Trumpov Truth Social vrednovan na skoro 8 mlrd $ u debiju na berzi

Analitički tim TW24
Foto: Canva
27.03.2024

Trumpov Truth Social vrednovan na skoro 8 milijardi $ u debiju na berzi

Fjučersi na američke berzanske indekse danas su u blagom porastu, dok se investitori pripremaju za rebalansiranje svojih portfolija na kraju kvartala. Prema Goldman Sachs-u (GS), sa akcijama koje će snažno završiti još jedan kvartal, penzioni fondovi će verovatno prodati procenjene 32 milijarde $ u akcijama kako bi rebalansirali svoje pozicije. Kako je S&P 500 (MES) skočio oko 26% od kraja oktobra, analitičari izražavaju zabrinutost da je pozicioniranje prenategnuto i da su akcije “ranjivije” na kratkoročno uzimanje profita.

Robinhood Markets (HOOD), trgovačka aplikacija, lansirala je svoju prvu kreditnu karticu namenjenu svojim klijentima. Akcije su pozitivno reagovale na ovu vest i porasle za oko 7% pre zvona. Farmaceutska kompanija Merck (MRK) dobila je odobrenje Agencije za hranu i lekove za svoj novi lek za potencijalno smrtonosnu bolest pluća, a akcije porasle su za oko 4% u pretržišnom trgovanju. H&M (HM), švedski modni maloprodajni lanac, ostvario je profit koji je premašio očekivanja analitičara, što je podstaklo rast njegovih akcija za oko 12% u Stokholmu. Akcije nCino (NCNO), kompanije za cloud bankarstvo, porasle su za 12% nakon što su kvartalni rezultati premašili očekivanja analitičara. Biotehnološka kompanija osnovana od strane Viveka Ramasvamija Roivant Sciences (ROIV) pridružiće se S&P MidCap 400 indeksu, zamenjujući SunRun (RUN). Akcije Roivanta su porasle za preko 6%.

Kineski predsednik Si se sastao sa američkim direktorima

Predsednik Kine, Si Đinping, sastao se danas sa američkim poslovnim liderima u Pekingu, dok vlada pokušava da privuče nazad strane investitore i međunarodne kompanije koje traže uverenje o uticaju novih propisa.

Peking želi da podstakne rast druge najveće svetske ekonomije, nakon što su strane direktne investicije opale za 8% u 2023. godini usled pojačane zabrinutosti investitora zbog uvođenja različitih zabrana i zakona protiv špijunaže. Fokus Si Đinpinga na nacionalnu bezbednost ostavio je mnoge kompanije u neizvesnosti gde bi mogli prekoračiti granicu.

Stiven Švarcman, suosnivač i izvršni direktor kompanije za privatni kapital Blackstone (BX), Radž Subramanijam, šef američkog giganta u dostavi FedEx (FDX), i Cristiano Amon, šef proizvođača čipova Qualcomm (QCOM) bili su deo oko 20-članog američkog kontigenta.

Sastanak sa Si Đinpingom - organizovan od strane Nacionalnog komiteta za odnose SAD-a i Kine, Poslovnog saveta SAD-Kina i think tanka Azijatskog društva - trajao je oko 90 minuta.

Trumpova kompanija vrednovana na skoro 8 milijardi $ u debiju

Akcije Trump Media & Technology Group (DJT), vlasnika Truth Sociala, skočile su čak 59% juče na svom debiju na Nasdaq berzi, podstaknute podrškom bivšeg predsednika SAD-a. Na svojoj sesiji akcije su dostigle vrednost i do $79,38 po akciji, a tržišna kapitalizacija TMTG-a je prešla $10 milijardi. Akcije su zatvorene rastom od 16%, na $57,99, vrednujući kompaniju na skoro $8 milijardi.

Većinski udeo Donalda Trampa u TMTG-u je poslednji put procenjen na oko $6 milijardi, mada ograničenja zaključavanja tokom šest meseci mogu sprečiti njegovo prodavanje ili uzimanje kredita protiv vlasništva.

Debi na berzi TMTG-a prati njegovu spajanje sa kompanijom Digital World Acquisition Corp koje je najavljeno 2021. godine, ali je doživelo prepreke i kašnjenja. Digital World i novo listani TMTG su zajedno skočili skoro 600% od trenutka kada je dogovor objavljen.

Trgovanje akcijama pod novim simbolom "DJT" je kratko zaustavljeno neposredno nakon otvaranja berze zbog volatilnosti. Društvena mreža i platforma za trgovanje orijentisana ka maloprodajnim trgovcima Stocktwits navela je da je ova akcija najpopularnija.


 

GameStop pao preko 18% zbog objavljivanja loših rezultata

Akcije GameStop-a (GME) su pale preko 18% pre otvaranja verze nakon što je kontroverzni prodavac video igara objavio razočaravajuće finansijske rezultate za prethodni kvartal usled slabijih prodaja tokom važnog prazničnog perioda. Ako se gubici pre tržišta zadrže, GameStop će izgubiti više od 900 miliona $ tržišne kapitalizacije. 

Neto prodaja kompanije je pala za oko 24% u četvrtom kvartalu u poređenju sa prethodnom godinom, što je rezultat gotovo 30% pada u softverskom poslovanju, od čega gejming softver, digitalni softver i softver za PC zabavu čine oko četvrtinu ukupnih prihoda. Kompanija je takođe saopštila da je otpustila nepoznat broj zaposlenih kako bi smanjila troškove, pridružujući se japanskom Sony-u (6758) i Electronic Arts-u (EA) u nastojanju da smanji troškove dok ekonomska neizvesnost pogađa diskrecionu potrošnju. 

Kompanija trenutno ima ukupno 4.169 otvorenih prodavnica, u poređenju sa 4.413 u januaru prošle godine. Podsetimo, GameStop je bio jedan od pionira takozvanih meme akcija na Vol Stritu. Cena akcija je porasla čak 100 puta tokom nekoliko meseci 2021. godine, uglavnom na osnovu sentimenta pojedinačnih kupaca povezanih preko Reddit-ovog foruma WallStreetBets.

Moderna obezbedila 750 mln $ od Blackstone-a za razvijanje vakcine

Moderna (MRNA) je saopštila da će se od Blackstone-ove (BX) divizije za biomedicinske nauke dobiti 750 miliona $ finansiranja za svoje vakcine protiv gripa, jačajući svoje napore u razvoju više vakcina kako bi se zaustavio pad prodaje nakon COVID-a. Ova biotehnološka firma razvija nekoliko novih vakcina, uključujući one protiv raka i respiratornog sincicijskog virusa (RSV), i planira da uloži oko 4.5 milijardi $ u istraživanje i razvoj u 2024. godini. 

Prema saopštenju, Blackstone će dobiti komercijalne milionske isplate i jednocifrene procentne naknade kao deo dogovora. Akcije Moderne su skočile skoro 5% u premarket trgovanju nakon vesti. 

Moderna beleži gubitke od kada su prihodi od njenih vakcina protiv COVID-a krenuli da opadaju. U 2023. godini, zabeležen je neto gubitak od 4.7 milijardi $. Kompanija procenjuje da će tržište vakcina protiv gripa ove godine iznositi oko 7 milijardi $. Njene vakcine protiv gripa su pokazale jači imuni odgovor protiv sva četiri soja virusa gripa u kasnoj fazi ispitivanja. Moderna planira da podnese aplikaciju za vakcine protiv gripa regulatorima ove godine.

Grafik dana: Gomilanje duga Trezora u SAD-u

Najveće i najvažnije finansijsko tržište na svetu - tržište američkih trezorskih hartija od vrednosti - beleži značajan rast u poslednje vreme. Od početka pandemije, godišnje izdavanje ovih hartija gotovo je udvostručeno, a samo u 2023. godini, vlada SAD-a je prodala trezorskih hartija u vrednosti od rekordnih 23 biliona dolara. S obzirom na opšte uverenje da će se vlada nastaviti da povećava javnu potrošnju, očekuje se da će se ova tendencija rasta nastaviti, bez obzira na ishod predstojećih izbora u novembru. 

Porast prodaje obveznica izazvao je tržišne turbulencije prošle jeseni, što je navelo Trezor da pređe na prodaju više kratkoročnih dugova. Procenat kratkoročnih zapisa - sa dospećem od jedne godine ili kraće - povećao se na 22,4% od ukupnog duga, što premašuje preporučeni limit od 20% postavljen od strane komiteta za zaduživanje koji savetuje vladu.

Od tada, tražnja je bila više nego adekvatna. Investitori još uvek ne zahtevaju dodatnu nadoknadu da bi držali dugoročne trezorske hartije od vrednosti, a takozvana vremenska premija je zapravo negativna. Jedan od razloga za stabilnu tražnju za trezorskim hartijama od vrednosti jeste nedostatak alternativa. Mnoge kompanije su izdale dugoročne obveznice kada su stope tokom pandemije pale skoro do nule, a zatim su usporile zaduživanje kada je Fed počeo da ih povećava. Tržište hipotekarno obezbeđenih hartija je gotovo zamrlo, s malim brojem Amerikanaca koji se sele na najskuplje tržište nekretnina u poslednjih nekoliko decenija.

Investiraj odmah