Truth Social Donalda Trumpa debituje na Nasdaq-u

Analitički tim TW24
Foto: Canva
26.03.2024

Truth Social Donalda Trumpa debituje na Nasdaq-u, Citigroup najavio nova otpuštanja

Akcije na Vol Stritu danas se oporavljaju nakon dva dana gubitaka dok su investitori tražili smernice iz američkih podataka da li nedavni rast ima prostora za nastavak. Fjučersi na S&P 500 (MES) indeks su blago porasli nakon jučerašnjeg pada na Vol Stritu, dok su evropske akcije zadržale stabilnost. Obveznice stagniraju, dok je dolar oslabio prema većini ostalih valuta iz grupe od deset najvećih svetskih valuta.

Fabričke narudžbine u SAD-u su u februaru zabeležile snažan rast od 1,4%, nakon što su u januaru pale zbog sezonskog smanjenja ugovora za avione kompanije Boeing (BA). Ovaj porast je iznenadio ekonomiste, koji su očekivali rast od 1%. Kada se izuzme sektor transporta, narudžbine za proizvedenu robu su napredovale za 0,5%. Takođe, ključni pokazatelj poslovnih investicija ("core orders") zabeležio je porast od 0,7%, porastavši prvi put u poslednja tri meseca porastao. Iako ovi podaci ukazuju na moguće oživljavanje proizvodnog sektora američke ekonomije, treba imati u vidu da će potpuni oporavak proizvodnog sektora biti otežan dok Federalne rezerve ne počnu sa smanjenjem kamatnih stopa. Niže kamatne stope bi podstakle tražnju za trajnim dobrima i poslovne investicije, što bi dalje podstaklo rast proizvodnje. Očekivanja su da će se ovo oživljavanje proizvodnje odraziti i na šire ekonomske pokazatelje, mada će biti potrebno vreme pre nego što se dostignu nivoi prethodnog perioda stagnacije.

Truth Social Donalda Trumpa debituje na Nasdaq-u pod simbolom DJT

U utorak, društvena mreža Truth Social, osnovana od strane bivšeg američkog predsednika Donalda Trumpa, započinje sa trgovanjem na Nasdaq berzi pod berzanskim simbolom DJT. Ovaj potez dolazi nakon uspešnog spajanja sa Digital World Acquisition Corp (DWAC).

Pred početak trgovanja, akcije Digital World Acquisition zabeležile su rast od 35%, signalizirajući snažnu podršku investitora i pristalica Trumpa. Trumpov lični udeo u kompaniji, koji iznosi oko 60%, procenjen je na 4 milijarde dolara, mada će pristup tim sredstvima biti ograničen na najmanje šest meseci zbog “zaključavanja” akcija.

Lansirana kao odgovor na Trumpovo isključenje sa dominantnih društvenih platformi 2021. godine, Truth Social nastoji da se izbori za svoje mesto u digitalnom ekosistemu, uprkos skromnim prihodima. 

Sa tržišnom kapitalizacijom od predviđenih 6,8 milijardi dolara na dan početka trgovanja, platforma ulazi u konkurenciju sa znatno većim i etabliranim igračima na tržištu.

Prinosi na državne obveznice rastu uprkos očekivanju smanjenja kamatnih stopa

Uprkos obećanjima Federalnih rezervi o smanjenju kamatnih stopa, prinosi na desetogodišnje trezorkse zapise Sjedinjenih Američkih Država nastavili su sa rastom od početka godine, uzrokujući povećanje hipotekarnih stopa i troškova pozajmljivanja na tržištu korporativnih obveznica.

Iako je centralna banka signalizirala mogućnost smanjenja kamatnih stopa ove godine, trenutni ekonomski uslovi navode da bi ta smanjenja mogla biti ne samo odložena za kraj godine nego dosta niža nego što je prvobitno očekivano. Pored toga, složenost ekonomske situacije pokazuje da čak i potencijalna smanjenja kamatnih stopa od strane FED-a možda neće dovesti do očekivanog smanjenja prinosa na državne obveznice. Ovaj paradoks može se objasniti promenom očekivanja investitora koji sada predviđaju manje agresivno smanjenje stopa zbog čvršćih ekonomskih indikatora i inflacije. Kako investitori prilagođavaju svoja očekivanja budućim kamatnim stopama, oni teže višim prinosima na obveznice da bi nadoknadili rizike povezane s dugotrajnom inflacijom i potencijalno privlačnijim investicionim mogućnostima.

Nova otpuštanja u Citigroupu

Citigroup (C) je izjavio da je u poslednjoj fazi sveobuhvatne reorganizacije kako bi pojednostavio svoju strukturu i poboljšao performanse, nakon smanjenja radne snage za 5.000 zaposlenih od septembra. Izvršna direktorka Džejn Frejzer obavestila je zaposlene u memoaru da će najveći krug promena u osoblju, uključujući premeštaje i odlaske, biti saopšten od ponedeljka do četvrtka.

Reorganizacija objavljena u septembru rezultirala je smanjenjem menadžerskih slojeva sa 13 na osam. Najnovije premeštanje zaposlenih predstavlja završetak izrade nove strukture Citi-ja i deo je šireg plana da se smanji globalna radna snaga od 239.000 radnika za 20.000 u naredne dve godine. Frejzer je istakla da je Citi ukinuo 1.500 menadžerskih uloga, čime je eliminisao 13% svojih lidera širom sveta. Ove promene rezultovaće godišnjim uštedama od oko 1 milijardu dolara, dodala je.

Analitičar Wells Fargo-a, Mike Mayo, ocenio je da ove promene predstavljaju ključni cilj Citigroupa, naglašavajući da su Citi-jeve akcije njegov prvi izbor. Mejjo je dodatno istakao da sedmomesečna simplifikacija organizacije treba da pruži više dokaza da Citi može efikasno da ostvari svoje ciljeve, postupajući metodološki u tom procesu.

Osnivač WeWork-a ponudio preko 500 mln $ za otkup kompanije

Adam Neumann, suosnivač nekada perspektivne startap kompanije za deljenje kancelarijskog prostora WeWork, izrazio je nameru da otkupi kompaniju za više od 500 miliona $. Neumann je bio na čelu WeWork-a kada je dostigao vrhunsku procenu vrednosti od 47 milijardi $, pre nego što su serija strateških promašaja i lične kontroverze doveli do njegovog odlaska. Detalji o finansiranju Neumannove ponude ostaju nejasni, jer su diskusije u toku i poverljive. Pod Neumannovim vođstvom, WeWork je postao najvredniji startap u SAD-u.
 
Neumann je, putem svojih advokata, obavestio WeWork o svojim namerama da istraži zajedničku ponudu za kompaniju, u partnerstvu sa hedž fondom Treće tačke Daniela Loeba i dodatnim investitorima. Treća tačka je razjasnila Reutersu da je samo ušla u preliminarne razgovore sa Neumannom, bez izdvajanja sredstava za ponudu. "WeWork je izvanredna kompanija i nije iznenađenje što redovno dobijamo izraze interesa od trećih strana", navodi se u saopštenju kompanije. WeWork je rekao da ostaje fokusiran na trenutno restrukturiranje u nameri da "izađe iz poglavlja 11 u drugom kvartalu kao finansijski snažna i profitabilna kompanija".

Grafik dana: Najunosnije investicije u luksuznu robu u 2023. godini

Grafikon koji smo izdvojili za danas prikazuje prosečne promene cena različitih vrsta “luksuznih investicija” do kraja 2023. godine.

Retke boce viskija prednjače sa impresivnih 280% rasta za desetogodišnji period. Poređenja radi, S&P 500 indeks (MES) je za isti desetogodišnji period zabeležio povrat od 158.1%.

Najlošiji performans imali su obojeni dijamanti sa rastom od svega 8% za period od proteklih 10 godina.

 

Investiraj odmah