Rivian snažan u Q3, nemačka inflacija na dvogodišnjem minimumu

Analitički tim TW24
Foto: Canva
08.11.2023

Rivian snažan u trećem kvartalu, nemačka inflacija na dvogodišnjem minimumu

Globalni tržišni indeksi stagniraju ovog jutra, dok se niz zvaničnika centralne banke Evrope odlučno protivi ideji brzog smanjenja kamatnih stopa. Ovo stoji kao važna poruka predsedniku Federalnih rezervi, Džeroma Pauela, pred njegovo obraćanje kasnije tokom dana.

Tržište nafte takođe nije pošteđeno ovog trenda, sa cenama lake američke nafte (MCL) ispod 77 $, što je blizu tromesečnog minimuma. Dolar je ojačao treći dan zaredom.

Najnoviji podaci nemačkog zavoda za statistiku Destatis pokazali su pad inflacije u Nemačkoj na 3,8% u oktobru, što je najniža stopa zabeležena od avgusta 2021. godine. Smanjenje je najviše vođeno padom cena energenata, koji su u oktobru pali za 3,2% na godišnjem nivou, a posebno su cene goriva zabeležile pad od 7,7% u odnosu na prethodnu godinu. Osnovna stopa inflacije, koja isključuje volatilnije cene hrane i energenata, takođe je doživela blagi pad na 4,3% u oktobru, sa prethodnih 4,6% u septembru. Ovaj pad se poklapa sa prethodno objavljenim preliminarnim procenama, sugerisajući mogućnost da je Evropska centralna banka (ECB) možda razmatra do okonča trenutnog ciklusa povećanja kamatnih stopa sa trenutnom depozitnom stopom od 4,0%.

NY FED: Rekordni dug po kreditnim karticama u SAD-u

Dug po kreditnim karticama u Sjedinjenim Američkim Državama dostigao je rekordne visine, prema izveštaju Federalnih rezervi Njujorka, signalizirajući rast finansijskih poteškoća među potrošačima. U trećem kvartalu ove godine, dugovi po kreditnim karticama skočili su za 48 milijardi dolara, dostižući ukupan iznos od 1,08 biliona dolara.

Ovaj porast odražava se u sve većem broju Amerikanaca koji zaostaju sa svojim plaćanjima. Posebno zabrinjava što je najveći rast kašnjenja zabeležen među milenijumcima, starosne grupe od 30 do 39 godina. Prema podacima NY FED-a, oko 5,78% dugova po kreditnim karticama prešlo je u kategoriju 'ozbiljnih' kašnjenja, što implicira nenaplaćene rata nakon 90 dana ili više. Kod milenijalaca ovaj procenat iznosi 9% što je značajan skok sa prošlogodišnjih ukupnih 3,69%. 

Analitičari upozoravaju da bi ove brojke mogle da se pogoršaju ulaskom u sezonu praznika, kada se očekuje povećanje potrošnje. Ekonomisti izražavaju zabrinutost da potrošači možda neće moći da održe trenutni tempo zaduživanja, uprkos snažnom tržištu rada, zbog sporijeg rasta realnih dohodaka i sve nižeg nivoa viška štednje.

Prodaja automobila u Kini skočila u oktobru

U najnovijem izveštaju Kineskog udruženja prodavaca automobila (CPCA), otkriveno je da je maloprodaja putničkih vozila u Kini, koja predstavlja najveće svetsko tržište automobila, zabeležila rast od 10% u oktobru u poređenju sa istim periodom prošle godine. Ovaj rast dolazi kao rezultat povećane prodaje vozila na “novu energiju”, uključujući električne i plug-in hibridne automobile, kao i zahvaljujući raznim promocijama koje su privukle kupce.

U oktobru je prodaja dostigla 2,03 miliona vozila, što je za 0,7% više u odnosu na prethodni mesec. Podaci su pokazali da je prodaja automobila na novu energiju porasla za impozantnih 27,5% na godišnjem nivou, što ukazuje na promenu fokusa potrošača ka ekološki prihvatljivijim vozilima. Izvoz automobila je takođe zabeležio značajan porast, sa skokom od 49% u oktobru u poređenju sa istim mesecom prošle godine, što je dovelo do ukupnog povećanja od 66% od početka godine. Tesla Inc. (TSLA), američki proizvođač električnih vozila, istakao se sa 72.115 isporučenih vozila iz svoje fabrike u Šangaju, što potvrđuje njihovu dominaciju na tržištu vozila nove energije u Kini. Prema CPCA, očekuje se da će prodaja nastaviti da raste i u novembru, posebno zato što je baza iz prethodne godine bila relativno niska. 

Credit Agricole snažan u trećem kvartalu

Credit Agricole (CRARY), druga po veličini francuska banka listirana na berzi, nadmašila je očekivanja o zaradi u trećem kvartalu podstaknuta snažnim učinkom svoje investicione banke i maloprodajnih aktivnosti.

Neto prihod banke je skočio 33% na 1,75 milijardi evra (1,87 milijardi $), iznad 1,37 milijardi koje su očekivali analitičari. Prihod grupe porastao je za 19% na 6,34 milijarde evra, premašivši 5,99 milijardi, koliko su očekivali analitičari.

Listirani entitet Credit Agricole Group, kojim zajednički upravlja 39 francuskih banaka, saopštio je da je prihod od njene korporativne i investicione jedinice porastao za više od 9%, posebno zahvaljujući skoku od 25,6% u trgovini obveznicama, valutama i robama (FICC). Učinak Credit Agricole-a na tom polju bio su bolji od dva francuska rivala, Societe Generale (SCGLY) i BNP Paribas (BNPQY), kao iod Deutsche Bank i Barclays, s obzirom na manje nestabilna finansijska tržišta koja su smanjila prihod investicionih banaka.

Credit Agricole kontroliše najvećeg evropskog menadžera fondova Amundija (AMUN) i nedavno je najavio planove za kupovinu belgijske kompanije za upravljanje bogatstvom Degroof Petercam.

Rivian smanjio gubitke, akcije skočile 3,6%

Startup u oblasti električnih vozila (EV) Rivian Automotive (RIVN) povećao je prognozu proizvodnje za tekuću godinu i izjavio da su se gubici smanjili u trećem kvartalu, dok kompanija pokušava da poveća proizvodnju.

Prihod Riviana za treći kvartal od 1,34 milijarde $ bio je u skladu sa procenama Wall Street-a, dok se kvartalni gubitak smanjio u odnosu na prethodnu godinu. Akcije kompanije su porasle za oko 3,6% u trgovanju nakon zatvaranja berze.

Rivian je takođe objavio da više nije u obavezi da prodaje svoja električna dostavna vozila isključivo Amazon-u (AMZN), koji poseduje skoro 17% udela u Rivianu, i da je u razgovorima sa drugim potencijalnim kupcima.

Napor Riviana da poveća proizvodnju je u suprotnosti sa nedavnim potezima drugih proizvođača EV da obuzdaju proizvodnju zbog hlađenja potrošačke tražnje. EV startup Lucid Group (LCID) je sinoć smanjio svoj cilj proizvodnje za godinu na 8.000-8.500 vozila sa 10.000. Uticaj slabljenja tražnje za EV  se širi kroz automobilsku industriju, pogađajući i gigante, i mlađe, finansijski krhke kompanije poput Lucida.

Grafik dana: Pad spremnosti banaka za kreditiranje potrošača

Najnoviji podaci Federalnog odbora za tržište novca (FRB) pokazuju značajan pad u spremnosti banaka da odobravaju kredite potrošačima, što je trend koji istorijski često prethodi recesiji. Analiza podataka pokazuje da se ovakav pad spremnosti banaka za kreditiranje već dogodio u trećem kvartalu 2022. godine, dostižući nivoe koji su tradicionalno povezani sa ekonomskim usporavanjem.

Prema istraživanju banaka, spremnost za odobravanje kredita opala je ispod -20%, što je indikator koji stručnjaci smatraju kritičnom granicom za recesijske tendencije. 

Ekonomisti upozoravaju da smanjenje dostupnosti kredita može imati ozbiljne posledice za ekonomsku aktivnost, jer krediti igraju ključnu ulogu u finansiranju potrošnje i investicija. S obzirom da je potrošnja stanovništva glavni pokretač ekonomskog rasta, smanjenje kreditne sposobnosti može dovesti do usporavanja celokupne ekonomije.

Investiraj odmah