SAD beleži rast BDP-a u Q3 od 5,2%

Analitički tim TW24
Foto: Canva
29.11.2023

SAD beleži rast BDP-a u Q3 od 5,2%; preminuo legendarni investitor Charlie Munger

Fjučersi na indekse akcija su skočili, a prinosi na obveznice pali nakon najnovijih ekonomskih podataka koji su potvrdili spekulacije da američka ekonomija nastavlja da raste i da će Federalne rezerve moći da okončaju ciklus povećanja stopa. Prema preliminarnim podacima, BDP SAD-a je rastao po stopi od 5,2% na godišnjem nivou u trećem kvartalu, najbržem tempu u skoro 2 godine. Tržište je očekivalo nešto blaži rast od 4,9%.

Prema današnjim podacima, očekivana novembarska stopa inflacije u Nemačkoj je 3,2% na godišnjem nivou, što je najniži nivo od juna 2021. Na mesečnom nivou, očekuje se da će indeks potrošačkih cena, biti na -0,4%, nakon prošlomesečnih -0,2%.

Akcije kompanije General Motors (GM) porasle su za 8,9% nakon što je ovaj auto gigant potvrdio planove za povećanje dividende za 33%, i najavio ubrzani otkup akcija vredan 10 milijardi $. Akcije Foot Locker-a (FL) skočile su preko 9,1% nakon što je ovaj prodavac sportske odeće izvestio o dobrim rezultatima i slabijem padu prodaje u trećem kvartalu nego što se očekivalo, iako je smanjio smernice za celu godinu zbog "trajne nesigurnosti potrošača". Akcije kompanije Farfetch (FTCH) pale su za 13% nakon što je Richemont (CFR), švajcarski prodavac luksuznih proizvoda, saopštio da neće ulagati u ovu online luksuznu trgovinsku platformu zbog vesti da Farfetch razmatra povlačenje sa berze.

Globalna ekonomija usporava, upozorava OECD

 Organizacija za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD) je izdala upozorenje da globalna ekonomija usporava svoj rast. Prema OECD-u, očekuje se da će globalni bruto domaći proizvod (BDP) rasti samo za 2,7% u 2024. godini, što je manje od prognoziranog rasta od 2,9% u 2023. godini.

Iako je opšta inflacija u padu, 'osnovne' cene (koje ne uključuju promenljive stavke kao što su hrana i energija) i dalje su visoke. OECD savetuje da se monetarna politika zadrži restriktivna sve dok se jasno ne pokaže da su osnovni pritisci stabilno niži. Ekonomisti u Parizu ističu ovaj pristup kao ključni uprkos usporavanju ekonomskog rasta, koje je uglavnom rezultat visokih kamatnih stopa.

OECD takođe ukazuje na 'izazovnu fiskalnu perspektivu' s kojom se suočavaju mnoge vlade. Rastući troškovi servisiranja duga stvaraju dodatni finansijski pritisak. Organizacija sugeriše da države treba da pojačaju svoje napore kako bi osigurale finansijski prostor za buduće potrebe. Ukratko, globalna ekonomija suočava se sa kombinacijom inflacije, usporavanja rasta i povećanjem fiskalnih pritisaka, istakla je Clare Lombardelli, glavni ekonomista OECD-a.

Smrt Charlie munger-a označava kraj jedene ere Berkshire Hathaway-a

Smrt Charlieja Mungera, iz Berkshire Hathaway-a (BRKa) ostavlja Warrena Buffetta kao jedinu investicionu legendu ovog konglomerata i prebacuje fokus na menadžere koji su do sada delovali u njihovoj senci. Malo kompanija je bilo tako blisko povezano sa svojim liderima kao što je Berkshire sa Buffettom i Mungerom. Mungerova smrt ostavlja Grega Abela i Ajita Jaina kao potpredsednike Berkshire-a. Abel i Jain imaju različite stilove investiranja u odnosu na Buffetta i Mungera, a investitori kažu da imaju poverenja u ove naslednike. 

Berkshire ima plan nasleđivanja još od 2006. godine, kada je Buffett, tada 75-godišnjak, rekao akcionarima da će kompanija koju je vodio od 1965. godine biti spremna za njegov odlazak. Buffett je pohvalio oba izvršna direktora, nazivajući Abela "prvoklasnim čovekom" i referišući se na Jaina kao "superzvezdu". Za akcionare je Berkshire-ov godišnji sastanak poznat kao "Woodstock za kapitaliste", na kojem su Buffett i Munger odgovarali na više od pet sati pitanja akcionara. Iako investitori zadržavaju nadu u nastabak uspeha Berkshire-a, ostaje pitanje kako će se kompanija prilagoditi novoj eri bez svojih dugogodišnjih lidera.

Apple prekida partnerstvo sa Goldman Sachs-om

Kompanija Apple (AAPL) je donela odluku o okončanju partnerstva sa Goldman Sachs-om (GS), što je označilo kraj nade ove Wall Street banke da se proširi u sektor potrošačkih kredita. 

Naime, početkom ove godine, Goldman je obavestio Apple da će tražiti da se partnerstvo prenese drugoj kompaniji zbog nemogućnosti ispunjenja uslova naznačenih u ugovoru, da bu sada tehnološki gigant poslao predlog Goldmanu da se povuče iz ugovora u narednih 12 do 15 meseci, prema informacijama ljudi upućenih u situaciju.

Za Apple, ovaj razvoj predstavlja nazadovanje u oblasti na koju se kompanija sve više oslanja kako prodaja iPhone uređaja počinje da opada. U septembarskom kvartalu, ukupna prodaja Applea bila je manja od 1% u odnosu na prethodnu godinu, dok je prihod od usluga napredovao oko 16%.

Za Goldman Sachs, ovo partnerstvo je bila značajna komponenta sada neuspelog pokušaja da se poslovanje banke diverzifikuje izvan velikih korporativnih klijenata i bogatih pojedinaca, a njegovo ukidanje označava konačni korak unazad.

Kineski proizvođači EV-a Zeekr i Lotus pripremaju IPO u SAD-u

Dva brzorastuća kineska startapa, Zeekr i Lotus, deo Geely “automobilskog carstva”, pokušavaju privući pažnju investitora u Sjedinjenim Državama.

Lotus Technology je blizu završetka spajanja sa SPAC-om, specijalizovanom akvizicionom kompanijom, (LCAA) koja je kotirana na Nasdaqu, a vrednost tog posla iznosi impresivnih 5,5 milijardi dolara. Ove nedelje izašao je podatak da su investitori već obećali 870 miliona dolara za ovu transakciju, što predstavlja značajan korak ka njenom zaključenju. Sa druge strane, Zeekr Intelligent Technology Holding, koji je u februaru prikupio sredstva od 13 milijardi dolara, nedavno je podneo registracioni zahtev za inicijalnu javnu ponudu na Njujorškoj berzi.

Obe kompanije potiču iz Geely-jevog automobilskog carstva, poznatog po revitalizaciji švedskog brenda Volvo. Zeekr je počeo kao ekskluzivna EV podkompanija kineskog proizvođača Geely Auto pre nego što je postao nezavisna kompanija 2021. godine. Lotus je još “mlađa” luksuzna EV filijala istoimenog britanskog trkačkog brenda, u kojem je Geely kupio većinski udeo 2017. godine.

Grafik dana: Skok nalik na onaj iz 2008. godine?

Globalni indeks obveznica zabeležio je značajan rast, najveći od vremena finansijske krize 2008. godine, sa povraćajem od skoro 5% u novembru. Ovaj trend je posledica očekivanja da će Federalne rezerve SAD, kao i druge centralne banke, uskoro prestati sa povećanjem kamatnih stopa uz mogućnost značajnog smanje tokom naredne godine. Takva predviđanja su dobila na težini nakon izjava Christophera Wallera člana borda FED-a, koji je ukazao na moguće usporavanje ekonomske aktivnosti i smanjenje inflacije, uz nagoveštaje da je FED verovatno zavrišio sa ciklusom monetarnog pooštravanja. 

Domaći i strani insturmenti duga su se naglo oporavili, sa rastom cena i padom prinosa na dvogodišnje i desetogodišnje američke državne zapise, kao i na tridesetogodišnje obveznice trezora, nakon objavljivanja oktobarskih podataka koji su pokazali slabiji rast inflacije od očekivanog u SAD-u.

U 2023. godini, cene obveznica su isprva doživele porast, da bi zatim usledile promene i pad, posebno tokom tri meseca od avgusta do oktobar. Međutim, Bloomberg Global Aggregate Total Return indeks obeznica se oporavio od sredine oktobra i sada beleži porast vrednosti od preko 4%, što je rast koji nije viđen od 2008. godine. Pomeranje centralnih banaka ka blažoj monetarnoj politici pozitivno je uticalo i na korporativne obveznice, čiji su prinosi smanjeni i sada su blizu nivoa koji nisu zabeleženi od aprila 2022. godine. Investitori su brzo reagovali na ovaj trend, nadajući se "mekom sletanju" američke ekonomije, što znači usporavanje bez veće recesije. Zbog toga je prosečan prinos na korporativne obveznice opao na oko 5,3%, što je najniže od 2009. godine.

 

Investiraj odmah