Teslina prodaja opala za 24,2% u Kini

Analitički tim TW24
Foto: Canva
02.07.2024

Teslina prodaja opala za 24,2% u kini, tržište rada u fokusu

Fjučersi na američke indekse akcija su oslabili ovog jutra dok je rast tehnoloških giganta zastao uoči objave podataka o broju otvorenih radnih mesta u SAD-u. Prinos na desetogodišnje zapise usporio je rast, dok je indeks dolara porastao drugi dan zaredom. Evropske akcije su pale nakon što su ekonomisti signalizirali potrebu za dodatnim dokazima o kontroli inflacije, dok su azijske akcije porasle, predvođene rastom u Japanu i Hong Kongu. MSCI AC Asia Pacific Index dostigao je najviši nivo od kraja maja. Na tržištu roba, nafta se trguje blizu dvomesečnog maksimuma zbog tenzija na Bliskom istoku i zabrinutosti zbog početka sezone uragana na Atlantiku. Gvožđe je blizu najvišeg zatvaranja u proteklih mesec dana, dok je zlato ostalo nepromenjeno. Demokratska stranka razmatra da formalno nominuje Džoa Bajdena za predsedničkog kandidata već sredinom jula, kako bi osigurali njegovo prisustvo na novembarskim glasačkim listićima i umirili spekulacije o njegovoj zameni posle lošeg nastupa u debati prošle nedelje. Prema izvorima bliskim stranci, potencijalni datum za nominaciju je 21. jul, tri dana nakon što Tramp prihvati nominaciju na republikanskoj konvenciji u Milvokiju.

Danas beležimo značajne promene pre otvaranja berze, sa nekoliko istaknutih kompanija. Akcije Tesle (TSLA) pale su za 1,6% nakon što su podaci pokazali da je prodaja električnih vozila proizvedenih u Kini u junu opala za 24,2% u odnosu na prethodnu godinu. Paramount Global (PARA) zabeležio je rast od 3,1% nakon izveštaja New York Times-a da milijarder Barry Diller razmatra ponudu za preuzimanje kompanije. Akcije Polestara (PSNY) pale su za 5% nakon što je proizvođač električnih vozila objavio operativni gubitak za prvi kvartal.

Inflacija evrozone u junu u skladu sa očekivanjima

Godišnja stopa inflacije potrošačkih cena (CPI) u evrozoni malo je popustila u junu, ali brzi rast cena usluga verovatno će ojačati oprezan pristup Evropske centralne banke (ECB) u pogledu smanjenja ključne kamatne stope. 

Potrošačke cene u junu bile su 2,5% više nego godinu dana ranije, što predstavlja blagi pad sa majskih 2,6%. Međutim, osnovne cene, koje isključuju energiju i hranu, porasle su za 2,9% na godišnjem nivou, isto kao i u maju i malo više od očekivanih 2,8%. Ovaj izveštaj dolazi nakon što je inflacija popustila u Nemačkoj u junu, kao i u drugim velikim ekonomijama evrozone, uključujući Francusku i Španiju.

Kao i u SAD-u, cene usluga nastavljaju brzo da rastu, čak i kada cene robe stagniraju. Cene usluga kao što su restoranski obroci, odmori ili zdravstvena zaštita zadržale su se na 4,1% više nego godinu dana ranije, isto kao i u maju. ECB je prošlog meseca prvi put za pet godina smanjila kamatne stope, ali nije dala mnogo smernica o tome kada će to ponovo učiniti. Zvaničnici koji su se okupili u Sintri na svom godišnjem skupu naznačili su da je smanjenje ovog meseca malo verovatno i da će postupati oprezno. „Naš posao nije završen, i moramo ostati oprezni“, rekla je predsednica ECB-a Christine Lagarde u govoru u ponedeljak.

Japanske kamatne stope mogle bi porasti na 0,5% do marta 2025.

Japanska ekonomija mogla bi doživeti blago povećanje kamatnih stopa u naredne dve godine, izjavio je Masahiko Kato, izvršni direktor Mizuho banke. Prema njegovim rečima, Banka Japana (BoJ) bi mogla dva puta podići kamatne stope do kraja marta 2025. godine, čime bi one dostigle nivo od 0,5%. Međutim, Kato upozorava da nagli rast kamatnih stopa neće biti efikasan alat za suzbijanje slabljenja jena, koji je nedavno pao na najniži nivo u poslednjih 38 godina u odnosu na američki dolar. "Ako BoJ previše poveća kamatne stope, ekonomski rast koji je konačno započeo će se pogoršati," rekao je Kato u intervjuu za Reuters.

Podsećamo, Banka Japana je u martu ove godine okončala politiku negativnih kamatnih stopa nakon osam godina. Ekonomski stručnjaci su podeljeni po pitanju da li će doći do daljeg povećanja kamatnih stopa na narednom sastanku BoJ-a kasnije ovog meseca. Problemi sa jenom drže učesnike na tržoštu u pripravnosti za potencijalnu intervenciju japanskih vlasti, nakon što su potrošile oko 60,65 milijardi dolara krajem aprila i početkom maja, kada je valuta pala na 160,82 jena za dolar. Japanski ministar finansija Shunichi Suzuki izjavio je da zvaničnici pažljivo prate valutna tržišta, ali nije ponovio ranija upozorenja da su spremni da intervenišu.

Prodaja BYD-a rekordna u drugom kvartalu

BYD Co. (1211) prodao je rekordan broj električnih i hibridnih automobila u drugom kvartalu. Najprodavanija automobilska marka u Kini prodala je gotovo milion modela tokom tog perioda, učvršćujući oporavak nakon sporog početka godine. Prodaja je delimično bila podstaknuta obaranjem cena većine modela, žrtvujući profitabilnost.

U periodu od aprila do juna, BYD je prodao rekordnih 982.747 putničkih vozila. U junu, to je iznosilo 340.211 električnih i hibridnih vozila, što je takođe rekord na mesečnom nivou. Izvoz je po prvi put u kvartalu porastao na preko 100.000 jedinica. Što se tiče električnih vozila, kvartalna prodaja od 426.000 jedinica stavlja ga na dohvat da ponovo pretekne Teslu (TSLA) kao najvećeg prodavca električnih vozila globalno. Tesla je prema procenama analitičara prodao 439.301 električna vozila u drugom kvartalu i suočava se sa padom prodaje na ključnim tržištima poput Kine i Evrope.

Otpor iz SAD-a i, nedavno, EU prema kineskom izvozu električnih vozila mogao bi da potkopa BYD-ove globalne ambicije na ključnim tržištima. U Evropi, prodaja je bila slaba čak i pre nego što su dodatne carine u potpunosti uvedene. Kompanija se nada da će privući potrošače delimično sponzorstvom Evropskog prvenstva u fudbalu.

Francuske partije ujedinjene protiv Le Pen

Francuske političke partije, uključujući centrističku alijansu predsednika Emanuela Makrona i levičarsku koaliciju Novi narodni front, udružile su snage u poslednjem pokušaju da blokiraju dolazak ekstremne desnice na vlast. Cilj ostaje da se strateški povuku kandidati iz drugog kruga glasanja kako bi se smanjile šanse Nacionalnom frontu Marine Le Pen. Ova taktička manevarska povlačenja dolaze nakon što su Le Pen i njeni saveznici osvojili 33,2% glasova u prvom krugu, dok je levičarski Novi narodni front dobio 28%, a Makronova koalicija 20,8%.

Premijer Gabrijel Atal i predsednik Nacionalnog fronta Džordan Bardela obratili su se biračima u odvojenim intervjuima na francuskoj televiziji. Bardela je pozvao birače da podrže njegove kandidate u drugom krugu, dok je Atal apelovao na sve grupe da se udruže kako bi blokirale ekstremnu desnicu, tražeći "pluralističku Narodnu skupštinu."

Francuski politički establišment tradicionalno se udružuje kako bi držao ekstremnu desnicu van vlasti. Nacionalnom frontu i njegovim saveznicima potrebno je 289 mesta za apsolutnu većinu, a trenutno su u trci u 485 od 577 izbornih jedinica.

“Priča” o dva tržišta: Prva polovina 2024. godine

Prva polovina 2024. godine bila je period kontrasta na finansijskim tržištima. Velike kompanije u Americi imale su izuzetno uspešan period, sa S&P 500 (MES) indeksom koji je zabeležio 31 novi rekord i porastao za 14,5% (15% uključujući i dividende). Ovaj rast predstavlja 15. najbolji početak godine za indeks još od 1928. Na nivou od 5.460 poena, gde je zatvorio prvo polugodište, S&P 500 je premašio sve prognoze Wall Street stratega za kraj 2024. godine, sa trenutnim nivoom 12% iznad prosečne ciljne cene od 4.861 poena.

S&P 500 nije bio usamljen u ovome, Nasdaq 100 (MNQ) je takođe postigao značajan uspeh, preskočivši 18.000 poena po prvi put, samo mesec dana nakon što je dostigao 17.000 poena. Malo ko pamti, ali ovaj impresivan rast dolazi nakon dugog perioda stagnacije, s obzirom na to da je Nasdaq-u trebalo 17 godina da poraste sa 5.000 na 6.000 poena nakon dot-com balona 2000. godine. U poslednjih sedam godina, indeks se utrostručio, skočivši 12 hiljada poena, a američki tehnološki sektor je u poslednjoj deceniji nadmašio sve ostale sektore, sa ukupnim prinosom od 706%, dok je S&P 500 zabeležio rast od “svega” 237%. Kao rezultat toga relativna snaga tehnološkog sektora u odnosu na šire tržište dostigla je novi rekord u junu, nadmašivši prethodni maksimum iz marta 2000. godine.

Sa druge strane situacija nije bila tako sjajna za akcije malih kompanija koje su pale za 2% tokom godine, što je rezultiralo najvećim jazom između small i big caps-a još od 1998. godine. Pored toga, value stocks, globalne akcije i akcije regionalnih banaka takođe su podbacile. 

U sektoru fiksnog prihoda, dugoročne obveznice zaostajale su za gotovinskim ekvivalentima zbog rasta kamatnih stopa. Na valutnim tržištima, američki dolar (DX) ostao je dominantan, u odnosu na korpu 6 vodećih globalnih valuta, dok je japanski jen (E7) pao, na najniži nivo u poslednjih 38 godina.

Investiraj odmah