S&P500 obara rekorde, Coinbase na tržištu akcija

Izvor: Investing.com
Foto: Canva
19.04.2021

Ove nedelje će neke od najvećih američkih kompanija objaviti izveštaje o poslovanju i visini prihoda za prvi kvartal tekuće godine.

Nakon ubrzanog američkog ekonomskog oporavka, investitori su oprezni po pitanju inflacije. Kompanije premašuju procenjene profite, dok je indeks S&P500 ostvario rast profita od 30,2% za tekući kvartal što je najupešniji rezultat nakon trećeg kvartala 2010 godine. 

S&P500 je završio prethodnu nedelju na rekordno visokom nivou dok je Dow ostvario rast četvrtu nedelju zaredom. NASDAQ je protekle nedelje ostvario rast od 1,1%. Ispratićemo stanje na tržištu povodom sezone objavljivanja izveštaja:

1.    Netflix

U utorak, 20. aprila, nakon zatvaranja tržišta, Netflix (NASDAQ: NFLX) će objaviti izveštaj o poslovanju i visini prihoda za prvi kvartal. Analitičari očekuju 2,97 USD profita po akciji (EPS) i vrednost prodaje od 7,14 mlrd USD.

Usled rasta konkurencije i usporenog rasta broja korisnika, akcije Netflix-a se nalaze na raskršću. Ovonedeljni izveštaj će biti presudan da li će akcije prekinuti usporen ciklus i krenuti sa rastom. Cena na zatvaranju tržišta, u petak, bila je 546,54 USD što iznosi tačno 1% rasta od početka godine (rast tehnološkog sektora NASDAQ-a u ovom periodu je 9%).

Kompanija mora dokazati svoju stabilnost usled povećane konkurencije Disney-a (NYSE: DIS) i novih konkurenata koji dobijaju na snazi, kao što su Apple (NASDAQ: AAPL), Amazon (NASDAQ: AMZN) i NBCUniversal (NASDAQ: CMCSA).

Akcijama Netflix-a možete trgovati na TradeWin24 platformi.

2.    Johnson & Johnson

Johnson & Johnson (NYSE: JNJ) će u utorak, pre otvaranja tržišta objaviti izveštaj o poslovanju i visini profita. Prognoza analitičara za prvi kvartal je da bi kompanija mogla ostvariti dobit po akciji (EPS) od 2,34 USD na prodaju od 22 mlrd USD.

Investitori očekuju novosti u vezi negativnih efekata COVID19 vakcine nakon izveštaja da je mali broj primaoca imao problema sa stvaranjem krvnih ugrušaka opasnih po život. Savetodavni komitet za prakse  imunizacije izjavljuje da nema dovoljno informacija o navedenom riziku kako bi odlučio da li treba nastaviti ili obustaviti vakcinaciju. 

Uprkos takvoj situaciji sa vakcinom, osnovno poslovanje kompanije J&J se snažno nastavlja povodom ponovnog otvaranja SAD i porasta redovnih operacija po bolnicama. Akcije su ostvarile rast od 3% od početka godine, a u petak, cena na zatvaranju je iznosila 162,24 USD.

Na TradeWin24 platformi možete trgovati Johnson & Johnson akcijama. Isprobajte besplatno na DEMO računu.

3.    Coinbase

Nakon uspešne inicijalne javne ponude (IPO) prethodne nedelje, kojom je Coinbase (NASDAQ: COIN) prikupio 86 mlrd USD, cena akcija se polako stabilizuje i opada. Cena akcije na zatvaranju tržišta je iznosila 342 USD a nakon ostvarenog dnevnog rasta od 6%. 

Cena je i dalje na zavidnom nivou, ali mnogo niže od vrhunca od 429,54 USD ostvarenog pri otvaranju tržišta u sredu. Trenutna tržišna kapitalizacija iznosi 68 mlrd USD, a neki od analitičara savetuju kupovinu uz komentar da se Coinbase tek sprema za rast.

Uprkos rizicima, počevši od rastuće konkurencije do nestabilnosti Bitcoin-a, investitori ipak vide priliku u Coinbase-u. Bloomberg izveštava da je Cathie Wood’s ARK fond kupio akcije u vrednosti od 352 miliona USD usled očekivanja da će kompanija postati osnov portfolija svakog ozbiljnog investitora.

Akcije Coinbase-a možete kupiti putem TradeWin24 platforme. 

Informacije poput ovih mogu biti uzrok za povećanu volatilnost cena. 
Trenutnu situaciju na tržištu, kao i kretanje cene ovih akcija možeš ispratiti na TradeWin24 platformi.

Napomena
Informacije na internet stranicama BDD TradeWin24, pojedinačnim porukama e-pošte i individualnim razgovorima objavljene su isključivo u informativne i marketinške svrhe te ne predstavljaju poziv za kupovinu ili izvršenje bilo kakve investicije. Analize i nedeljni pregledi tržišta koje objavljuje BDD TradeWin24 su isključivo edukativno-informativnog karaktera te ne predstavljaju investicioni savet ili poziv za kupovinu ili prodaju finansijskih instrumenata.

Investiraj odmah