Tramp se vraća u predsedničku trku

Analitički tim Tradewin 24
Foto: Canva
16.11.2022

FJUČERSI U BLAGOM MINUSU NAKON PODATAKA O MALOPRODAJI U SAD

Maloprodaja u SAD porasla je za 1,3% tokom meseca nakon što je stagnirala u septembru, i iznad je predviđanja analitičara od 1,0%. Dow fjučers ugovor je pao za 32 poena, ili 0.08%, S&P 500 se trgovao za 6 poena, ili 0.15% niže, a Nasdaq 100 fjučers je pao za 33 poena, ili 0.29%. 

Akcije SSE (LON:SSE) pale su za 1,9% u Londonu, nakon što je kompanija sa sedištem u Velikoj Britaniji izvestila o četvorostrukom porastu prilagođenog profita. SSE je saopštila da je prilagođena zarada u tri meseca do septembra porasla na 41,8 penija po akciji sa 10,5 penija godinu dana ranije, zahvaljujući porastu profita u svom osnovnom poslovanju sa proizvodnjom električne energije. Kompanija je zadržala svoje prognoze za prilagođenu zaradu ove godine i rekla da će se pridržavati svojih planova za progresivno povećanje dividendi u narednih pet godina nakon "resetovanja" isplate na 60 penija po akciji u fiskalnoj 2023. SSE je objavio i svoju prognozu rasta zarade od 7%-10% godišnje do 2026. Trenutna vrednost kompanije iznosi 17.41 milijardu GBP.

Akcije Mercedes-Benza (XETRA:MBG) pale su na otvaranju nakon što je auto gigant smanjio cene na dva modela električnih automobila u Kini, želeći da se ponovo pozicionira na veoma konkurentnom tržištu. Akcije Mercedesa u Frankfurtu su pale za 6,76% na 60.78 EUR. Mercedes je u saopštenju na svom sajtu naveo da snižava cene do 33.000 dolara i da će obezbediti subvencije kupcima koji su nedavno kupili automobile. Nemački proizvođač luksuznih automobila borio se da preuzme lokalne proizvođače na najvećem svetskom tržištu električnih vozila. Trenutna vrednost kompanije iznosi 65.02 milijarde evra.

Target (NYSE:TGT) akcije su oslabile 14% nakon što je trgovac na malo prijavio prepolovljenje svog profita u trećem kvartalu i prognozirao iznenađujući pad prodaje u prazničnim kvartalima, navodeći nagli porast inflacije i „dramatične promene“ u potrošnji potrošača. 

Akcije Pelotona (NASDAQ:PTON) porasle su za 1,6% nakon što je proizvođač bicikla za vežbanje najavio da će početi da prodaje svoje proizvode na Amazonovoj platformi u Velikoj Britaniji, u nastojanju da se izbori sa usporavanjem tražnje.

Akcije kompanije Qualcomm (NASDAQ:QCOM) porasle su za 0,4% nakon što je Credit Suisse ocenio semiconductor sa ocenom koja „nadmašuje tržište“, prognozirajući skoro 20% porasta.

TRAMP SE UKLJUČUJE U PREDSEDNIČKU TRKU U SAD 2024. GODINE

Donald Tramp, koji je sprovodio nemilosrdne napade na integritet glasanja u SAD od svog izbornog poraza 2020. godine, u utorak je pokrenuo ponudu da povrati predsedništvo 2024. godine, sa ciljem da preduhitri potencijalne republikanske rivale.Tražeći potencijalni revanš sa demokratskim predsednikom Džoom Bajdenom, Tramp je objavio svoju najavu na svom imanju Mar-a-Lago na Floridi nedelju dana nakon međuizbora na kojima republikanci nisu uspeli da osvoje onoliko mesta u Kongresu koliko su se nadali.

U govoru koji je trajao nešto više od sat vremena, Tramp je razgovarao sa stotinama pristalica u plesnoj sali ukrašenoj lusterima i obloženoj američkim zastavama. „Da bih Ameriku ponovo učinio velikom, večeras objavljujem svoju kandidaturu za predsednika Sjedinjenih Država“, rekao je Tramp okupljenima koji su mahali telefonima, među kojima su bili članovi porodice, donatori i bivši zaposleni. Tramp se klonio prozivanja koje je obeležilo druge javne nastupe, odlučivši se umesto toga za kritiku Bajdenovog predsedništva. Pre dve godine bili smo velika nacija i uskoro ćemo ponovo biti velika nacija“, rekao je on.

INFLACIJA U VELIKOJ BRITANIJI DOSTIGLA JE 41-GODIŠNJI MAKSIMUM

Povećani računi za energente u domaćinstvima i cene hrane gurnuli su britansku inflaciju na najviši nivo od 41 godine, pokazuju podaci objavljeni dan pre nego što je ministar finansija Džeremi Hant najavio povećanje poreza i smanjenje potrošnje kako bi kontrolisao rast cena.

Potrošačke cene su porasle 11,1 odsto u poslednjih 12 meseci do oktobra, najviše od oktobra 1981. i ostvarile veliki skok sa 10,1 odsto u septembru, saopštila je u sredu Kancelarija za nacionalnu statistiku. Ekonomisti su predviđali  da će inflacija porasti na 10,7%. Inflacija bi u oktobru porasla na oko 13,8 odsto da vlada nije intervenisala da ograniči cenu računa za energiju u domaćinstvima na 2.500 funti (2.960 dolara) godišnje u proseku, saopštio je ONS. Inflacija cena hrane i pića takođe je najveća od 1977.

U odgovoru na ove podatke, Hant - koji bi u četvrtak trebalo da predstavi novi budžet - rekao je da su potrebne "teške, ali neophodne" odluke da bi se uhvatilo u koštac sa rastućim cenama. „Naša je dužnost da pomognemo Banci Engleske u njenoj misiji da vrati inflaciju na cilj tako što ćemo se ponašati odgovorno prema finansijama nacije“, rekao je on u saopštenju. Analitičari kažu da je taj skok dodao pritisak na BoE da nastavi sa podizanjem kamatnih stopa.

MASKU TREBA TREĆINA AMERIKE DA PLATI TVITER

Namera Elona Maska da poveća broj pratilaca na Tviteru postaje preka potreba. Novi šef kompanije društvenih medija kaže da gubi preko 4 miliona dolara dnevno - a to je podatak nastao pre nego što se uračuna prihod koji je ispario od nedavnog povlačenja oglašivača. Čak i strmo smanjenje troškova ostavlja veliku rupu od ogromnih isplata kamata  koju treba popuniti. Tviter je ostvario 5,2 milijarde dolara prihoda u četiri kvartala pre nego što ga je Musk kupio. Prema podacima američke Komisije za hartije od vrednosti, još 1,2 milijarde dolara počeće da odlazi na godišnje otplate kamata. 

Postaje gore. Prihodi od oglašavanja širom industrije su pali od kada je Tviter poslednji put objavio rezultate. Promene na platformi su oterale oglašivače, donoseći „masovni” udar na poslovanje. Musk smanjuje troškove kako bi ostao na površini, otpuštajući polovinu radne snage Tvitera i tražeći milijardu dolara druge uštede. Ako je prihod opao za 30%, Tviteru bi i dalje bilo potrebno 11 milijardi dolara novih prihoda da bi se isplatio. 

Musk ima zastrašujući zadatak. Tviter bi morao da osvoji oko 6% američkog tržišta digitalnog oglašavanja, ili 115 miliona ljudi koji plaćaju 8 dolara mesečno za Tvitter Blue pretplatu – što je trećina američke populacije – pod pretpostavkom da će marže ostati iste. Musk će ovu pretplatu ponovo pokrenuti 29. novembra.

PANIKA POPUŠTA, DA LI SE ZNA ČIJA JE RAKETA

Raketni napad, koji je u utorak kasno usmrtio dve osobe u poljskom selu udaljenom oko 6 kilometara od granice sa Ukrajinom, proširio je paniku širmo sveta brzinom svetlosti. Napad dolazi pošto su tenzije sa Rusijom već visoke, nakon što je Moskva ranije tokom dana ispalila preko sto krstarećih raketa na ukrajinsku infrastrukturu. Postavljaju se pitanja: Ko je odgovoran za napad? Koje su posledice napada na zemlju članicu Nato-a? Da li će se Poljska pozvati na član 4? Neki lideri su prvobitno sugerisali da je raketu koja je pala u Poljsku lansirala Rusija, ali do srede ujutru slika je bila manje jasna, a neki su čak sugerisali da je ukrajinska protivraketna odbrana mogla da izbaci ruski projektil sa kursa.

AP je preneo da su raketu koja je pala u Poljskoj ispalile ukrajinske snage kao deo PVO. Ministarstvo odbrane rusije dalo je izjavu da Rusija nije izvršila nikakve udare na ciljeve u blizini poljsko-ukrajinske granice. Američki predsednik Džo Bajden rekao je G7 i NATO partnerima da je raketnu eksploziju u Poljskoj izazvala ukrajinska protivvazdušna raketa, prenosi Reuters. Iako je Varšava povukla svoj zahtev za sastanak NATO-a po članu 4, NATO će danas održati ranije zakazan sastanak.

SLS USPEŠNO LANSIRAN, ORION NA PUTU KA MESECU

Svemirska agencija NASA uspešno je lansirala let bez posade u ranim jutarnjim satima iz svemirskog centra Kenedi na Floridi.   Posle niza odlaganja i ponovnih jutrošnjih problema sa ventilom na jednom od rezervoara, NASA je konačno lansirala raketu SLS koja će odneti kapsulu Orion na put oko Meseca.  Misija Artemis I je potencijalno veliki korak jer svemirska agencija pokušava da vrati astronaute na Mesec po prvi put od 1972. Probni let, zajedno sa nizom planiranih misija za praćenje u godinama koje su pred nama, delimično zavisi od SLS-a, najmoćnije NASA-ine rakete ikad razvijene, i svemirska letelica Orion, koja će prevoziti članove posade na budućim lunarnim misijama. Nakon poletanja u sredu, NASA ima za cilj da Orion obiđe Mesec i vrati se nazad na zemlju za otprilike 26 dana.

APPLE: MADE-IN-US ČIPOVI IZ FABRIKE U ARIZONI OD 2024. GODINE

Apple Inc. (AAPL) se priprema da počne da nabavlja čipove za svoje uređaje iz fabrike u izgradnji u Arizoni, što predstavlja veliki korak ka smanjenju oslanjanja kompanije na azijsku proizvodnju.

Glavni izvršni direktor Tim Kuk je to otkrio tokom internog sastanka u Nemačkoj dodavši da bi Apple takođe mogao da proširi svoje snabdevanje čipovima iz fabrika u Evropi. Kuk verovatno misli na fabriku u Arizoni koju će voditi Taivan Semiconductor Manufacturing Co (TSM) Appleov ekskluzivni partner za proizvodnju čipova. Ta fabrika je predviđena za otvaranje 2024. a TSMC već razmatra drugi američki pogon, deo šireg napora da se poveća proizvodnja čipova u zemlji. Akcije TSMC-a su porasle za čak 2,9 odsto na Tajvanskoj berzi nakon što je Bloomberg izvestio. 

Predstavnici Apple-a i TSMC-a odbili su da komentarišu. TSMC bi teoretski mogao da uvede naprednu proizvodnju brže nego što je do sada najavljivao. Apple bi takođe potencijalno mogao da koristi proizvodnju u Arizoni za manje složene komponente u svojim uređajima. 

GRAFIK DANA: TRENUTNI PUT/CALL RACIO JE NA NIVOU KOJI SMO VIDELI KADA KE TRŽIŠTE BILO NA  ATH

Put/call racio je indikator koje investitori koriste za očitavanje ukupnog "raspoloženja" na tržištu. Racio se izračunava deljenjem broja istrgovanih put opcija sa brojem istrgovanih call opcija. „Put“ ili put opcija nosi pravo na prodaju sredstva po unapred određenoj ceni, dok „Call“ ili cal opcija daje pravo na kupovinu sredstva po unapred određenoj ceni. Ako invetitori ili trejderi na berzi kupuju više put nego call opcija, to signalizira porast "bearish" raspoloženja. Sa druge strane ukoliko kupuju više call nego put opcija, to sugeriše da je pred nama "bull market". Trenutni put/call racio je na nivou koji smo videli kada je tržište bilo na ATH.

Investiraj odmah