Skok prihoda Nvidia-e

Analitički tim TW24
Foto: Canva
23.05.2024

Skok prihoda Nvidia-e, Akcije Snowflake-a skočile 4%

Zahvaljujući odličnim prihodima kompanije Nvidia (NVDA), Wall Street danas beleži rekordan rast, što dodatno podržava uverenje da će globalni razvoj veštačke inteligencije nastaviti da podstiče tržišta akcija. Ovi rezultati su nadmašili sinoćno objavljivanje zapisnika sa sastanka Federalnih rezervi, koji su potvrdili da zvaničnici ne planiraju uskoro smanjenje kamatnih stopa. Američki trezorski zapisi su se blago oporavili nakon jučerašnjih gubitaka, dok su evropski prinosi na obveznice blago porasli nakon što su poslovni indeksi (PMI) pokazali da je aktivnost privatnog sektora EU na najvišem nivou u poslednjih godinu dana. Ipak, investitori i dalje očekuju da će Evropska centralna banka doneti prvo smanjenje kamatnih stopa u junu.

Na tržištu akcija, News Corp (NWSA), vlasnik The Wall Street Journal-a, sklopio je ugovor sa OpenAI-em vredan 250 miliona dolara, što je dovelo do skoka cena akcija za oko 7% ovog jutra. Ministarstvo pravde SAD-a i nekoliko saveznih država planiraju da podnesu tužbu protiv Live Nation Entertainment (LYV), optužujući kompaniju za monopol. Kao rezultat toga, akcije Live Nation-a pale su za više od 8%. VF Corp (VFC), vlasnik brendova poput Vans i North Face, zabeležio je pad cena akcija za 15% nakon što je kompanija prijavila kvartalni gubitak od 418 miliona dolara i prihod ispod očekivanja analitičara. DuPont (DD), hemijski konglomerat, najavio je planove za podelu na tri odvojene javne kompanije, što je dovelo do rasta cena akcija za 5% pre početka trgovanja.

Zapisnici sa Fedovog sastanka pokazuju zabrinutost zvaničnika

Federalne rezerve planiraju zadržati kamatne stope na trenutnom nivou duže nego što su prvobitno predviđali, zaključak je nedavnog sastanka. Ovo odlaganje dolazi nakon trećeg uzastopnog razočaravajućeg izveštaja o inflaciji prošlog meseca.

Prema zapisnicima sa sastanka održanog 30. aprila - 1. maja, zvaničnici Federalnih rezervi su izrazili nesigurnost u vezi sa efektima stopa na ekonomsku aktivnost i cene, te da podstoji spremnost za dalje pooštravanje politike ukoliko se rizici po inflaciju materijalizuju na odgovarajući način. Nakon glasanja, zvaničnici su odlučili da zadrže referentnu stopu u rasponu 5,25%-5,5%. Iako su u martu naznačili mogućnost smanjenja kamatnih stopa nakon nekoliko meseci blage inflacije, nedavni podaci pokazuju da su cene i dalje pod pritiskom. 

Fed guverner Christopher Waller izjavio je da je trenutno malo verovatno da će doći do povećanja kamatnih stopa. On je istakao da je sledeći korak Feda pre smanjenje nego povećanje, ali da centralna banka ne mora nužno da reaguje ove godine ukoliko inflacija ne padne onoliko koliko su predvideli.

Skok prihoda Nvidia-e za 262% u proteklom kvartalu

Rekordna prodaja čipova za veštačku inteligenciju podigla je prihode Nvidia-e (NVDA) za 262% u proteklom kvartalu, nadmašujući visoka očekivanja, a njen izvršni direktor Jensen Huang je rekao da će se rast nastaviti lansiranjem nove linije čipova. Huang je izjavio da će kompanija "dosta" prihoda ostvariti od novih Blackwell čipova, profitirajući od snažne tražnje za računarskom snagom koja stoji iza generativne AI. Blackwell će doprineti novoj fazi rasta kompanije, rekao je Huang, dodajući da će Nvidia nastaviti da uvodi nove, moćnije čipove.

Tražnja za Nvidia-inim čipovima za AI data centre naglo je porasla u prošloj godini kako najveće tehnološke kompanije žure da razviju infrastrukturu za isporuku novih AI proizvoda. Prihodi za prošli kvartal iznosili su 26 milijardi $, u poređenju sa očekivanih 24,7 milijardi $. Ogroman godišnji rast bio je sličan rastu od 265% u kvartalu pre. Za tekući kvartal, Nvidia očekuje prihode od oko 28 milijardi $, u poređenju sa očekivanih 26,8 milijardi $. Nvidia-ine akcije, koje su produžile svoj munjeviti rast za više od 90% od početka godine, porasle su preko 6 % nakon zatvaranja. Proizvođač čipova takođe je najavio split akcija u odnosu 10 prema 1 koji će biti efektivan od 7. juna i rekao je da to povećava kvartalnu dividendu za 150%.

Akcije Snowflake-a skočile 4% nakon snažnih prihoda i optimističnih prognoza

Akcije kompanije Snowflake (SNOW) porasle su za 4% u pre-market trgovanju u četvrtak, nakon što je kompanija objavila snažan početak fiskalne godine sa prihodima u prvom kvartalu koji su premašili očekivanja analitičara.

Kompanija za skladištenje podataka u oblaku objavila je da su prihodi za kvartal dostigli 828,7 miliona dolara, što je povećanje od 33% u odnosu na isti period prošle godine, iznad konsenzusne procene od 786,82 miliona dolara. Prilagođena zarada po akciji (EPS) iznosila je 0,14 dolara, što je bilo ispod procene analitičara od 0,18 dolara. Broj kupaca koji generišu preko milion dolara prihoda u poslednjih 12 meseci porastao je za 30% na 485.

Za 2025. godinu, Snowflake je povećao svoju prognozu prihoda na 3,30 milijardi dolara, u odnosu na prethodnu procenu od 3,25 milijardi dolara. Snowflake je takođe najavio planove za akviziciju TruEra, platforme za nadzor AI. Analitičari Goldman Sachsa ponovili su preporuku za kupovinu sa ciljanom cenom od 220 dolara.

Prinos na japanske državne obveznice porastao iznad 1% 

Prinos na desetogodišnje državne obveznice Japana premašio je u sredu 1%, po prvi put u poslednjih 11 godina. Čini se da su investitori sve sigurniji da će Banka Japana dodatno povećati kamatne stope i smanjiti kupovinu državnih obveznica, nakon što je u martu, centralna banka prekinula period od osam godina negativnih kamatnih stopa, što je deo značajnih promena u monetarnoj politici  Japana.

Referentni troškovi zaduživanja za desetogodišnje obveznice u drugoj po veličini  azijskoj ekonomiji porasli su u sredu na 1,005%, nivo koji nije zabeležen od maja 2013. godine. Prinos je konstantno rastao od 13. maja, kada je Banka Japana iznenadila tržišta kupovinom manjeg broja petogodišnjih i desetogodišnjih obveznica. Iako se očekuje da će Banka Japana smanjiti količinu obveznica koje kupuje, malo je verovatno da će potpuno obustaviti kupovinu ili početi sa prodajom imovine. 

Prema izveštaju Goldman Sachsa ranije ovog meseca, očekuje se da će Banka Japana podići svoju referentnu kamatnu stopu na 1,5% do 2027. godine, dok bi prinosi na desetogodišnje obveznice mogli dostići 2% do kraja 2026. godine.

Grafik dana: Indeks S&P 500 ulazi u jaku zonu otpora!

Indeks akcija S&P 500 (SPX), kojim se meri cenovno kretanje 500 najvećih akcija u SAD-u, proteklih dana je ušao u jaku zonu tehničkog otpora (crveni pravougaonik na slici), koja bi mogla proizvesti cenovnu korekciju, odnosno kratkoročni pad akcija!

Argumenti: Indeks stiže na gornju granicu velikog belog trend kanala; dnevna vrednost indeksa RSI je stigla na gotovo 70 poena, što je granica prekupljenosti; MACD indikator i kretanje indeksa pokazuju “bearish” divergenciju; istorijska statistika pokazuje da globalne akcije imaju “prigušen” preformans tokom leta.

Investiraj odmah