Rivian akcije potonule nakon objave rezultata

Analitički tim TW 24
Foto: Canva
01.03.2023

INDEKSI NA NEUTRALNOJ TERITORIJI, KINA SE OPORAVLJA

Indeks potrošačkih cena (CPI) u Nemačkoj u februaru na godišnjem nivou iznosi 8.7% što je iznad očekivanja analitičara od 8.5%. CPI na mesečnom nivou u februaru iznosi 0.8% što je takođe iznad konsenzusa analitičara, ali je ispod 1% prijavljenih u januaru.

Indeks menadžera nabavke (PMI) u proizvodnji Nemačke u februaru iznosi 46.3, nešto ispod očekivanja analitičara od 46.5. Ukoliko je ovaj pokazatelj ispod 50, ukazuje na kontrakciju proizvodnog sektora.

Stopa nezaposlenosti u Nemačkoj u februaru od 5.5% je u skladu sa očekivanjima analitičara i ostala je nepromenjena u odnosu na januar. 

Indeks menadžera nabavke (PMI) Kine u februaru  iznosi 56.4 što je iznad 52.9, koliko je ovaj podatak iznosio u januaru. PMI u proizvodnji je iznosio 52.6 i bolji je u odnosu na konsenzus analitičara od 50.5. Indeks menadžera nabavke van proizvodnog sektora iznosio je 56.3 naspram 55 koliko su očekivali analitičari i 54.4 koliko je iznosio u januaru. Vrednost ovog pokazatelja iznad 50 ukazuje na ekspanziju privrede.

RIVIAN - CENA AKCIJA PALA GOTOVO 10%

Rivian  Automotive (RIVN), američki proizvođač električnih automobila, prijavio je kvartalni gubitak po akciji od 1.73 dolara naspram očekivanog gubitka od 1.96 dolara po akciji. Kvartalni prihod od 663 miliona dolara bio je ispod konsenzusa analitičara od 729 miliona dolara.  Kompanija je prijavila gubitak pre kamata, poreza, deprecijacije i amortizacije od skoro 5.2 milijarde dolara u 2022. godini, nešto  ispod konsenzusa analitičara od 5.4 milijarde dolara. Do kraja prošle godine, kompanija je imala oko 12.1 milijardi dolara u gotovini, što je pad sa 13.8 milijardi dolara na kraju trećeg kvartala. Kapitalni izdaci za četvrti kvartal iznosili su 294 miliona dolara u poređenju sa 455 miliona dolara godinu dana ranije. Rivian predviđa proizvodnju od 50.000 vozila u 2023. godini. To bi bilo otprilike duplo više od prošlogodišnje proizvodnje, ali ispod očekivanja od oko 60.000. Cena akcije je pala gotovo 10% na 17.43 dolara pre početka američke trgovačke sesije. Trenutna vrednost kompanije iznosi 17.05 milijardi dolara.

AMC OSTVARIO GUBITAK U ČETVRTOM KVARTALU, CENA AKCIJA PALA 4,5%

AMC Entertainment Holdings, Inc. (AMC), američka multinacionalna kompanija,  je ostvario prihod od 990.9 miliona dolara u četvrtom kvartalu, koji je nadmašio procene Volstrita od 977.57 miliona dolara. Kompanija je objavila i gubitak po akciji od 14 centi, što je niže od 21 centa gubitka po akciji koji su očekivali analitičari. AMC Theatres, jedan od segmenata poslovanja AMC grupe,  najavio je novu liniju kokica sa brendom AMC koje se prodaju isključivo u Walmartu. Kompanija takođe očekuje da će se oporavak brzo nastaviti u 2023. Cena akcija je pala oko 4.5% na 6.82 dolara pre otvaranja američkih berzi. Trenutna tržišna vrednost kompanije iznosi 3.66 milijardi dolara.

ERA NULTOG COVIDA ZAVRŠENA: KINESKA PRIVREDA POKAZUJE SNAŽAN OPORAVAK

Kineska ekonomija pokazuje znake snažnijeg oporavka, pri čemu je proizvodnja zabeležila najveći napredak u poslednjih više od decenije uz rast uslužnih aktivnosti i stabilizaciju tržišta nekretnina. Indeks menadžera nabavke u proizvodnji porastao je prošlog meseca na 52.6, objavio je u sredu Nacionalni biro za statistiku Kine, što je najviše očitavanje od aprila 2012. godine. Takođe, neproizvodni PMI koji meri aktivnosti u sektoru usluga i u sektoru građevinarstva porastao je na 56.3. Oba indeksa su nadmašila očekivanja ekonomista.

PMI, proizvodnI i neproizvodnI, pružaju prve sveobuhvatne podatke o oporavku privrede nakon što je zemlja napustila politiku nultog Covida krajem prošle godine. Analitičari ipak upozoravaju da su na brojke PMI-a uticali značajni sezonski faktori. Početni talas Covida nakon ukidanja ograničenja pandemije sada je splasnuo dok su mere za stabilizaciju rasta u zemlji počele da stupaju na snagu.  Ekonomisti su takođe upozorili da i dalje postoje prepreke, pošto je globalna tražnja i dalje slaba, čime će se izvoz zemlje verovatno smanjiti ove godine. Gledajući unapred, biće teško održati ovako brz tempo oporavka, uz usporavanje globalnog rasta.

Pored PMI-a izašli su i podaci koji signaliziraju porast domaće potražnje. Prodaja kuća u Kini porasla je u februaru u odnosu na godinu dana ranije, što je prvo takvo povećanje od juna 2021. godine. Satelitski snimci pokazuju da se obim saobraćaja u velikim gradovima vratio na nivoe pre pandemije. Potrošnja u restoranima i tržnim centrima je drastično porasla, a broj putnika u podzemnoj železnici je takođe na nivoima pre pandemije. Kineski lideri su se obavezali da će ove godine dati prioritet rastu, stavljajući naglasak na ulogu koju će domaća tražnja igrati u pokretanju oporavka. Narodna banka Kine je u svom najnovijem monetarnom izveštaju navela da će pružiti „održivu“ podršku realnoj ekonomiji. Fjučersi na Hang Seng indeks (MHI) su u plusu ovog jutra oko  4%.

GRAFIK DANA: DA LI NAM DNO POTROŠAČKOG SENTIMENTA NAGOVEŠTAVA RAST NA TRŽIŠTU AKCIJA 2023.?

Banka JP Morgan je u svom najnovijem izveštaju za klijente objavila grafik u kome se analizira korelacija vrhova i dna u potrošačkom sentimentu u odnosu na performans berzanskog indeksa S&P 500 u narednih 12 meseci; Istorijska statistika  unazad 50 godina nam govori da smo imali 8 vrhova i 8 dna potrošačkog sentimenta;

12 meseci nakon sentiment vrhova prosečan prinos indeksa S&P 500 je bio +4,1% dok je prinos istog indeksa godinu dana nakon dna u sentimentu potrošača iznosio gotovo +25%! Mi smo sada u fazi odbijanja potrošačkog sentimenta sa dna, da li nam istorija sugeriše pozitivan prinos u 2023.?

Investiraj odmah