardi dolara u Kinu. Ovaj trgovinski deficit traje decenijama i predstavlja sve osetljiviju temu u Vašingtonu. Američka trgovinska predstavnica Ketrin Tai izjavila je da su revidirane carine opravdane zbog krađe američke intelektualne svojine od strane Kine. Ipak, Tai je takođe preporučila izuzeće od carina za stotine kategorija industrijskih mašina iz Kine, uključujući opremu za proizvodnju solarnih proizvoda. Kina je odmah osudila ove planove i obećala "odlučne mere" za zaštitu svojih interesa. Kineski zvaničnici su izjavili da su ove carinske mere kontraproduktivne i da nanose štetu američkoj i globalnoj ekonomiji.

Grafik dana: 41% kompanija u sastavu indeksa Russell 2000 beleži negativne zarade

Najnoviji podaci pokazuju da čak 41% kompanija u sastavu indeksa Russell 2000 trenutno beleži negativne zarade (12-mesečni EPS), što predstavlja više nego dvostruki rast u odnosu na 2006. godinu. 

Ovaj procenat je na nivou koji je viđen tokom vrhunca Finansijske krize 2008. godine.

Investiraj odmah