FED: Stope nepromenjene, tri smanjenja u 2024.

Analitički tim TW24
Foto: Canva
21.03.2024

Fed i BOE ostavili kamatne stope nepromenjenim, Švajcarska smanjila stope

Globalne akcije su skočile na rekordne visine, pri čemu su tehnološke akcije predvodile rast u Evropi, dok investitori postaju sve sigurniji u put ka nižim kamatnim stopama. Nakon Fedovog dugo iščekivanog sastanka o stopama, američke akcije su porasle na nove maksimume, pri čemu je S&P 500 (MES) prvi put ikada prešao nivo od 5.200, zatvarajući se rastom od 0,9%. Dow Jones (DJIA) je takođe postigao novi rekord, povećavši se za 1% na 39.511,34, a tehnološki Nasdaq (MNQ) je dostigao 16.369,41, takođe novi rekord. Obveznice su ojačale, dok dolar beleži male pomake. Zlato je skočilo iznad 2.200 $ po unci prvi put. Banka Engleske (BoE) je na svom današnjem sastanku zadržala svoju stopu na 5,25%, u skladu sa očekivanjima.

U korporativnim vestima, akcije Apple-a (AAPL) pale su za 1% nakon što vesti da se američko Ministarstvo pravde priprema da tuži ovog giganta zbog navodnog kršenja antitrust zakona blokiranjem pristupa hardverskim i softverskim funkcijama njenog iPhone-a za konkurente. Barclays (BCS) se priprema da smanji nekoliko stotina radnih mesta u sklopu plana smanjenja troškova i povećanja profita. Japan Airlines (9201) je saopštila da će kupiti 42 nova aviona Boeing Co. (BA) i Airbus SE (AIR). BMW AG (BMW) je izjavio da očekuje maržu od 8-10% za svoj automobilski segment ove godine i blagi rast isporuka. Električni automobili će pokretati rast ove godine, prema BMW-u, dok globalna tražnja za EV-ovima slabi i pritiska autoindustriju.

Fed ostavio stope nepromenjenim, i dalje očekuje tri smanjenja do kraja 2024.

Federalne rezerve ostavile su na sinoćnom sastanku kamatne stope nepromenjene i objavile nove kvartalne ekonomske projekcije. Predsednik Feda, Džerom Pauel, izjavio je da nedavno visoki podaci o inflaciji nisu promenili osnovni narativ o postepenom opadanju inflacionih pritisaka u SAD-u. U kontekstu opadajućih stopa, projekcije su pokazale da Fed i dalje predviđa tzv. "meko sletanje" sa postpandemijskog skoka inflacije na najviši nivo u poslednjih 40 godina.

Zvaničnici Feda su takođe objavili nove ekonomske projekcije, koje pokazuju da zvaničnici sada očekuju da će ekonomija ove godine rasti 2,1%, što je iznad onoga što se smatra dugoročnim potencijalom američke ekonomije i značajno poboljšanje u odnosu na rast od 1,4% viđen u decembru. Većina članova monetarnog odbora i dalje očekuje tri smanjenja stopa ove godine, ali sada vide manje u 2025. i 2026. godini. Očekuju da će kamatne stope u dužem roku biti neznatno više nego što su projektovali u decembru. Istovremeno, očekuje se da će stopa nezaposlenosti dostići 4% do kraja 2024, u odnosu na trenutni nivo od 3,9%, dok se za inflaciju predviđa sporiji tempo pada do nivoa od 2,6% na kraju godine.

Švajcarska centralna banka iznenadila tržište smanjenjem kamatnih stopa

U neočekivanom potezu koji je preduhitrio kako Evropsku centralnu banku tako i Američke federalne rezerve, Švajcarska narodna banka (SNB) smanjila je svoju ključnu kamatnu stopu za 25 baznih poena. Ovaj korak, koji je samo mali broj ekonomista predvideo, ima za cilj sprečavanje daljeg jačanja švajcarskog franka. Dok su neki ulagači već spekulisali o mogućem smanjenju, većina ekonomista nije očekivala promene kamatne stope najmanje do juna. 

Tomas Jordan, predsednik SNB-a, naglasio je da je ovaj potez bio moguć zahvaljujući efikasnoj borbi protiv inflacije u proteklih dve i po godine. Banka je takođe snizila svoje prognoze inflacije, očekujući da ona neće premašiti 1,5% do 2026. godine. 

Ova inicijativa SNB-a možda nagoveštava buduće poteze ka smanjenju kamatnih stopa od strane ostalih velikih centralnih banaka, čime bi se smanjio pritisak na švajcarski franak i umanjila potreba za intervencijama na tržištu.

Micron objavio bolje kvartalne rezultate od očekivanja

Akcije kompanije Micron Technology (MU) skočile su za 15.7% u trgovini pre otvaranja berze u četvrtak nakon što je kompanija objavila neočekivan profit i prognozirala prihode za tekući kvartal iznad procena Wall Street-a, zbog sve veće tražnje za njihovim memorijskim čipovima koji se koriste u AI računarstvu. Ako se rast nastavi, cena akcija Microna mogla bi da dostigne rekordno visok nivo na otvaranju tržišta.

Kompanija je saopštila da su njeni čipovi visoke propusnosti (HBM), korišćeni u razvoju složenih AI aplikacija, rasprodati za 2024. godinu. Micron je prognozirao prihod od 6.60 milijardi $, plus ili minus 200 miliona $, za treći kvartal, što je iznad procene analitičara od 6.03 milijarde $. Očekuje se da će prilagođena bruto marža u tekućem kvartalu biti 26.5%, iznad tržišne procene od 20.8%.

Micronovi rezultati, objavljeni pre drugih proizvođača čipova, prate se kao pokazatelj tražnje za različitim vrstama čipova i rešenja za krajnje tržište. Analitičari očekuju da će Micronove akcije daljerasti u 2024. godini. Nvidia (NVDA), vodeća kompanija u industriji AI, takođe je angažovala firmu za najnovije HBM čipove u svojim AI čipovima sledeće generacije.

Reddit Izlazi na berzu sa visokim očekivanjima

Reddit (RDDT), poznati online forum, sprema se za veliki korak - izlazi na berzu! Ovo je važan događaj jer je Reddit prva velika društvena mreža koja se odlučila na ovakav korak još od 2019. godine.

Forum planira da proda preko 15 miliona svojih akcija, dok će sadašnji vlasnici akcija prodati dodatnih skoro 7 miliona. IPO cena će biti između 31 i 34 dolara, a sve to zajedno trebalo bi da im donese 748 miliona dolara, što znači da će cela kompanija biti vredna na oko 6,4 milijarde dolara.

Zanimljivo je da je Reddit, uprkos velikoj popularnosti i lojalnosti korisnika, svake godine bio u minusu od kada je osnovan 2005. Za razliku od drugih velikih imena na internetu, kao što su Facebook (META) i Twitter (X), Reddit se još uvek bori da postigne isti komercijalni uspeh. Ipak, prošle godine su uspeli povećati svoje prihode za 20%, dostigavši skoro 804 miliona dolara.

Mnogi se nadaju da će ovo dati pozitivan signal tržištu tehnoloških akcija, koje je u poslednjih vremena malo usporilo. Akcije Reddita trebalo bi da počnu sa trgovanjem na Njujorškoj berzi ovog četvrtka pod simbolom RDDT. Svi zainteresovani će moći da prate kako se akcije kreću i da vide hoće li Redditov veliki korak biti uspešan.

Grafik dana: Najnovije ekonomske projekcije članova Federalnog komiteta za otvoreno tržište

U tabeli ispod su prikazane najnovije ekonomske projekcije članova Federalnog komiteta za otvoreno tržište (FOMC-a) i predsednika FED-a, prema njihovim individualnim pretpostavkama o projektovanoj odgovarajućoj monetarnoj politici (mart 2024.)

Investiraj odmah