Sunovrat berze i kriptovaluta: Zašto cene akcija i Bitkoina osciliraju

TradeWin24
Izvor: TradeWin24
Foto: canva
02.02.2022

Sunovrat berze i kriptovaluta: Zašto cene akcija i Bitkoina osciliraju?

 

Od početka 2022. godine očigledan je pad cena na tržištima akcija koji je za sobom povukao i tržište kriptovaluta. Razloga je više, ali mi ćemo izdvojiti dva ključna.

 

Prvi je zaokret centralnih banaka, tačnije FED-a po pitanju vanrednog štampanja novca i nivoa kamatnih stopa. Rast kamatnih stopa i manjak para dovešće do usporavanja privrednih aktivnosti, što se velikim igračima na berzi nikako ne dopada.

 

U prethodne skoro 2 godine, nakon izbijanja pandemije, svedoci smo pumpanja berzanskog balona od strane FED-a. Ogromna količina novca koja je završila na tržištu akcija i kriptovaluta, učinila je da razne firme i projekti izgledaju primamljivo. Kada sve raste, kada je sve „zeleno“, svako ulaganje izgleda isplativo. Ovo na neki način kod ljudi izaziva strah od „propuštenih prilika“ i želju za ulaganjem.

 

Ovde dolazimo do drugog problema.

 

Ako se pogleda koje su kompanije na berzi najviše „pale“, a prethodno najviše „porasle“, zajedno sa tržištem kriptovaluta, dolazimo do zaključka da je u najvećoj meri reč o tzv. špekulativnom „sektoru budućnosti“. Vrednost spomenutih kompanija, kao i kripto projekata počivala je na očekivanjima investitora i uverenjima u to šta sa sobom nose tehnologije budućnosti.

 

Povlačenje ručne FED-a, tačnije obustava vanrednog štampanja novca i zatezanje kamatnih stopa, dovodi do pada uverenja u profitabilnost firmi i kripto projekata budućnosti. Rezon da će određene kompanije biti profitabilne u budućnosti je izbledelo, a strpljenje se istopilo. Drugim rečima, tehnologije još nisu komercijalno zaživele u punoj meri. Kako je rast cena bio astronomski, došlo se do zaključka „da to ipak ne vredi toliko“.

 

Ovim dolazimo i do Bitcoina, „digitalnog zlata“ ili „nove sigurne luke“. Ovaj pad je čist dokaz da Bitcoin nije zaštita od inflacije i da je cena ove kriptovalute rasla i padala zajedno sa ostalim špekulativnim kompanijama na berzi.

 

No ipak, pored svega gorenavedenog, mišljenja smo da će Bitcoin i blokchain zajedno sa drugim „futurističkim tehnologijama“ kao što su 5G, veštačka inteligencija ili fintech pronaći svoju komercijalnu ulogu u budućnosti i unaprediti čovečanstvo. Ono što je izvesno jeste da Bitcoin treba da prođe kroz određene faze sazrevanja, a naročito u regulatornom kontekstu, što će doprineti stabilnosti ove valute u budućnosti.

 

Iako trenutni izgled cenovnih grafikona nije najlepša slika za investitore, smatramo da je Bitcoin i dalje dobra investiciona odluka na duge staze.

Svaki početak investiranja zahteva i adekvatnu edukaciju. Berzanska akademija je tu da svima onima koji su na početku a koji bi želeli da saznaju mnogo više o berzi, pruži najbolju online obuku na srpskom jeziku!

Na sajtu Berzanske akademije pogledaj sadržaj kursa o investiranju na berzi i proveri kako su drugi polaznici ocenili ovaj kurs.

 

 

ŠTA TE ČEKA NA BERZANSKOJ AKADEMIJI?

 

1. Video obuka

Video obuka se sastoji iz 6 oblasti, 40 lekcija i traje više od 7 sati.

 

2. Mentorstvo

Na raspolaganju ti je mentor kome možeš postavljati pitanja u sekciji ispod svakog videa u okviru svake oblasti. Takođe ćeš imati pristup pitanjima drugih polaznika i odgovorima mentora

 

3. Online testiranje

Nakon svake odslušane oblasti moći ćeš da utvrdiš i testiraš svoje znanje putem online testova koji sadrže 330 pitanja zatvorenog tipa.

 

4. Strategije trgovanja

Na Berzanskoj akademiji dobijaš gotove strategije trgovanja u vidu elektronske knjige. Strategija trgovanja je već „gotov recept“ za potencijalno uspešno trgovanje na berzi.

 

 

PRIJAVI SE ZA BESPLATAN EBOOK

 

Preuzmi besplatnu elektronsku knjigu za investiranje na berzi za početnike!

Upoznaj se sa osnovnim pojmovima i započni svoje investiranje na berzi.

 

Za sve informacije pozovi  +381 63 1324 717.

Tim Berzanske akademije ti želi uspešno učenje i investiranje na berzi!

Vidimo se!

 

Investiraj odmah