Tramp proglašen krivim za aferu “Hush money”

Analitički tim TW24
Foto: Canva
31.05.2024

Tramp proglašen krivim za aferu “Hush money”, PCE se “ohladio” u aprilu

Indeks lične potrošnje (PCE), preferirani merač inflacije Feda, bio je u aprilu nešto ispod očekivanja analitičara, još jedan podatak u korist teze da američka ekonomija usporava i da Fed ima prostora da smanji kamatne stope do kraja 2024. godine. Godišnji i mesečni PCE iznosili su 0,3% i 2,7% u aprilu, nepromenjeni sa martovskih nivoa i u skladu sa očekivanjima. S druge strane, bazni PCE iznosio je 0,2% na mesečnom nivou, ispod očekivanih 0,3%. Rast lične potrošnje smanjio se sa martovskih 0,7% na 0,2%, takođe ispod očekivanih 0,3%.

Akcije kompanije Dell Technologies (DELL) doživele su pad od 15% nakon što je tehnološka grupa objavila niže od očekivanih izglede za tekući kvartal, uz naznaku da će veće investicije u izgradnju servera za AI potrebe negativno uticati na marže tokom cele godine. S druge strane, akcije Gap-a (GPS) zabeležile su skok od 23% nakon što je ovaj lanac odeće povećao prognozu prodaje za celu godinu, ulivajući svežu nadu u efikasnost njegove strategije preokreta. Akcije lanca robnih kuća Nordstrom (JWN) pale su za 7,5% nakon što je izvestio o gubitku u prvom kvartalu koji je bio veći od očekivanog, iako je prihod premašio procene. Marvell (MRVL) je takođe doživeo pad od 5,7% nakon što je propustio očekivanja za prihod u prvom kvartalu, delom zbog slabe potrošnje klijenata. Na kraju, akcije Costco Wholesale-a (COST) pale su za 0,5% nakon što je kompanija odličila da ne poveća naknade za članstvo, što je zasenilo izvanredne rezultate za treći fiskalni kvartal, uključujući profit, prihod i prodaju koji su nadmašili očekivanja analitičara.

Inflacija u evrozoni porasla na 2,6% u maju, iznad očekivanja

Inflacija u evrozoni porasla je na 2,6% u maju, što je prvi rast ove godine u odnosu na prethodni mesec. Ovo povećanje dodatno komplikuje planove Evropske centralne banke (ECB) za smanjenje kamatnih stopa, s obzirom na to da su ekonomski prognozirali rast od 2,4%. 

Osnovna inflacija, koja isključuje volatilne cene hrane i energije, takođe je porasla sa 2,7% na 2,9%. Ovaj rast je zabrinjavajući znak za investitore koji su se nadali agresivnom smanjenju kamatnih stopa ove godine. 

Do maja, inflacija u evrozoni se postepeno smanjivala prema cilju ECB-a od 2%, što je omogućilo donosiocima politika da najave moguće smanjenje referentne kamatne stope sa rekordnih 4% sledeće nedelje. 

Iako se i dalje očekuje da ECB sledeće nedelje započne sa smanjenjem kamatnih stopa, što bi je učinilo prvom velikom centralnom bankom koja je olabavila monetarnu politiku od početka rasta inflacije pre tri godine, novo povećanje inflacije unosi dodatnu neizvesnost.

Koje su šanse da Tramp gleda izbore iza rešetaka?

Donald Trump je proglašen krivim u vezi sa aferom “hush money” čime je postao prvi bivši predsednik SAD osuđen za krivično delo. Jednoglasna presuda  doneta je nešto posle 17 časova po lokalnom vremenu u četvrtak, nakon skoro dva dana zasedanja porote. Nakon što je presuda objavljena, Trump je osudio suđenje kao "namešteno i sramno" i izjavio: "Ja sam vrlo nevin čovek. Borim se za našu zemlju i Ustav. Ovo je sramota, ali nastavićemo da se borimo." Sud će Trampu izreći kaznu 11. jula u 10 sati po istočnoameričkom vremenu.

Iako svaka od 34 tačke po kojima je Tramp osuđen nose maksimalnu zatvorsku kaznu od četiri godine, malo je verovatno da će završiti iza rešetaka. Kao 77-godišnji prestupnik koji je prvi put osuđen za nenasilno krivično delo, Trump ima nekoliko argumenata u svoju korist. Takođe, presedan zatvaranja bivšeg predsednika takođe bi mogao uticati na odluku sudije. Sudija Juan Merchan može odrediti Trumpu da plati novčanu kaznu ili odrediti uslovnu kaznu. Čak i ako bude osuđen na zatvor, Trump može zatražiti kauciju tokom žalbenog postupka. Takođe, ako bude ponovo izabran za predsednika, gotovo je sigurno da će ostati na slobodi dok je na funkciji, kako bi se sprečilo ometanje njegovih zvaničnih dužnosti.

Saudijska Arabija prodaje akcije Saudi Aramco vredne 12 milijardi dolara

Saudijska Arabija planira da proda akcije svoje nacionalne naftne kompanije Saudi Aramco u vrednosti od 12 milijardi dolara kako bi prikupila dodatni kapital za svoj državni investicioni fond. Vlada će prodati najmanje 1,545 milijardi akcija, što čini 0,64% kompanije, po ceni između 26,7 i 29 saudijskih rijala (SR). Kraljevstvo takođe može prodati dodatnih 154,5 miliona akcija, što bi donelo dodatnih milijardu dolara. Izvršni direktor Saudi Aramca, Amin Naser, rekao je da je prodaja prilika za širenje baze međunarodnih investitora. Prodaja će bizi započeta od 2. i trajaće do 6. juna.

"Ova transakcija pruža priliku investitorima da steknu značajnu poziciju u Saudi Aramcu po atraktivnoj ceni," rekao je Naser, dodajući da kompanija očekuje isplatu 124 milijarde dolara dividendi ove godine. Cena akcija Aramca pala je od početka godine, ali Naser je istakao da ponuda nije snižena u odnosu na IPO iz 2019. godine, kada su investitori platili 26,4 SR po akciji.

Proizvodna aktivnost Kine opala u maju

Proizvodna aktivnost u Kini neočekivano je opala u maju, što dodatno vrši pritisak na donosioce politika koji žele da podstaknu momentum u drugoj najvećoj ekonomiji sveta.
Zvanični indeks menadžera nabavke (PMI) proizvodnog sektora zemlje iznosio je 49,5 u maju, propuštajući očekivanja za ekspanziju i obrćući nedavni porast u aprilu i martu. Čitanje iznad 50 razdvaja ekspanziju od kontrakcije.

Industrijska proizvodnja u aprilu nadmašila je prognoze rastom od 6,7%, a izvoz je takođe porastao zbog rastućeg međunarodnog nadzora nad kineskom industrijom i njenim uticajem na globalnu trgovinu. Neproizvodni PMI iznosio je 51,1 u maju, što je i dalje u teritoriji rasta, ali i pad sa čitanja od 51,2 u aprilu. Podindeks usluga u okviru istraživanja neporizvodnog PMI-ja poboljšao se na 50,5 u maju sa 50,3 u aprilu. Ipak, rast predstavljen širim indeksom usluga, koji takođe uključuje građevinarstvo, usporio je u maju na 51,1 sa 51,2 mesec dana ranije.

Peking je održao oprezan pristup podsticajima otkako je sektor nekretnina zapao u krizu krajem 2021. Donosioci politika postepeno su smanjivali stope i naglašavali potrebu za završetkom nedovršenih građevinskih projekata. Sada,  nedavne najave pokazuju da vlada pojačava podršku.

Grafik dana: Trumpova popularnost raste uprkos “Hush money” aferi i drugim optužnicama

Donald Trump uspeo je, uredno složene i neizvesne kampanje, da postane prvi američki predsednik osuđen za krivično delo, pošto ga je sud na Menhetnu proglasio krivim po sve 34 tačke optužbe. Pre manje od 18 meseci, delovao je da Trump ima vrlo male šanse za ponovni izbor. Od tada je četiri puta optužen, dok je poslednjih šest nedelja proveo na suđenju u Njujorku. 

Umesto da poremeti njegovu kandidaturu za predsednika, ove optužnice su mu čak dale vetar u leđa kada je upitanju njegova popularnost. Trumpova verovatnoća pobede je u stalnom porastu, naročito nakon svake optužnice i početka suđenja. Sa druge strane, Bidenova verovatnoća pobede opada, uprkos kratkotrajnom porastu nakon govora o stanju nacije.

Suđenje Trumpu, koje je otkrilo niz neprijatnih detalja, paradoksalno je doprinelo rastu njegove popularnosti. Tržišta sada prvi put procenjuju da su Trumpove šanse za pobedu veće od 50%. Politico izveštava o panici među demokratama u vezi sa Bidenovim šansama, dok se analitičari sa Wall Street-a okreću Trumpu. Bill Ackman, poznati hedž fond menadžer, i Stephen Schwarzman iz Blackstone-a javno su izrazili podršku Trumpu, što dodatno osnažuje percepciju njegove snage među investitorima.

Iako je presuda protiv Trumpa značajna, trenutni pokazatelji sugerišu da ona nije negativno uticala na njegovu kampanju. Naprotiv, Trumpova popularnost i šanse za pobedu na izborima 2024. godine rastu.

Investiraj odmah