Tesla, Beyond Meat, eBay u porastu

Analitički tim TW24
Foto: Canva
28.02.2024

Tesla, Beyond Meat, eBay u porastu, indeksi u blagom minusu

Terminski ugovori vodećih indeksa akcija zabeležili su blage gubitke u Americi ovog jutra dok su investitori pažljivo analizirali najnovije ekonomske podatke. Danas nas čekaju izjave članova FED-a koje bi mogle dati naznake o budućim promenama kamatnih stopa. Vrednost ugovora za S&P 500 indeksa (MES) je opala za 0,3%, dok su prinosi na trezorkse zapise blago skočili. Dolar je zabeležio rast, a Bitcoin (MBT) je prešao granicu od 60.000 dolara, što je podstaklo optimizam među investitorima u digitalne valute.

Na tržištu akcija kompanija Tesla (TSLA) zabeležila je blagi rast nakon što je izvršni direktor Elon Musk saopštio da je proizvođač električnih vozila završio dizajn proizvodnje dugo planiranog sportskog električnog automobila Roadster, dodavši da se očekuje početak isporuke naredne godine. Akcije TJX (TJX) porasle su za 1,4% nakon što je maloprodajni lanac premašio očekivanja tržišta za prodaju u četvrtom kvartalu. Akcije Beyond Meat-a (BYND) skočile su za preko 60% nakon što je proizvođač laboratorijskog mesa objavio bolje od očekivanih kvartalnih zarada, kao i prognozu rasta marži, računajući na povećanje cena i smanjenje troškova. Akcije Urban Outfitters (URBN) pale su za 10% nakon što je maloprodajni lanac razočarao svojim rezultatima za četvrti kvartal. Akcije Bumble-a (BMBL) pale su za 10% nakon pesimistične prognoze kvartalnih prihoda aplikacije za upoznavanje. Akcije eBay (EBAY) porasle su za 5,1% nakon što je kompanija izvestila o boljoj od očekivane prognoze zarade i rezultatima za četvrti kvartal. Akcije Ambarella (AMBA) porasle su za 7,9% nakon što je kompanija istakla potencijalni rast u vezi sa veštačkom inteligencijom. 

Apple odustaje od električnog Automobila i fokusira se na AI i mešovitu realnost

Apple Inc (AAPL) je napravio značajan zaokret odustajanjem od svojih ambicioznih planova za proizvodnju “samovozećeg” električnog automobila. Kompanija je kasno juče saopštila da se okreće ka obećavajućim tehnologijama poput generativne veštačke inteligencije (AI) i mešovite realnosti. 

U utorak, Apple je obavestio svoje zaposlene o “završetku” projekta električni automobil, premeštajući deo tima na razvoj AI tehnologija. Ova odluka, koja je bila brzo saopštena timu od oko 2.000 ljudi, signalizira jasan prelazak fokusa na tehnologije koje obećavaju revolucionarnu promenu. Analitičari i investitori pozdravljaju ovu promenu, videći je kao strateško izbegavanje tržišta električnih vozila koje postaje sve zasićenije. Preusmeravanjem ka generativnoj AI, Apple stavlja akcenat na dugoročni potencijal i inovacije, što bi moglo uključivati napredne alate za razvoj softvera koji će biti predstavljeni na nadolazećoj developerskoj konferenciji. Kompanija planira da uvede nove AI sposobnosti u iOS 18, što ukazuje na snažan fokus ka integraciji veštačke inteligencije u svoje glavne proizvode.

Hong Kong namerava da poveća porez, posledica kolapsa u sektoru nekretnina

Hong Kong namerava da poveća porez za osobe sa visokim primanjima, prvi put u poslednje dve decenije, u nameri da smanji fiskalni deficit grada. 

Od aprila će biti uveden dvostepeni poreski sistem, pri čemu će se dohodak do 5 miliona HKD oporezivati maksimalnom stopom od 15%, dok će sve iznad toga biti oporezivano po stopi od 16%.

Hong Kong traži načine da pokrije rupu u svom budžetu, s projekcijom deficita za godinu koja se završava 31. marta na 101,6 milijardi HKD, skoro dvostruko više od procene iznesene pre godinu dana. 

Kao najveći zemljišni vlasnik, vlada se istorijski oslanjala na prodaju zemljišta kako bi povećala prihode. Ipak, kolaps u potražnji za stambenim i poslovnim prostorom naterao je vladu da prvi put u 14 godina zaustavi prodaju stambenog i komercijalnog zemljišta. Vlada je dostigla samo 23% svoje godišnje ciljane prodaje u fiskalnoj godini, prema Chanu. Hang Seng indeks (MHI) zabeležio je pad ovog jutra od 2% ovog jutra. 

eBay iznad očekivanja u Q4 zbog otporne praznične potrošnje

E-trgovinska platforma eBay (EBAY) nadmašila je očekivanja tržišta za prihod i dobit u prethodnom kvartalu, zahvaljujući zdravoj potrošnji tokom praznične sezone i snazi u njenim specijalnim kategorijama poput restauriranih proizvoda i auto delova. Akcije kompanije su porasle oko 4% u produženom trgovanju.

Kompanija je prijavila prihod od 2,56 milijardi $, nadmašivši prosečnu procenu analitičara od 2,51 milijardu $. Kvartalna prilagođena dobit po akciji iznosila je 1,07 $, u poređenju sa procenom od 1,03 $ po akciji. Odbor direktora eBay-a takođe je odobrio dodatni program otkupa akcija u vrednosti od 2 milijarde $.

Ohrabrujući rezultati pokazuju da se očekuje da će tržište eBay-a, koje služi kao centar za kupce i prodavce iz celog sveta, imati koristi kako se potrošači opuštaju u pogledu budžeta i troše obilno usled opuštanja ekonomije.

Ipak, CEO eBay-a Jamie Iannone je ukazao na slabost u Velikoj Britaniji i Nemačkoj, koja čak doživljava i negativan rast e-trgovine. Za prvi kvartal, kompanija predviđa prilagođenu dobit između 1,19 i 1,23 $ po akciji, iznad procene od 1,13 $ po akciji.

Podneta peticija za likvidaciju Country Garden-a

Kineski građevinski developer Country Garden (2007) saopštio je danas da je podneta peticija za likvidaciju protiv njega zbog neplaćanja zajma od 205 miliona $, što smanjuje izglede za restrukturiranje duga i podriva napore Pekinga da obnovi poverenje u sektoru nekretnina. Peticiju je podneo kreditor Ever Credit Limited, jedinica kompanije Kingboard Holdings (0148). Podnošenjem peticija za likvidaciju, poverioci "vrše pritisak" na developer-e koji su u zakašnjenju da predstave značajne planove restrukturiranja ili rizikuju likvidaciju. 

Akcije Country Gardena na berzi u Hong Kongu trgovane su s padom od 11% u sredu popodne, u poređenju sa gubitkom od 2% za referentni Hang Seng indeks (MHI). Cena akcija je izgubila preko 70% svoje vrednosti u proteklih 12 meseci.

Likvidacija Country Gardena pogoršala bi krizu u sektoru nekretnina, stavila dodatni pritisak na domaće zajmodavce i mogla bi odložiti izglede za oporavak ne samo tržišta nekretnina već i celokupne kineske ekonomije. Peticija dolazi mesec dana nakon što je doneta odluka za likvidaciju China Evergrande Group (3333), najzaduženijeg kineskog developera.

Grafik dana: Recesija opozvana? 

Indeks vodećih ekonomskih pokazatelja (LEI) zabeležio je pad 22 meseca zaredom, što predstavlja najduži period kontinuiranog pada od krize 2007-08. godine.

Međutim, The Conference Board, koji stoji iza kreiranja ovog indeksa, a koji je ranije predviđao početak recesije u bilo kom kvartalu 2023. godine, pa čak i u prvoj polovini 2024, sada ne predviđa ekonomski pad. Zašto? Razlog za ovu promenu stava i odsustvo predviđanja recesije leži u činjenici da su 6 od 10 komponenti njihovog indeksa pokazale pozitivne rezultate u poslednjih 6 meseci, pri čemu je rastuće tržište akcija imalo vodeću ulogu.

Investiraj odmah