Tesla skočila 7% nakon podrške akcionara za Muskov paket

Analitički tim TW24
Foto: Canva
13.06.2024

Fed sada prognozira jedno umesto dva smanjenja u 2024, američki PPI pao u odnosu na prošli mesec

Proizvođačke cene u SAD-u pale su u maju 0,2% u odnosu na prošli mesec i ostale iste kao prethodne godine. Ovo čitanja su ispod očekivanja analitičara - indeks proizvođačkih cena (PPI) iznosio je 0,5% i na mesečnom i na godišnjem nivou u aprilu, a za maj su prognozirani 0,3% na mesečnom i 0,1% na godišnjem nivou. Takođe, broj novih zahteva za naknade za nezaposlene porastao je na 242.000 ove nedelje, sa prošlonedeljnih 229.000 i iznad očekivanih 225.000. Lideri G7 postigli su privremeni dogovor o obezbeđivanju približno 50 milijardi $ Ukrajini, koristeći prihode od zamrznutih ruskih sredstava. Prema saopštenju, sredstva će biti raspoređena na vojne, budžetske i potrebe za obnovu Ukrajine. Zamrznuta ruska sredstva će ostati blokirana dok Rusija ne okonča rat i ne nadoknadi štetu. 

Akcije nekoliko velikih kompanija zabeležile su značajne promene na tržištu usled najnovijih korporativnih dešavanja i najava. Pored  Tesle (TSLA) i Broadcoma (AVGO), akcije kompanije Dave & Buster’s Entertainment (PLAY) pale su za 10% nakon što je kompanija prijavila još jedan kvartal sa slabijom prodajom. GameStop (GME), jedna od meme akcija, nastavlja svoju volatilnu putanju na berzi. Akcije ovog prodavca video igara porasle su za 3,3% uoči godišnjeg sastanka akcionara. Akcije Virgin Galactic-a (SPCE), kompanije za svemirski turizam, pale su za preko 8% uoči reverse stock split-a 1-za-20, koji stupa na snagu u petak. BYD (1211) akcije kineskog proizvođača električnih vozila, podržanog od strane Warren Buffetta, skočile su zbog optimizma investitora da će zadržati svoju konkurentsku prednost uprkos predloženim dodatnim carinama Evropske unije. 

Tesla skočila 7% nakon podrške akcionara za Muskov paket 

Akcije kompanije Tesla (TSLA) porasle su u pre-market trgovini ovog jutra, nakon što je izvršni direktor Elon Musk objavio na društvenim mrežama da akcionari podržavaju njegov paket kompenzacije od 56 milijardi dolara i potez kompanije da predje iz Delavera u Teksas.

Akcionari Tesle glasaju o Muskovom kontroverznom paketu kompenzacije,  najvećem u istoriji korporacija u SAD-u, i o preseljenju kompanije u Teksas ove nedelje. Rezultati glasanja biće predstavljeni na sastanku u sedištu Tesle u Teksasu u četvrtak.
"Obe rezolucije akcionara Tesle trenutno prolaze sa velikom većinom! Hvala na vašoj podršci!!", napisao je Musk na mreži X. Rojters je takođe izvestio o sličnom trendu u ranom glasanju, pozivajući se na izvor upoznat sa preliminarnim rezultatima. Nekoliko velikih akcionara Tesle već je jasno izrazilo svoje stavove. Norges Bank Investment Management, Nordea Asset i dva kalifornijska penziona fonda signalizirali su da nameravaju da odbiju paket, dok su Tesla entuzijasti Baron Capital, Ark Invest Cathie Wood i Florida State Board of Administration rekli da će glasati za rezoluciju. Oba glasanja su ključna za budućnost Tesle, posebno u svetlu Muskovih ambicioznih planova za ekspanziju i inovacije u industriji električnih vozila.

Fed prognozira jedno smanjenje stopa u 2024.

Nade za takozvani "soft landing" ekonomije, koji je ove godine podstakao rast američkih akcija, dobile su dodatni zamah nakon ohrabrujućih podataka o inflaciji i potvrde Federalnih rezervi o napretku u borbi protiv potrošačkih cena.

Očekivanja da će Federalne rezerve uspeti da obuzdaju inflaciju i eventualno smanje kamatne stope dok rast ostaje otporan bila su ključni faktor za postizanje rekordnih visina S&P 500 indeksa (MES) u 2024. godini. Niz viših inflacionih pokazatelja od očekivanih  izazivao je sumnje u ovu priču. Međutim, jučerašnji podaci pokazali su da su cene u SAD ostale nepromenjene u maju, što potencijalno otvara vrata za smanjenje stopa kasnije ove godine. Predsednik Fed-a Jerome Powell je kasnije tog dana na konferenciji za novinare nakon sastanka istakao da je inflacija pala bez značajnog udara na ekonomiju, i rekao da nema razloga da se misli da taj trend neće nastaviti. Powell je takođe ponovio da bi kreatori politike morali da vide dodatne dokaze o smirivanju cena pre nego što smanje stope. Zvaničnici Fed-a su, međutim, smanjili projekcije o tome koliko agresivno će smanjivati stope ove godine, sa tri smanjenja od 25 baznih poena na samo jedno - promena koja je bila uglavnom očekivana od strane investitora.

Broadcom beleži najveći rast u poslednje četiri godine zahvaljujući AI-u

Akcije Broadcoma (AVGO), proizvođača čipova koji snabdeva kompanije poput Applea (AAPL), zabeležile su najveći skok u poslednje četiri godine nakon što su poslednji rezultati kompanije premašili očekivanja, podstaknuti snažnom potražnjom za proizvodima veštačke inteligencije (AI).

Profit za drugi kvartal iznosio je 10,96 dolara po akciji, što je iznad prosečne procene od 10,80 dolara. Prihodi su porasli na 12,5 milijardi dolara, u poređenju sa projekcijom od 12,1 milijardu dolara. Broadcom je najavio da će prodaja za celu fiskalnu godinu biti oko 51 milijardu dolara, što je više od predviđenih 50,6 milijardi. Kompanija je ostvarila rekordne prihode od 3,1 milijardu dolara od AI proizvoda u ovom periodu, dok se očekuje da će ukupni prihodi od AI proizvoda za fiskalnu 2024. biti veći od 11 milijardi dolara.

Izvršni direktor Hock Tan izjavio je da je rezultatima značajno doprinela i akvizicija VMware-a. Broadcom je takođe najavio podelu akcija 10-za-1, koja će stupiti na snagu 15. jula, prateći primer Nvidie. Akcije Broadcoma porasle su za 14% u pre-market trgovini u četvrtak, što bi moglo biti najveće dnevno povećanje od marta 2020. godine. Do sada ove godine, akcije su porasle za 34%.

Akcije evropskih proizvođača automobila padaju zbog straha od kineskog odgovora

Akcije vodećih evropskih proizvođača automobila zabeležile su značajan pad u četvrtak, usled zabrinutosti da će Kina odgovoriti na nove carine koje je Evropska komisija uvela na uvoz kineskih električnih automobila. Ova mera ima za cilj borbu protiv, kako tvrde iz evropske komisije, prekomernih subvencija Pekinga.

Evropska komisija je u sredu najavila dodatne carine na uvoz kineskih električnih automobila, koje će stupiti na snagu od jula. Nove carine će se kretati od 17,4% za BYD (1211) do 38,1% za SAIC (600104), povrh standardne carine od 10%. Volvo Cars (VOLV), kompanija sa značajnim prisustvom na kineskom tržištu, zabeležila je pad od 6%, a sledili su je nemački proizvođači automobila Porsche AG (P911), Volkswagen (VOW), Mercedes (MBG) i BMW (BMW), sa padom između 1,5% i 3,4%. Dobavljači automobila takođe su pogođeni ovom merom. Akcije francuskih kompanija Forvia (FRVIA) i Valeo (FR) pale su za 4,8% i 3,6%, respektivno. Zabrinutost zbog moguće kineske odmazde proširila se i van automobilske industrije. Akcije francuskog proizvođača konjaka Remy Cointreau (RCO) pale su za 3,6%.

Grafik dana: Ažurirane prognoze FED-a kvartalnih projekcija FED-a

Zvaničnici američkih Federalnih rezervi najavili su da očekuju samo jedno smanjenje kamatnih stopa ove godine, zadržavajući čvrst stav prema inflaciji dok su troškovi zaduživanja ostali na najvišem nivou u poslednjih 23 godine. Najnovije prognoze FED-a u odnosu na martovske projekcije možete videti u nastavku. 

Investiraj odmah