S&P500 probio 5.000 poena

Analitički tim TW24
Foto: Canva
09.02.2024

Novi bankarski krediti u Kini na rekordnom nivou, S&P500 probio 5.000 poena

Fjučersi na američke indekse akcija danas su u blagom porastu, dok investitori analiziraju burnu nedelju kvartalnih korporativnih rezultata i čekaju ažuriranje podataka o inflaciji u SAD-u u 2023. godini. S&P 500 (MES) je juče dostigao nivo od 5.000 po prvi put pre nego što je zatvoren sa minimalnim promenama. Američke akcije su zabeležile samo jedan nedeljni pad od kraja oktobra, a indeks je više nego udvostručen od svog najnižeg nivoa iz marta 2020. godine. Na vrhu ekonomskog kalendara naredne nedelje biće revidirani podaci o indeksu potrošačkih cena u SAD-u. 

Akcije Pinteresta (PINS) su pale u trgovanju pre otvaranja berze  nakon što je društvena mreža propustila očekivanja za četvrti kvartal prihoda i izdala slabe prognoze za martovski kvartal. Akcije Cloudflarea (NET) su skočile nakon što je internet firma objavila smernice za prihode i dobit za prvi kvartal iznad očekivanja Volstrita. Take-Two Interactive (TTWO) je srezao godišnje smernice za prihode, navodeći projektovani pad za naslove kao što su "NBA 2K24". Akcije ovog izdavača video igara su oštro pale. kompanije. Francuska kozmetička kompanija L'Oreal razočarala je tržište svojim godišnjim prognozama prodaje, što je rezultat lošeg poslovanja u Aziji krajem godine. Prodaja kompanije je iznosila 10.6 milijardi evra (11.4 milijarde $) u poslednjem kvartalu 2023, što je ispod očekivanja analitičara od 10.9 milijardi evra. Akcije L'Oreal-a su pale za 5.5% pre otvaranja berze.

Pepsi očekuje rast profita kako se prodaja oporavlja nakon pandemije

PepsiCo Inc. (PEP) izvestio je danas o svojim rezultatima za prethodni kvartal. Prihodi kompanije su iznosili 27,9 milijardi $ u fiskalnom četvrtom kvartalu kompanije, nešto ispod prosečne analitičarske procene jer  se obim prodaje smanjio u Severnoj Americi. Zarada Pepsija je iznosila 1,78 $ po akciji, iznad prosečne tržišne procene.

Pepsi prognozirao je rast profita u 2024. godini jer se potrošači postepeno vraćaju se na obrasce kupovine pre pandemije. Proizvođač grickalica prognozira rast zarade po akciji od najmanje 8%. Pepsi sada takođe očekuje da će organski prihod porasti za najmanje 4% u 2024. godini, u poređenju sa svojim prethodnim stavom da će se mera nalaziti negde blizu gornje granice dugoročnog ciljanog opsega od 4% do 6%.

Kompanija je u poslednjih nekoliko godina konstantno povećavala cene svojih proizvoda usled većih troškova ulaznih materijala. U saopštenju, izvršni direktor Ramon Laguarta je rekao da se uslovi na tržištu "menjaju" i da se obrasci kupovine vraćaju "normalnim pre-pandemijskim normama kako se očekuje da će inflatorni pritisci popustiti."

Kina: Novi bankarski krediti dostigli rekord u januaru

Novi bankarski krediti u Kini skočili su više nego što se očekivalo, dostižući rekordno visoku cifru u januaru, dok centralna banka preduzima korake da podrži posustalu ekonomiju. Današnji podaci, koje je objavila Narodna banka Kine (PBOC), pokazuju da su banke u januaru odobrile 4,92 triliona juana (683,7 milijardi $) novih juanskih kredita, što je rekordan iznos i značajno više u odnosu na decembar, nadmašujući očekivanja.

Kreditiranje u januaru bilo je preko četiri puta veće nego u decembru, kada je iznosilo 1,17 triliona juana, i premašilo je prethodni rekord od 4,9 triliona juana u istom mesecu godinu dana ranije. Analitičari su očekivali da će novi juanski krediti porasti na 4,50 triliona juana u januaru.

PBOC je saopštila da će zadržati fleksibilnu i preciznu politiku kako bi podstakla domaću tražnju, čuvajući pritom stabilnost cena, usred znakova neujednačenog ekonomskog oporavka i trajnih deflacionarnih rizika. Da bi podržala slabljenje rasta, PBOC je 5. februara smanjila obavezne rezerve banaka za 50 baznih poena, najviše u poslednje dve godine, oslobađajući 1 trilion juana dugoročne likvidnosti.

Hermes najavljuje novo povećanje cena nakon snažnog rasta prodaje

Proizvođač luksuzne robe Hermes izjavio je danas da će ponovo povećati cene ove godine nakon što je prodaja u četvrtom kvartalu 2023. godine skočila za 17,5%, nastavljajući svoj niz nadmašivanja konkurenata pri pogoršanju ekonomskih prilika.

Akcije kompanije su otvorene rastom od 4,2% nakon što su prodaja za tri meseca do kraja decembra iznosila 3,36 milijardi evra (3,62 milijarde $), što je rast od 17,5% i iznad očekivanja rasta od 14%. Francuski luksuzni brend ostvario je snažan rast u svim regionima i signalizirao "dinamičan" rast u Kini, gde su investitori bili zabrinuti zbog nesigurnog oporavka nakon COVID-a.

Hermes je prošle godine povećao cene globalno za oko 7% kako bi pokrio veće proizvodne troškove. Kompanija planira da ove godine poveća cene između 8% i 9%, rekao je izvršni predsednik Axel Dumas. Hermes je saopštio i da će isplatiti bonus od 4.000 evra svakom od svojih preko 22.000 zaposlenih širom sveta.

Pad akcija Nissana zbog slabih prihoda i konkurencije u Kini

Akcije kompanije Nissan (NSANY) su pale za 12% u petak, što je najveći pad u više od dve decenije, nakon što su kvartalni prihodi značajno zaostali za očekivanjima, a procene prodaje automobila su smanjene zbog jake konkurencije u Kini.

Pojava perspektivnih kineskih brendova kao što su BYD (002594), koji su lansirali pristupačne električne automobile prilagođene mlađim kineskim vozačima, dovela je do postepenog gubitka tržišnog udela stranih konkurenata na najvećem svetskom tržištu automobila.

Kineski kupci, posebno mlađi, gravitiraju ka tehnološkim karakteristikama poput sistema za pomoć u vožnji, automatskog parkiranja i prepoznavanja glasa koji su sve prisutniji kod kineskih proizvođača, ali su međunarodni brendovi bili spori u njihovoj ponudi.

Pad od 11,6% u petak oborio je tržišnu vrednost Nissana za 1,8 milijardi $. Dan ranije, Nissan je izvestio o operativnom profitu za treći kvartal od 141,6 milijardi jena (948 miliona $), što je za petinu manje od konsenzusne procene analitičara. Uz to, smanjio je procenu globalne prodaje vozila za 150.000 vozila na 3,55 miliona.

Grafik dana: Da li će Apple Vision Pro pokrenuti tehnološku revoluciju?

Na konferenciji WWDC 2023, Apple je otkrio Apple Vision Pro, novi uređaj za tzv. “mešanu stvarnost” (“mixed reality”), budeći neke uspomene na slavno lansiranje iPhone-a 2007. godine. Tim Kuk, izvršni direktor kompanije, istakao je da će Vision Pro promeniti način na koji koristimo računare, uporedivši ga sa prethodnim revolucionarnim proizvodima kao što su Mac i iPhone. 

Istorijski uspeh Apple-a sa prethodnim proizvodima sugeriše da bi Vision Pro mogao postati osnovni deo svakodnevnog života. Iako su neki impresionirani novim uređajem, postoji skeptičnost u vezi sa nedostatkom jasnog ključnog domena upotrebe za Vision Pro. 

Od svog lansiranja u junu, iPhone je prošao put od nule do više od 200 milijardi $ godišnjeg prihoda, pomažući Apple-u da postane prva kompanija sa prihodom od 3 triliona $ na svetu. S obzirom na početnu cenu od 3.499 $, čini se malo verovatno da će Vision Pro odmah postati hit proizvod, ali bi cena mogla pasti tokom vremena, dajući ranim korisnicima i programerima nekoliko godina da shvate šta da rade sa ovim novim, moćnim komadom tehnologije.

Investiraj odmah