SAD: Pad BDP-a podgreva nade za smanjenjem stopa u 2024.

Analitički tim TW24
Foto: Canva
30.05.2024

SAD: Pad BDP-a podgreva nade za smanjenjem stopa u 2024.

Prinosi na trezorske hartije su pali nakon što su najnoviji ekonomski pokazatelji ojačali spekulacije da će Fed imati prostora da smanji kamatne stope ove godine. Najnoviji izveštaj je pokazao da je rast SAD-a bio blaži u prvom kvartalu, padnuvši sa 3,4% na 1,3%, ispod očekivanih 1,6%. Potrošačke cene su takođe pale. Ovonedeljni podaci o novim zahtevima za naknadu za nezaposlene ukazali su na slabljenje tržišta rada. U Evropi, stopa nezaposlenosti u aprilu pala je sa 6,5% na 6,4%, iako je tržište očekivalo stagnaciju stope.

Prinosi na referentne japanske obveznice dostigli su u četvrtak najviši nivo u skoro 13 godina, kako su investitori povećali očekivanja za monetarno pooštravanje od strane Banke Japana. Referentni prinos na 10-godišnju državnu obveznicu porastao je na čak 1,1%, što je najviši skok tokom jednog dana od jula 2011. godine.

Kompanija Moderna (MRNA) doživela je rast od 2.9% nakon  izveštaja u Financial Times-u o dogovoru vlade i kompanije o finansiranju vakcine protiv pandemijske ptičje groznice. Foot Locker (FL) akcije su zabeležile rast od preko 13% nakon što je kompanija potvrdila svoje projekcije za 2024. godinu. Kohl's (KSS) akcije pale su za 20% nakon što je kompanija izvestila o neočekivanom gubitku u prvom kvartalu. Akcije American Eagle Outfitters (AEO) pale su za 6.8% nakon što su prodajni rezultati u fiskalnom prvom kvartalu bili ispod očekivanja. Kompanija Pure Storage (PSTG) zabeležila je rast od 9.5% nakon objavljivanja snažnih finansijskih rezultata za prvi kvartal. 

Akcije C3.AI skočile za 10% nakon objave kvartalnih rezultata

Akcije kompanije C3.ai (AI) porasle su za 10,7% nakon što su objavljeni kvartalni rezultati nadmašili očekivanja analitičara. 

Ova kompanija, poznata po svojim softverskim rešenjima zasnovanim na veštačkoj inteligenciji, objavila je prilagođeni neto gubitak po akciji od -$0.11, što je znatno bolje od očekivanog gubitka od -$0.30. Prihod kompanije za četvrti kvartal takođe je nadmašio prognoze, dosegnuvši $86.6 miliona, dok su analitičari predviđali $84.39 miliona. Ovaj prihod predstavlja povećanje od 20% u odnosu na isti period prošle godine, što ukazuje na konstantan rast. Za prvi kvartal fiskalne 2025. godine, C3.ai očekuje prihod između $84 miliona i $89 miliona, pri čemu je srednja vrednost od $86.5 miliona iznad očekivanja analitičara od $85.891 miliona. Generalni direktor i predsednik kompanije, Tomas M. Siebel, izjavio je: "Završili smo snažan kvartal i veliku godinu za C3 AI. Ovo je naš peti uzastopni kvartal rasta prihoda." 

C3.ai ostaje dobro pozicionirana za sa jakom rezervom gotovine od $750.4 miliona i pozitivnim slobodnim novčanim tokom, a kompanija planira da nastavi sa ulaganjem u rast kako bi učvrstila svoju poziciju kao lidera na tržištu preduzetničke veštačke inteligencije.

Salesforce pao 17% zbog slabih projekcija

Salesforce (CRM) je sinoć  nakon zatvaranja berze izvestio o smernicama za tekući kvartal koje su znatno ispod procena analitičara, što označava udarac optimizmu da će AI strategija ove softverske kompanije brzo ostvariti dobit od revolucije veštačke inteligencije. Akcije Salesforce pale su više od 17% na trgovanju nakon izveštaja.

Za tekući kvartal, kompanija je izvestila prilagođeni EPS od 2,44 $ i prihod od 9,13 milijardi $, dok su analitičari očekivali EPS od 2,37 $ i prihod od 9,15 milijardi $. Salesforce je prilagođeni EPS za drugi kvartal prognozirao u rasponu od 2,44 do 2,36 $ prihoda između 9,20 i 9,25 milijardi $, što je ispod procena Vol Strita od 2,40 $ i 9,34 milijarde $, redom. 

Slabije smernice predstavljaju udarac optimizmu u vezi sa AI strategijom kompanije koja teži da koristi Salesforce AI oblak kako bi unela moć generativne veštačke inteligencije korisnicima platforme.

Kada je reč o fiskalnoj godini 2025, kompanija je zadržala svoje smernice za prihode u rasponu od 37,7 do 38,0 milijardi $ i prilagođenu zaradu od 9,86 do 9,94 $ po akciji. Kompanija je takođe srezala smernice za godišnju operativnu maržu na 19,9%.

Investitor-aktivista Nelson Peltz prodao udeo u Disney-u

Investitor-aktivista Nelson Peltz je prodao svoj celokupni udeo u kompaniji Walt Disney (DIS), navodno po ceni od 120 $ po akciji, što je rezultiralo zaradom od oko 1 milijardu $ od transakcije. Trenutno, akcije se trguju po ceni od oko 100,9 $.

Ova odluka dolazi nakon što je investiciona firma Nelsona Peltza, Trian Partners, izgubila borbu za punomoćje na skupštini akcionara u Disney-u početkom aprila. Tokom skupštine akcionara, kompanija je ponovo izabrala svoj odbor direktora, uprkos Peltzovim pokušajima da osigura mesta za sebe i Jay Rasuloa, bivšeg finansijskog direktora Disneya.

Peltz je već neko vreme bio glasni kritičar upravljanja Disney-em. U oktobru je povećao svoj udeo u kompaniji na oko 30 miliona akcija i obnovio kampanju za punomoćje, posebno kritikujući Disney-evu strategiju striminga i neuspešni plan nasleđivanja izvršnog direktora Boba Igera. Nakon glasanja akcionara u aprilu, Trian je izdao saopštenje izražavajući ponos u svom učešću u usmeravanju Disney-a ka dobrom upravljanju. Uprkos ovim događajima, Disney akcije su zabeležile rast od oko 11% ove godine.

HP Inc nadmašio prognoze za drugi kvartal i najavio rast

Akcije HP Inc (HPQ) porasle su za 2.1%, nakon što je kompanija objavila bolje rezultate za drugi kvartal nego što se očekivalo. 

Prilagođeni dobitak po akciji (EPS) iznosio je 82 centa, što je nadmašilo očekivanja analitičara od 81 centa. HP Inc je prijavio neto prihod od 12.8 milijardi dolara, što je blagi pad od 0.8% u odnosu na prošlu godinu, ali iznad procenjenih 12.59 milijardi dolara. 

Generalni direktor i predsednik Enrique Lores izjavio je: "Kako se tržište oporavlja novi AI računari se uvode. Kako smo dobrio pozicionirani očekujemo da ostvarimo profitabilan rast u našem poslovanju."

Gledajući unapred, HP Inc predviđa prilagođeni EPS u rasponu od 78 do 92 centa za treći kvartal, dok analitičari procenjuju 85 centi. Za celu godinu, kompanija predviđa prilagođeni EPS od 3.30 do 3.60 dolara, blago prilagođavajući prethodnu prognozu od 3.25 do 3.65 dolara. Srednja procena iznosi 3.42 dolara. Prognoza slobodnog novčanog toka kompanije ostaje nepromenjena u rasponu od 3.1 milijarde do 3.6 milijardi dolara, dok analitičari procenjuju 3.13 milijardi dolara.

Grafik dana: Sell in may and go away? Analiza mesečnih prinosa S&P 500 indeksa u poslednjih deset godina

Današnji grafikon prikazuje prosečne mesečne prinose S&P 500 indeksa (MES) tokom poslednjih deset godina. 

Prema podacima, indeks je ostvario pozitivne prinose u 11 od 12 meseci u proseku, sa septembrom kao jedinim izuzetkom. 

Januar - April: Početak godine je obeležen skromnim, ali stabilnim rastom. Prinosi u januaru (0,4%), februaru (0,5%), martu (0,6%) i aprilu (1,2%) pokazuju postepeno povećanje. 

Maj - Avgust: U ovom periodu, rast se nastavlja, ali nešto sporijim tempom. Maj beleži prinos od 0,7%, jun 1%, jul 3,1%, što je drugi najviši mesečni prinos u toku godine, i avgust 0,3%.

Oktobar - Decembar: Jesen i početak zime takođe donose pozitivne prinose. Oktobar beleži rast od 1,6%, novembar 3,8%, što je najviši mesečni prinos, i decembar 0,1%.
 
Septembar: Jedini mesec koji beleži negativan prinos je septembar, sa padom od -2,3%.

 

Investiraj odmah