Tržišta neodlučna uoči razgovora Bajdena i Makartija

22.05.2023

Tržišta akcija započela su nedelju neodlučno, dok se predsednik SAD, Džo Bajden, i predsednik Predstavničkog doma republikanaca, Kevin Makarti, pripremaju za sastanak u toku dana gde će pokušati da prevaziđu razlike u stavovima po pitanju gornje granice duga.

Ključni događaji ove nedelje:

 • Poverenje potrošača evrozone- ponedeljak
 • Zvaničnici Fed-a Džejms Bulard, Rafael Bostik i Tomas Barkin govore u ponedeljak
 • S&P Globalni PMI proizvodnje i usluga u evrozoni- utorak
 • Prodaja novih kuća u SAD- utorak
 • Fed objavljuje zapisnik sa sastanka od 2-3. maja- sreda
 • Guverner Banke Engleske Endru Bejli govori u sredu
 • Početna potraživanja za nezaposlene u SAD i BDP- četvrtak
 • Odluke o kamatnim stopama u Turskoj, Južnoj Africi, Indoneziji, Južnoj Koreji- četvrtak
 • CPI u Tokiju- petak
 • Prihodi potrošača u SAD, zalihe na veliko, trajna dobra, raspoloženje potrošača Univerziteta u Mičigenu- petak

 

Nvidia pravi novi superkompjuter

Nvidia Corp (NASDAQ:NVDA) je saopštila da je sarađivala sa britanskim Univerzitetom u Bristolu na izgradnji novog superkompjutera koristeći novi Nvidia čip koji bi mogao da uđe u trku sa Intel Corp (NASDAQ:INTC) i Advanced Micro Devices (NASDAQ:AMD) Inc.

Nvidia je vodeći svetski proizvođač grafičkih procesorskih jedinica (GPU), koje su veoma tražene jer se mogu koristiti za ubrzavanje rada veštačke inteligencije. OpenAI ChatGPT, na primer, kreiran je sa hiljadama Nvidia GPU-ova. Međutim, Nvidia GPU čipovi su obično upareni sa centralnim procesorskim jedinicama (CPU), u čijoj proizvodnji godinama dominiraju Intel i AMD. Ove godine, Nvidia je počela da isporučuje sopstveni konkurentski CPU čip pod nazivom Grace, koji je zasnovan na tehnologiji Arm Ltd u vlasništvu SoftBank Group Corp.

Na konferenciji o superkompjuterima u Nemačkoj, Nvidia je saopštila da je radila sa britanskim istraživačima i Hewlett Packard Enterprise (HPE) Co na izgradnji računara pod nazivom Isambard 3, koji je u potpunosti zasnovan na Grace CPU čipovima.

Ryanair ostvario profit koji je približan rekordu iz 2018.

Ryanair je ostvario umalo rekordni godišnji profit za period do 31. marta 2023.

Kompanija je objavila godišnju zaradu nakon oporezivanja od 1,43 milijarde evra (1,57 milijardi dolara) koja je bila nešto bolja od očekivanja analitičara i prognoze od 1,425 milijardi evra.

Avio prevoznik je ostvario gubitak od 355 miliona evra u prethodnoj fiskalnoj godini pogođenoj pandemijom, ali se ovogodišnji profit približio rekordnoj dobiti iz 2018.

Najveća evropska avio-kompanija po broju putnika očekuje rast saobraćaja za 10% ove godine. Ryanair je oprezno optimističan i veruje da će snažna letnja tražnja obezbediti skroman rast profita u narednih 12 meseci.

Akcije Ryanair-a porasle su za 1,4% na 15.93 evra. Trenutna vrednost kompanije iznosi 18.27 milijardi evra.

Morgan Stanley smatra da trenutni oporavak nije početak rastućeg tržišta

"Nemojte se zavaravati da je rast američkih akcija početak novog rastućeg tržišta", upozorio je Majkl Vilson iz Morgan Stanley-a. Vilson smatra da postoji previše argumenata, kako fundamentalnih tako i tehničkih, koji ukazuju na predstojeće probleme na tržištu.

On apeluje na investitore da se ne zanose najnovijim rastom, u kojem je S&P 500 prošle nedelje nakratko "provirio" iznad 4.200 poena, što je najviši nivo od avgusta 2022. Vilson je takođe rekao da bi rezolucija u pregovorima o gornjoj granici duga mogla kratkoročno povećati cene akcija, doduše kratkotrajno.

Vilson je bio rangiran kao strateg broj 1. u prošlogodišnjem istraživanju institucionalnih investitora. Međutim, njegovo predviđanje daljeg pada tržišta akcija u prvoj polovini 2023. godine pokazalo se pogrešnim, jer je S&P 500 porastao za preko 9% do sada u 2023.

Chevron kupuje PDC Energy za 6,3 milijarde dolara

Naftni gigant, Chevron (CVX), je saopštio da preuzima PDC Energy u transakciji vrednoj 6,3 milijarde dolara, ili 72 dolara po akciji.

„PDC-ova atraktivna i komplementarna imovina jača Chevronovu poziciju u ključnim proizvodnim basenima u SAD“, saopštio je predsednik i izvršni direktor Chevron-a, Majk Virt. „Ova transakcija je u skladu sa svim važnim finansijskim merama kompanije i unapređuje Chevron-ov cilj da bezbedno isporuči veće prinose uz nižu emisiju ugljenika.“

Naftni proizvođač je takođe saopštio da će PDC ugovor doneti snažan slobodni novčani tok i razvojne mogućnosti, kao i dodatne mogućnosti za pozicioniranje kompanije u Permskom basenu. Očekuje se da će sporazum povećati rezerve Chevron-a za 10% uz cenu nabavke ispod 7 dolara po barelu ekvivalenta nafte.

Akcije kompanije Chevron su pale za 0,3% u trgovanju pre otvaranja tržišta na 154.10 dolara. Trenutna vrednost kompanije iznosi 294.10 milijardi dolara.

Grafik dana: Michael Burry, jedan od najvećih pesimista među investitorima, kladi se na rast tržišta?

 • Michael Burry je američki investitor i menadžer hedž fondova. Najpoznatiji je po tome što je bio među prvim investitorima koji su predvideli i profitirali od krize hipotekarnih kredita koja se dogodila 2008. godine. On je tada zauzeo čuvenu "short" poziciju, odnosno kladio se na pad tržišta hipotekarnih obveznica a ovaj događaj je pretočen u film "Big short".
 • Burry je osnovao i fond Scion Capital, koji je vodio od 2000. do 2008. a ubrzo nakon toga fond je zatvoren za javnost i fokusiran isključivo na lična ulaganja Burry-a.

Investiraj odmah