Rizik bankrota Deutsche Bank snažno skočio

Analitički tim TW 24
Foto: Canva
24.03.2023

BANKARSKI SEKTOR EU OPET UZDRMAN, RIZIK BANKROTA DEUTSCHE BANKE SNAŽNO SKOČIO

CDS, finansijski instrumenti koji pokazuju cenu osiguranja banke od bankrota, skočili su juče i danas na rekordne nivoe odražavajući bojazan investitora da bi Deutsche banka mogla biti sledeća u nizu koja će se suočiti sa kolapsom. Akcija pomenute banke se srušila jutros preko 13% a strah se proširio i na celi bankarski sektor pa je ključni indeks Stoxx600 Banks oslabio preko 5%. Negativan sentiment se proširio i na akcije usled čega je nemački reperni indeks DAX pretrpeo minus od  gotovo 2 procenta.

Pozitivni podaci o neočekivanom skoku poslovne aktivnosti u Evrozone su danas ostali u senci. Naime, S&P Global PMI indeks EU, referentna mera zdravlja ekonomije, skočio je u martu na 54,1 što je najviši nivo u zadnjih 10 meseci. U februaru je ovaj pokazatelj iznosio 52 poena uz podsećanje da sve vrednosti PMI indeksa iznad granične vrednosti od 50 poena ukazuju na ekonomsku ekspanziju.

Indeks porudžbina trajnih dobara u SAD-u  je tokom februara iznanad skočio i to za +0,7% što je drastično više od očekivanja analitičara (+0,1%). Više vrednosti ovog pokazatelja ukazuju na pojačanu industrijsku aktivnost u SAD-u.

BLOCK INC NASTAVLJA SA PADOM, UPITAN BROJ KORISNIKA USLUGA

Akcije Block Inc (SQ), kompanije koja posluje u sektoru procesuiranja digitalnog plaćanja, dodatno su pale danas za 4% nakon jučerašnjeg panične rasprodaje od 15%.

Naime, Reuters je juče objavio da je špekulativni hedž fond Hindenburg Research, poznat po svojim agresivnim "short" investicijama, optužio kompaniju da je "veštački naduvala" broj svojih korisnika ali i da je podcenila troškove svojih akvizicija čime je obmanula investicionu javnost. Kompanija je juče objavila saopštenju u kojem se navodi da su navedene optužbe "činjenično netačne i obmanjujuće" i da u saradnji sa američkom Komisijom za hartije od vrednosti kompanija traži modalitet za tužbu protiv fonda Hindenburg Research. Akcije Block Inc su prošle godine izgubile na vrednosti 61% dok je performans u tekućoj godini takođe negativan i iznosi -5%.

AKCIJE DEUTSCHE BANKE PALE PREKO 12%, RIZIK BANKROTA RASTE

Akcije Deutsche Bank AG (DBK) oslabile su ovog jutra za 14%, kao posledica rasta cene CDS-ova, finansijskih instrumenata koji odražavaju cenu premije osiguranja za slučaj bankrota nemačkog zajmodavca.  Usled šire zabrinutosti za stabilnost bankarskog sektora pomenuti petogodišnji CDS-ovi su skočili za 24 bazna poena na 193  ovog jutra, nakon što su porasli na rekordne nivoe dan ranije. DB je već godinama u procesu restrukturiranja i svi napori do sada nisu dali zadovoljavajuće rezultate pa se investitori sada boje da bi ova banka mogla biti sledeća na udaru talasa povlačenja depozita što bi moglo dodatno zakomplikovati situaciju u već uzburkanom bankarskom sektoru EU.  Trenutna cena Deutsche Bank AG (DBK) na Deutsche Börse iznosi 8 EUR po akciji što je 14% niže u odnosu na juče,  dok su Credit Suisse Group AG (CSGN) i UBS Group AG (UBSG) zabeležile danas pad od oko 7%, odnosno 8%, respektivno.  

AKCIJE TUI-A PALE 5%, U PLANU NOVA DOKAPITALIZACIJA

Nemački i svetski turustički operater TUI (TUI1) objavio je  danas da će pokrenuti proces prikupljanja kapitala u iznosu od 1,8 milijardi evra kako bi bio u mogućnosti da otplati državnu pomoć koju je dobio za vreme kovid panedemije. Kompanija planira da emituje novih 328.910.448 akcija po ceni od 5,55 eura po akciji. Postojeći akcionari će svaku postojeću akciju imati pravo upisa  na 3 nove akcije. Podsećanja radi, kompanija TUI se tokom kovid pandemije suočila sa kolapsom poslovanja pa je od države dobila pomoć u iznosu od 4,3 milijarde evra. Proteklih godina je uspela da otplati deo duga a preostali iznos je 2,6 milijarde evra. Kompanija se pre pandemije trgovala na oko 110 evra dok se danas trguje na samo 15. Tržišna vrednost kompanije je trenutno 2,7 milijardi evra. 

FORD PLANIRA PROIZVODNJU 500 HILJADA ELEKTRIČNIH KAMIONETA U NOVJ FABRICI 

Kompanija Ford (F), jedan od najvećih automobliskih proizvođača u SAD-u,  planira da u svojoj novoj fabrici u Tenesiju, čija izgradnja uveliko u toku, proizvodi čak 500.000 električnih kamioneta. Nova fabrika pod imenom BlueOval City čija će izgradnja koštati 5,6 milijardi USD, će proizvoditi novu generaciju F-serije električnih kamioneta što će biti samo deo ukupnog plana Forda koji ima za cilj podizanje proizvodnje električnih vozila na 2 miliona do 2026 godine. Specifičnost novog pogona je što će biti čak 30% manji od tradicionalnih fabrika ali sa većim kapacitetom proizvodnje. Tesla Motor, svetski lider u električnim automobilima, je nedavno objavio podatak da će njihova buduća fabrika biti, takođe, za čak 40% manja u odnosu na tradicionalne pa se može reći da se trend dizanja efikasnosti proizvodnje električnih vozila diže na jedan viši nivo u celom sektoru.

GRAFIK DANA: KAKO FED VIDI INFLACIJU I BDP U NAREDNOM PERIODU

Na grafikonima ispod prikazane su projekcije inflacije (PCE) i BDP-a koje predstavljaju konsenzus članova FED-a sa proteklog sastanka koji je održan 22. marta.  Članovi FED-a vide inflaciju (PCE) na nivoima od 3.3% i 2.5% u 2023. i 2024. godini tj. 2.1% u 2025. godini, dok je opseg za 2025. godinu na nivou od 2% do 3%.  Takođe, očekuje se da će ekonomija rasti stopom od 0.4% u 2023. godini, tj. 1.2% i 1.9% u 2024. i 2025. godini. Opseg rasta BDP-a za 2025. godinu iznosi od 1.5% do 2.2%.

Investiraj odmah