Tesla počinje sa isporukom Cybertrucka

Analitički tim TW24
Foto: Canva
01.12.2023

Tesla počinje sa isporukom Cybertrucka, Brazil ulazi u OPEC+

Investitori će danas pažljivo pratiti komentare predsednika Federalnih rezervi, Jeromea Powella, koji je zakazao učešće u dve odvojene diskusije (u 17:00 i u 20:00 po našem vremenu), tražeći naznake o izgledima za kretanje stopa u narednoj godini. U korporativnim vestima, akcije Walt Disney-ja (DIS) porasle su za 0,4% nakon što je Disney najavio planove za ponovno uspostavljanje isplate dividende od 30 centi po akciji. S druge strane, akcije Pfizera (PFE) su pale 3,4% nakon što je kompanija odustala od planova da unapredi svoj lek za mršavljenje.

Kako smo stupili u decembar, osvrnućemo se na tržišna kretanja u prethodnom mesecu. U novembru, optimizam u vezi sa završetkom FED-ovog ciklusa zatezanja podstakao je rast američkih akcija i ublažio pritisak na prinose američkih trezorskih zapisa. FED je povećao stope na najviši nivo u poslednje dve decenije u naporu da dovede inflaciju do cilja od 2%, što je predstavljalo pretnju za rizičniju imovinu. 

Investitori su pozitivno reagovali na mogućnost blažih finansijskih uslova prošlog meseca. S&P (MES) i Nasdaq (MNQ) su zabeležili najveći procentualni mesečni rast od jula 2022, dok je Dow Jones (MYM) ostvario svoj najbolji mesec od oktobra 2022. Ova podrška akcijama potekla je od prinosa na američke trezore, koji su zabeležili najbolji mesečni rast od 2011. Prinos na 10-godišnje obveznice opao je za 52,2 bazna poena tokom novembra, oporavljajući se nakon oktobarskog skoka na najviši nivo u poslednjih 16 godina od 5,02%. 

Porast aktivnosti u proizvodnom sektoru Kine

U suprotnosti sa očekivanjima, aktivnost u proizvodnom sektoru u Kini zabeležila je rast, posebno među manjim preduzećima. Ovaj rast odražava se u poslednjem izveštaju Caixin indeksa menadžera nabavke (PMI), koji predstavlja ključni pokazatelj zdravlja proizvodne industrije.

Caixin PMI za novembar pokazuje vrednost od 50.7, što je znatno povećanje u odnosu na oktobarskih 49.5, signalizirajući ekspanziju u proizvodnji. Ovaj rast dolazi kao iznenađenje u poređenju sa zvaničnim državnim PMI, koji je pokazao blagi pad, smanjivši se na 49.4 u novembru. Razlika između dva indeksa leži u tome što Caixin PMI više odražava situaciju u manjim privatnim preduzećima, dok zvanični PMI prati veće državne proizvođače.

Posle kratkotrajnog pada u oktobru, proizvodnja je u novembru ponovo zabeležila rast, pri čemu je indeks novih porudžbina dostigao najviši nivo od juna. Ipak, izvozne porudžbine su i dalje u padu, i to peti mesec zaredom. Iako postoji oprez u pogledu zapošljavanja, poboljšanje sentimenta među proizvođačima je očigledno, a očekivanja za buduću proizvodnju su na četvoromesečnom vrhuncu. 

OPEC+ dodatno smanjuje proizvodnjU nafte, Brazil se pridružuje

Cene nafte su danas smanjile gubitke, nakon što su pale za više od 2% u jučerašnjem trgovanju zbog percepcija da su dobrovoljna smanjenja proizvodnje nafte koja su dogovorili proizvođači iz OPEC+ bila neubedljiva. Cene februarskih fjučersa na Brent sirovu naftu porasle su za 6 centi na 80,92 dolara po barelu. Laka američka nafta WTI porasla je za 17 centi na 76,13 dolara. 

OPEC+, snabdevač preko 40% svetske nafte, fokusira se na smanjenje proizvodnje jer su cene drastično pale krajem septembra usled zabrinutosti zbog slabijeg ekonomskog rasta u 2024. godini i očekivanja viška ponude. Članovi OPEC+-a dogovorili su dobrovoljno smanjenje proizvodnje za još 900.000 barela dnevno, pored smanjenja od 1,3 miliona koje je već bilo na snazi. Goldman Sachs (GS) je rekao da je njihova prognoza za Brent u decembru "umereno negativna" u odnosu na prethodno procenjeni opseg, nazivajući potez proizvođača nafte "privremenim odgovorom" i "teškim za implementaciju". 

Takođe, Brazil je izjavio da će se sledeće godine pridružiti OPEC+-u, iako takav potez neće obavezivati najveću južnoameričku zemlju na smanjenje proizvodnje.

Zašto je teško kopirati investicionu strategiju Charliea Mungera

Strategija investiranja poput one koju je primenjivao legendarni Charlie Munger dugo je bila cilj mnogih. Mungerova sposobnost prepoznavanja “kvalitetnih akcija”, donela je njemu i Buffetu značajno bogatstvo. Međutim, kopiranje ovog pristupa danas nije tako jednostavno kao što je nekada bilo.

Šta definiše “kvalitet” akcije u očima legendarnog investitora? To podrazumeva konstantan rast prihoda, čvrste profitne marže i razumne nivoe duga. Takve kompanije opstaju tokom ekonomske krize i uspevaju kako u dobrim, tako i u izazovnim vremenima.  Međutim, postoji kvaka. Kvalitetne akcije ne privlače spekulativne trgovce koji traže brze dobitke. Kvalitetne akcije obično nude postepeno akumuliranje bogatstva, što je manje atraktivno za one koji žele brze dobitke. Pored toga, kvalitetne akcije prolazile kroz produžene periode slabih performansi, ali tokom ekonomskih kriza, obično se dobro kotiraju, što dovodi do rasta njihovih cena, a što je i danas slučaj. Kvalitetne akcije nadmašuju akcije nižeg kvaliteta od početka 2021. godine, zbog čega su one danas preskupe, a obrasc se ponavljao nakon svakog perioda izvanrednih performansi manje kvalitetnih akcije i gotovo uvek je prethodio recesijama. 

Tesla počinje isporuke Cybertrucka, početna cena 60.990 $

Cena dugo odlaganog Teslinog (TSLA) Cybertruck-a biće od 60.990 $, što je preko 50% više od onoga što je izvršni direktor Elon Musk najavio 2019. godine, a analitičari su rekli da će ta cena privući izabrane, imućne kupce. 

Cybertruck, koji kasni dve godine, ulazi na tržište vrućih kamioneta da se takmiči sa Fordovim (F) F150 Lightning, Rivianovim (RIVN) R1T i General Motors-ovm (GM) Hummer EV. Rivianov R1T ima početnu cenu od 73.000 $, dok F-150 Lightning počinje na oko 50.000 $. Veći i moćniji Hummer EV pikap košta više od 96.000 $.

Kamionet je futuristički dizajniran i napravljen od nerđajućeg čelika. Ova činjenica je dovela do povećanih troškova proizvodnje, a takođe vreme može i odbiti tradicionalne kupce koji se fokusiraju na praktičnost, kažu stručnjaci. Ali Musk, koji je cenu tri varijante vozila postavio između 60.990 i 99.990 dolara, rekao je da je Cybertruck “praktičniji od kamioneta" i "brži od sportskog automobila". Akcije Tesle su pale za 2% u produženoj trgovini.

Grafik dana: Da li će Powell podržati tržišna očekivanja brzih smanjenja kamatnih stopa?

Prema mišljenju ekonomista, Džerom Pauel, predsednik FED-a, verovatno neće davati izjave koje bi podržale rastuća očekivanja tržišta o smanjenju kamatnih stopa u skorijoj budućnosti.

Nade za smanjenjem kamatnih stopa su porasle kada je guverner FED-a, Kristofer Voler, koji se inače smatra zagovornikom konzervativne politike, sugerisao da bi smanjenje kamata moglo da počne već sledećeg proleća, pod uslovom da inflacija nastavi da opada. Nedavno je Pauel naglasio da FED i dalje ima tendenciju ka daljim povećanjima kamatnih stopa tokom govora na samitu Međunarodnom monetarnom fondu. On je napomenuo da FED neće oklevati da dodatno pooštri monetarnu politiku ukoliko to bude neophodno. Uprkos ovim sugestijama od strane Pauela, postoji široko, gotovo jednoglasno mišljenje među ekonomistima ali i na tržištu da će FED zadržati trenutne kamatne stope na nadolazećem sastanku zakazanom za 12. decembar. Trgovci na tržištima derivata (ZQ) vide gotovo 50% šanse za smanjenje kamatnih stopa već na sastanku u martu, uz pet smanjenja od 25 bazna poena u narednoj godini.

Džonatan Milar, glavni ekonomista Barclays-a u Njujorku, smatra da će Pauel verovatno izraziti opreznost u vezi s idejom o skorim smanjenjima kamatnih stopa. Kao početni korak, Pauel bi mogao slediti izjave predsednice Federalne rezerve iz San Franciska, Meri Dejli, koja je nedavno izjavila da trenutno ne razmišlja o smanjenju kamatnih stopa u intervjuu, dodaje Milar. Eugenio Aleman, glavni ekonomista u kompaniji Raymond James, istakao je izazov pred FED-om u ubedjivanju tržišta da zadrži kamatne stope na višem nivou tokom dužeg perioda. Ian Šepardson, glavni ekonomista u Pantheon makroekonomiji, smatra da će Pauel možda ponoviti opciju FED-a da poveća kamatne stope, uprkos tome što tržište već usmerava svoju pažnju u drugom pravcu. 

Investiraj odmah