Sastanak FED-a danas: Odluka o kamatnoj stopi u 19h

Analitički tim TW24
Foto: Canva
20.03.2024

Sastanak FED-a danas: Odluka o kamatnoj stopi u 19h

Fjučersi na američke berzanske indekse pokazuju male promene ovog jutra, nakon što je indeks S&P 500 (MES) zabeležio novi rekord. Tržište obveznica je stabilno, bez većih promena u ceni, uprkos gubicima koji su pogodili investitore zbog promenljivih očekivanja u vezi sa politikom FED-a. Pažnja tržišta ostaje usmerena na centralnu banku SAD-a, jer investitori iščekuju najnovije informacije o kamatnim stopama i ekonomskim prognozama, a koje su zakazane za 19h danas. Iako se ne očekuju velike promene u trenutnoj politici, investitori su fokusirani na signale koji bi mogli ukazati na vreme kada će FED početi da smanjuje stope.

Boeing (BA) se suočava sa regulatornim izazovima koji usporavaju proizvodnju aviona 737 Max, a koji će uticati na novčani tok kompanije. Akcije su pake za 1.5%. Akcije kineskog e-trgovinskog giganta PDD (PDD) skočile su 14% nakon što su kvartalni rezultati premašili očekivanja. Lanac restorana Chipotle Mexican Grill (CMG) zabeležio rast akcija od 6% nakon što je upravni odbor odobrio plan za podelu akcija u razmeri 50-za-1. Samsung Electronics (005930) zabeležio je rast akcija od preko 5% usled izveštaja da Nvidia razmatra kupovinu njihovih čipova sledeće generacije. Aviokompanija JetBlue (JBLU) beleži blagi pad akcija nakon najave o ukidanja nekih ruta zbog loših performansi. General Mills (GIS), proizvođač Cheerios-a, zabeležio je rast akcija od 3% zahvaljujući porastu kvartalnog profita.

Kamatne stope u Kini ostaju iste: Oprezna politika PBOC-a

Kineske poslovne banke nisu promenile kamatne stope, prateći odluku centralne banke Kine da zadrži trenutnu monetarnu politiku. Glavna stopa za jednogodišnje pozajmice je i dalje 3,45%, a za dugoročnije kredite, kao što su hipotekarni, stopa ostaje na 3,95%. Ove brojke nisu iznenađenje i odražavaju namere banaka da zadrži stvari stabilnim.

Zašto je to važno? Kina je imala dobar početak godine kada je reč o proizvodnji i ulaganjima, ali je bilo znakova da ljudi i firme nisu toliko zainteresovani za nove kredite, što je upozoravajući signal za ekonomiju. Uzimajući to u obzir, centralna banka želi da bude sigurna da ima dovoljno novca u sistemu, ali ne toliko da stvori probleme poput inflacije ili nekontrolisanog zaduživanja. Odluka da se kamatne stope ne menjaju pokazuje da banka ide oprezno, čekajući da vidi kako će se stvari odvijati, pre nego što odluči da li će poduzeti dalje korake za stimulaciju ili hlađenje ekonomije.

Takođe, čini se da centralna banka drži opcije otvorene za buduće promene, ako bude potrebno, što uključuje i mogućnost smanjenja količine novca koju banke moraju da drže u rezervi. To bi moglo olakšati kreditiranje i pomoći ekonomskoj aktivnosti.

“Luksuzne” akcije u padu nakon Keringovog upozorenja o profitu

Akcije francuske luksuzne grupe Kering (PRTP) pale su za 14% nakon što je kompanija upozorila da očekuje da će prodaja Guccija pasti za 20% u odnosu na prethodnu godinu u prvom kvartalu, usled opadanja transakcija u Aziji.

Upozorenje o profitu predviđa pad ukupnih prihoda grupe za 10% u prvom kvartalu 2024. godine na komparativnoj osnovi, što razlikuje modnu kuću od drugih luksuznih brendova poput LVMH-a (LVMH) i Hermesa (HRMS), koji su ostali otporni uprkos ekonomskim teškoćama.

Kering je pao na dno Stoxx 600 (STOXX) indeksa nakon otvaranja, povlačeći sa sobom i druge evropske luksuzne brendove. Akcije LVMH-a, Christian Dior-a (DIOR) i Hermesa pale su za više od 2% u ranim trgovinskim sesijama, dok je Burberry (BRBY) bio niži za 5,7%. 

Gucci je nekada bio miljenik Grupe Kering, donoseći snažne rezultate u 2021. godini koje je pokrenuo rani bum u eri pandemije. Luksuzna modna linija od tada se borila da zadrži deo tržišta, pošto su i imućni potrošači zatezali kaiševe usred veće inflacije.

SAD planiraju sankcije protiv Huawei i kineske tehnološke industrije

Američka administracija predvođena predsednikom Joe Bidenom razmatra uvođenje novih sankcija protiv kineskih firmi za proizvodnju poluprovodnika, koje su povezane sa tehnološkim gigantom Huawei. Ova inicijativa dolazi nakon što je Huawei ostvario značajne tehnološke uspehe u prošloj godini, unatoč postojećim sankcijama, izazivajući zabrinutost u Washingtonu zbog bezbednosnih rizika.

Planirane sankcije usmerene su na kompanije poput Qingdao Si’En, SwaySure i Shenzhen Pensun Technology (PST), kao i na ChangXin Memory Technologies, vodećeg kineskog proizvođača memorijskih čipova. Takođe, američki zvaničnici razmatraju sankcionisanje i firmi koje proizvode opremu za polu-provodnike, poput Shenzhen Pengjin High-Tech Co. i SiCarrier, zbog sumnje da pomažu Huawei-u u obilaženju postojećih restrikcija. Ove mere su deo širih napora Sjedinjenih Država da ograniče kineski pristup naprednim tehnologijama u oblasti veštačke inteligencije i poluprovodnika, što se smatra ključnim za nacionalnu bezbednost. Kina, na čelu sa Huawei-em , teži da smanji svoju zavisnost od zapadne tehnologije, dok SAD i njihovi partneri jačaju kontrolu izvoza kako bi zaštitili svoje tehnološke interese.

Intel planira 100 mlrd $ investicija u fabrike širom SAD-a

Intel (INTC) planira da uloži 100 milijardi $ za izgradnju i proširenje fabrika u četiri savezne države SAD-a nakon što je osigurao 19,5 milijardi $ federalnih grantova i kredita. CEO Pat Gelsinger je novinarima predstavio centralnu tačku Intelovog petogodišnjeg plana: transformaciju polja u Ohaju u "najveću lokaciju za proizvodnju AI čipova na svetu", koja će početi sa radom već 2027.

Vlada SAD-a je danas dodelila Intelu skoro 20 milijardi $ u okviru CHIPS zakona, uz nadu da će dobiti još 25 milijardi $ poreskih olakšica. Ovo je rezultiralo skokom akcija kompanije za 4% pre otvaranja berze. Ova sredstva koja je obezbedio Bidenov plan za revitalizaciju proizvodnje čipova će znatno pomoći Intelu da popravi narušeni poslovni model. Decenijama je Intel bio lider u proizvodnji najbržih i najmanjih poluprovodnika, ali je tokom 2010-ih godina izgubio tu prednost u odnosu na TSMC, što je rezultiralo padom profitnih marži. Pored toga, Intelov plan uključuje modernizaciju postrojenja u Novom Meksiku i Oregonu, kao i proširenje operacija u Arizoni, gde konkuriše i Taiwan Semiconductor Manufacturing Co (2330), koji gradi masivnu fabriku. Ta se fabrika takođe nada da će dobiti finansijsku podršku od SAD-a, u dostizanju cilja povratka napredne proizvodnje poluprovodnika.

Grafik dana: Da li je petogodišnji prinos S&P 500 indeksa signal za balon?

Prema nedavno objavljenom grafikonu, S&P 500 (MES) indeks je zabeležio rast od oko 79% u poslednjih pet godina (period od 60 meseci), što pokazuje kontinuirani rast američkog tržišta akcija.

U poređenju sa prethodnim periodima kada je S&P 500 dostizao povrate oko 200% - konkretno tokom 1999, 1987 i 1929 godine - sadašnji rast deluje umjereniji. Ovi vrhunci su ranije bili označeni kao "tržišni baloni", koji su često praćeni značajnim korekcijama na tržištu.


 

Investiraj odmah