Walgreens Boots Alliance, Micron i Viacom, akcije pod okom investitora

Izvor: Investing.com
Foto: Canva
29.03.2021

Pažnja investitora se polako vraća na tržište američkih akcija sa optimizmom da će vakcine protiv COVID-a povećati profitabilnost kompanija koje su najteže pogođene pandemijom.

S obzirom na ponovno oživljavanje trgovine, raste tražnja za cikličnim akcijama, poput akcija banaka i energetskih kompanija. U nastavku predstavljamo 3 akcije koje bi mogle doživeti zamah izazvan najnovijim izveštajima o zaradi koje trebaju biti objavljeni ove nedelje:

1.    Walgreens Boots Alliance

Walgreends Boots Alliance (NASDAQ: WBA), druga najveća farmaceutska kompanija u SAD će u sredu, 31. marta pre otvaranja tržišta, objaviti izveštaj o zaradi za drugi kvartal 2021. godine. Analitičari očekuju prihod po akciji (EPS) od 1,13 USD po kvartalu i prihode od 36,46 mlrd USD.

Ogranak ove kompanije iz Ilinoisa je imao koristi od mera zatvaranja usled COVID19, jer su se potrošači utrkivali da nabave lekove, sredstva za čišćenje i toalet papir. Menadžeri kompanije sumnjaju da će se taj trend nastaviti kada se privreda ponovo otvori.

Pre pandemije, Walgreends se borio za poziciju na tržištu pod pritiskom rastuće konkurencije Amazon-a (NASDAQ: AMZN). Trenutno se kompanija koncentriše na jačanje digitalne strategije i besplatne isporuke putem web stranica. Akcije Walgreens-a su znatno nadmašile tržište ove godine sa rastom od 30%. Cena akcija je u petak na zatvaranju tržišta bila 52,03 USD.

Akcijama ove kompanije možete trgovati i na TradeWin24 platformi.

 

2.    Micron Technology

Proizvođač čipova Micron Technology (NASDAQ: MU) će takođe objaviti izveštaj o zaradi u sredu, 31. marta nakon zatvaranja tržišta. Procenjuje se da ostvareni prihod po akciji (EPS) za drugi kvartal 2021. godine iznosi 0,93 USD. Takođe, očekuju se prihodi od 6,16 mlrd USD.

Najveći američki proizvođač čipova za računarsku memoriju, kompanija sa sedištem u Boise-u (Idaho), povećala je prognozu prihoda i zarade za poslednji kvartal, Usled povećane tražnje došlo je i do rasta prodaje.

Micron čipovi se koriste za obradu i čuvanje podataka, od telefona do super-računara. Usko grlo u isporuci dinamičkih memorijskih čipova zajedno sa jakom tažnjom, povećavaju verovatnoću da kompanija neće uspeti da ispuni sve narudžbine do kraja 2021. godine, izjavio je glavni finansijski direktor (CFO) Dave Zinsner na konferenciji Morgan Stanley, održanoj ovog meseca.

Akcije Micron-a su porasle 17% ove godine, dok je cena u petak pri zatvaranju bila 87,99 USD, što čini rast od 5% u jednom danu.

Micron Technology možete trgovati na  besplatnom DEMO nalogu.


3.    ViacomCBS

ViacomCBS (NASDAQ: VIAC) je pao za 27% nakon izveštaja da je Archegos Capital Management, kancelarija sa sedištem u Njujorku, specijalizovana za ulaganje u akcije kojima se trguje u Njujorku, Kini, Japanu i Južnoj Koreji, bila primorana od strane banaka da proda pozicije vredne više od 20 mlrd USD.

Akcije Viacom-a su osetile dodatni pritisak nakon što je Wells Fargo smanjio rejting ovih akcija, zajedno sa Discovery Inc. (NASDAQ: DISCA), rekavši da medijske kompanije masovno prelaze na tržište streaming-a, gde se suočavaju sa snažnom konkurencijom već utvrđenih lidera.

Akcije Viacom-a su u jednom danu pale za 27%, na nivo od 48,23 USD, smanjivši rast od 29% koji je ova akcija ostvarila od početka godine. Neki investitori i dalje mogu videti vrednost ovih akcija nakon tako masovne prodaje, mada bi divlji potezi prošle nedelje mogli povećati nivo volatilnosti na početku ove trgovačke nedelje.

Akcijama Viacom-a možete trgovati na  besplatnom DEMO nalogu.

Informacije poput ovih mogu biti uzrok za povećanu volatilnost cena. 
Trenutnu situaciju na tržištu, kao i kretanje cene ovih akcija možeš ispratiti na TradeWin24 platformi.

 

Napomena
Informacije na internet stranicama BDD TradeWin24, pojedinačnim porukama e-pošte i individualnim razgovorima objavljene su isključivo u informativne i marketinške svrhe te ne predstavljaju poziv za kupovinu ili izvršenje bilo kakve investicije. Analize i nedeljni pregledi tržišta koje objavljuje BDD TradeWin24 su isključivo edukativno-informativnog karaktera te ne predstavljaju investicioni savet ili poziv za kupovinu ili prodaju finansijskih instrumenata.

Investiraj odmah