Tesla najavila proizvodnju jeftinijih modela

Analitički tim TW24
Foto: Canva
24.04.2024

Tesla najavila proizvodnju jeftinijih modela, Thermo Fisher uspešan u prvom kvartalu

Rast na berzi se nastavio danas, predvođen kompanijom Meta Platforms (META), vlasnikom Facebooka, dok sezona objave kvartalnih finansijskih rezultata dobija na intenzitetu, a akcije tehnoloških kompanija beleže napredak. Trezorski zapisi SAD-a su smanjili dobitke uzrokovane slabim poslovnim podacima SAD-a, što je ponovo oživelo prognoze za ublažavanje monetarne politike Feda ove godine. Optimizam u vezi sa zaradama trenutno neutrališe zabrinutost tržišta da će SAD zadržati više kamatne stope duže vreme. Pažnja će biti usmerena na Metu kao sledećeg člana takozvanih “Sedam veličanstvenih”. Takođe, očekuje se objava rezultata kompanije International Business Machines Corp (IBM).

Na tržištu akcija Boeing (BA) je objavio rezultate za prošli kvartal koji su bili bolji od očekivanja. Njihove akcije su skočile više od 3% pre otvaranja tržišta. AT&T (T) je zabeležio značajan skok  slobodnog novčanog toka, a prilagođena dobit za predhodni kvartal je nadmašila očekivanja. Njihove akcije su porasle oko 4% pre otvaranja tržišta. Kering (KER) vlasnik Guccija i Yves Saint Laurent-a je saopštio da je prodaja opala prošlog kvartala, i prognozirao oštar pad operativne dobiti u prvom polugodištu. Akcije su pale za 7%. Prodaja proizvođača igračaka Mattel (MAT) opala je prošlog kvartala, kako je prošlogodišnji bum filma "Barbi" popustio, dok je gubitak bio manji od očekivanog. Mattelove akcije su zabeležile rast ovog jutra. 

Tesla skočila nakon najave proizvodnje jeftinijih automobila

Tesla (TSLA) je veći deo jučerašne konferencije proveo skrećući pažnju s loših rezultata prvog kvartala isticanjem planova. Vodeći proizvođač električnih automobila iznenadio je javnost najavom novih modela i planova za razvoj autonomnih robotaksi vozila. 

Tesla je objavila da će do početka 2025. predstaviti "nove modele" koristeći svoje postojeće platforme i proizvodne linije. Ova vest je izazvala veliki entuzijazam na tržištu, a akcije Tesle su skočile preko 13,5% tokom trgovanja posle radnog vremena. Izvršni direktor Elon Musk nije otkrio mnogo detalja o novim vozilima, ali je naglasio da će među njima biti i modeli po pristupačnijim cenama. To je značajno, s obzirom na to da se očekivalo da će Tesla predstaviti potpuno novi model po ceni od 25.000 $.

Kompanija je takođe najavila razvoj "proizvoda namenjenih robotaksiju". Ovo je deo šire vizije koju je Musk izneo, videći Teslu ne samo kao proizvođača automobila, već kao kompaniju za veštačku inteligenciju i robotiku. Kritičari postavljaju pitanje da li će Tesla uspeti da ispuni svoje ambiciozne planove u datim vremenskim okvirima, s obzirom na prethodna kašnjenja i izazove sa kojima se suočava.

Si želi centralnu banku nalik Fed-u

Najnovije izjave predsednika Si Đinpinga o mogućim promenama u radu People's Bank of China (PBOC), sugerošu da Kina potencijalno razmatra transformaciju svoje centralne banke. Prva važna tačka je Sijeva želja da PBOC postane sličnija sistemu Federalnih rezervi SAD-a. Ovo uključuje potencijalno davanje većih ovlašćenja PBOC-u, uključujući mogućnost da banka samostalno postavlja kamatne stope i primenjuje kvantitativno popuštanje (QE). 

Ovo bi označilo značajnu promenu u pristupu Kine prema monetarnoj politici, koja je do sada uglavnom bila usmerena na kontrolu deviznog kursa i održavanje stabilnosti finansijskog sistema. Međutim, postavlja se pitanje: Zašto Kina razmatra ove promene sada? Jedan od ključnih razloga može biti želja da se unapredi sposobnost PBOC-a da odgovori na ekonomske izazove, posebno u kontekstu usporavanja ekonomskog rasta i potencijalnih kriza. Osim toga, transformacija PBOC-a može biti deo šireg plana Kine da ojača svoj status kao globalne ekonomske sile i da smanji svoju zavisnost od američkog dolara. Ipak, ove promene neće biti bez izazova. Kina će morati da balansira između jačanja uloge PBOC-a i održavanja političke kontrole nad monetarnom politikom.

Američki senat izglasao zakon o prodaji ili zabrani TikToka

Senat SAD-a glasao je velikiom većinom u korist zakonodavstva koje bi zabranilo TikTok u Americi ukoliko vlasnik aplikacije, kineska tehnološka firma ByteDance, ne proda popularnu aplikaciju za kratke video zapise u narednih devet meseci do godinu dana.

Pokrenut zabrinutošću među američkim zakonodavcima da bi Kina mogla pristupiti podacima Amerikanaca ili ih nadzirati putem ove aplikacije, zakon je prošao kroz Predstavnički dom SAD-a u subotu, a predsednik SAD-a Džo Bajden izjavio je da će ga potpisati danas. TikTok će izazvati zakon na osnovu Prvog amandmana, a očekuje se i da će korisnici TikToka ponovo pokrenuti pravne postupke. Američki sudija u Montani u novembru je blokirao zabranu TikToka u toj saveznoj državi, pozivajući se na slobodu govora. Američki građanski savez za građanske slobode rekao je da bi zabrana TikToka postavila uznemirujući globalni presedan za preteranu kontrolu vlade nad društvenim mrežama, kao i da će mere SAD-a druge zemlje kopirati ako zakon prođe. Nakon potpisivanja, ByteDance će imati 270 dana da se odvoji od TikTok-ovih operacija u SAD-u, sa mogućim produženjem od tri meseca ako postoji znak da se pregovori odvijaju.

Thermo Fisher premašio očekivanja u prvom kvartalu

Akcije Thermo Fisher Scientific (TMO) porasle su za 3,55% nakon što je kompanija objavila finansijske rezultate za prvi kvartal koji su nadmašili očekivanja Wall Streeta. Kompanija je ostvarila zaradu po akciji (EPS) od 5,11 $, što je premašilo procenu analitičara od 4,71 $. Kvartalni prihodi kompanije takođe su nadmašili konsenzus, dosegnuvši 10,34 milijarde $ u odnosu na očekivanih 10,16 milijardi $.

Lider u oblasti nauke je zabeležio pad prihoda od 3% u poređenju sa istim kvartalom prošle godine. I pored smanjenja prihoda, EPS kompanije je porastao za 2% u odnosu na 5,03 $ zabeleženih u prvom kvartalu 2023. 

Gledajući unapred, Thermo Fisher je povećao svoje prognoze za 2024. godinu, sada očekujući prihod između 42,3 milijarde i 43,3 milijarde $, dok će se prilagođeni EPS kretati između 21,14 i 22,02 $. Srednja tačka opsega, 21,58 $, blago je iznad konsenzusa od 21,53 $. Srednja tačka prihoda, 42,8 milijardi $, ispod je procene konsenzusa od 42,83 milijarde $. Kompanija je u prvom kvartalu izvršila otkup akcija u vrednosti od 3,0 milijarde $ i povećala dividende za 11%.

Grafik dana: Zeleni kralj ponovo na tronu, dolar indeks ojačao 5% ove godine

Neprekidni rast prinosa na američke trezorske zapise imo je direktni uticaj na jačanje dolara. Kada prinosi na dolarske investicije rastu, to privlači investitore širom sveta. Takođe, stabilnost američke ekonomije, posebno u poređenju sa drugim delovima sveta, dodatno podržava ovaj trend.

Međutim, jačanje dolara nosi sa sobom određene izazove i rizike. Zemlje u razvoju i razvijene ekonomije koje su izložene  dugovima denominovanim u dolarima suočavaju se s povećanim teretom otplaćivanja dugova usled jačanja dolara. To znači da te zemlje moraju izdvajati više sredstava za otplatu dugova, što može opteretiti njihove budžete i ekonomiju. Takođe, jači dolar čini uvoz roba i usluga ovih zemalja dosta skupljim. 

zveštaj MMF-a o globalnoj ekonomiji ove nedelje ističe sve veći jaz između Amerike i drugih ekonomija. Dok bruto domaći proizvod SAD-a raste po projektovanoj stopi od 2,7%, druge regije sveta postaju sve zaduženije, uz snažan dolar koji čini prisutni jaz sve većim.

Investiraj odmah