Tržišta stabilna nakon optimističnih Rally-a prošle nedelje

Analitički tim TW24
Foto: Canva
06.11.2023

Tržišta stabilna nakon optimističnih Rally-a prošle nedelje

Finansijska tržišta su ostala stabilna nakon prošlonedeljnog rally-a, očekujući moguće smanjenje kamatnih stopa od strane centralnih banaka SAD-a i Evrope već početkom naredne godine. Američki dolar nastavlja da slabi četvrti dan zaredom, dok su cene sirove nafte porasle za više od 1%. Uprkos manjem povećanju, prinosi na desetogodišnje državne zapise SAD-a su i dalje ispod prošlomesečnih maksimuma. Michael Wilson strateg iz Morgan Stanley poziva na oprez, smatrajući nedavni oporavak tržišta privremenim usponom unutar “medveđeg” tržišta, u svetlu slabijeg izgleda zarada i makroekonomskih podataka.

Akcije Tesle (TSLA) porasle su za 2% nakon što je Rojters izvestio da proizvođač električnih vozila planira da napravi automobil koji će koštati 25.000 evra u svojoj fabrici u blizini Berlina, u pokušaju da uđe na evropsko tržište. Akcije Berkshire Hathaway-a (BRKa) porasle su za 0,4% nakon što je holding kompanija Warrena Buffeta prijavila rekordno visok nivo keša od 157 milijardi dolara u trećem kvartalu, što je znak da kompanija oprezno meri tržišno okruženje tokom perioda visokih kamatnih stopa i geopolitičkih sukoba. Na ekonomskom planu, kalendar će biti prilično miran, sa najznačajnijim događajem zakazanim za petak, a to je objava podataka o potrošačkom sentimentu za novembar Univerzitet u Mičigenu. Tržište će s nestrpljenjem čekati dalje uvide u trajektorije inflacije, sa nadolazećim govorima predsedavajućeg Federalnih Rezervi Jeromea Powella i guvernera Banke Engleske Andrewa Baileyja kasnije tokom nedelje.

Evrozona ulazi u četvrti kvartal upozoravajući na recesiju

Opadanje poslovne aktivnosti u eurozoni se ubrzalo prošlog meseca jer je tražnja u sektoru usluga dodatno oslabila, sugerišući da u bloku postoji sve veća šansa za recesiju.

HCOB-ov indeks menadžera nabavke (PMI) pao je na 46,5 u oktobru sa 47,2 u septembru, što je najniža vrednost od novembra 2020. godine, kada su ograničenja uvedena širom kontinenta zbog COVID-19. PMI je ispod nivoa od 50 koji razdvaja rast od kontrakcije već peti mesec zaredom. PMI za sektor usluga se spustio na 47,8 sa 48,7.

Donosioci odluka, koji nisu uspeli da postignu ciljane stope inflacije podizanjem stopa, verovatno će biti zadovoljni smanjenjem pritisaka cena prikazanim u PMI anketi. Kompozitni indeks cena outputa smanjio se na 52,0 sa 52,2, što je najniža vrednost od početka 2021. godine.

U Nemačkoj, sektor usluga se vratio u kontrakciju u oktobru zbog postojano slabe tražnje, pokazala je današnja anketa. PMI u sektoru usluga pao je na 48,2 u oktobru sa 50,3 u septembru. Kompozitni PMI pao je na 45,9 u oktobru sa 46,4 u septembru, signalizirajući nešto brži tempo kontrakcije aktivnosti u privatnom sektoru u celini.

Kina nikada nije bila manje privlačna stranim investitorima

Strane investicije u Kinu (FDI) su prvi put od početka merenja 1998. godine postale negativne, kako strane kompanije povlače kapital iz zemlje zbog geopolitičkih napetosti i viših kamatnih stopa na drugim tržištima.

U trećem kvartalu ove godine, obaveze Kine za direktne investicije u njenom platnom bilansu smanjile su se za 11,8 milijardi $. Ekonomisti ukazuju na to da pad FDI prema platnom bilansu odražava smanjenu volju stranih kompanija da reinvestiraju svoje dobiti ostvarene u Kini, što je posledica zategnutih odnosa sa Zapadom i sve veće privlačnosti čuvanja novca u inostranstvu. Podsetimo, dok su razvijene ekonomije podizale kamatne stope, Kina je smanjivala kamatne stope kako bi podstakla ekonomski rast.

Strane portfolio investicije u kineske kompanije su takođe bile slabe ove godine zbog zabrinutosti u vezi sa ekonomskim rastom i većim prinosima na drugim tržištima.

Iako se očekuje da će kina biti proaktivan u privlačenju stranih investicija, zemlja se suočava sa izazovima usled usporenog rasta domaće potrošnje i geopolitičkih tenzija.

Kretanje cena roba: Šta je sledeće?

Cene roba doživele su značajne oscilacije u poslednje tri godine, usled različitih globalnih događaja. Uprkos prethodnim usponima i padovima, čini se da trenutni događaji od Istočne Evrope do Kine predviđaju još kompleksniju budućnost za robe.

Kada je reč o poljoprivrednim proizvodima,  sukob između Rusije i Ukrajine, ključnih globalnih snabdevača, nastavlja da stvara neizvesnosti u globalnom snabdevanju.  Takođe, rastući troškovi energenata nastavljaju da podižu donju granicu cene proizvodnje uz El Niño, globalni atmosferski  fenomenm, koji može dovesti do nepovoljnih vremenskih prilika i manjih prinosa useva.

Globalna tržišta sirove nafte ostaju zategnuta usled smanjenja proizvodnje zemalja članica OPEC+ i rizika sukoba između Izraela i Hamasa, koji bi mogli dalje ograničiti buduća snabdevanja. Svako poboljšanje u ekonomskim uslovima Kine takođe može podstaći skok u potražnji za naftom, što će dodatno podići  cene sirovina.

Industrijski metali čekaju signale ekonomskog oporavka Kine. Očekivani porast u proizvodnji električnih vozila, nagoveštava mogući porast cene metala uslovljenog ekonomskim preporodom Kine i potencijalnim merama podsticaja.

Ryanair počinje redovno da isplaćuje dividende zbog rekordnih profita

Ryanair (RYA) će prvi put redovno isplaćivati dividende svojim akcionarima nakon što su visoke cene karata dovele kompaniju na put ostvarivanja rekordnih profita.

Niskobudžetni prevoznik je najavio da očekuje profit u rasponu od 1,85 do 2,05 milijardi evra u finansijskoj godini koja se završava u martu, značajno iznad prethodnog rekorda od 1,45 milijardi evra ostvarenog 2018. godine.

Ryanair je imao koristi od značajnog rasta prosečnih cena avionskih karata od 24% u prethodnih 6 meseci zahvaljujući porastu tražnje za međunarodnim putovanjima nakon pandemije. Rekordna letnja sezona, snažan uskršnji period i rast cena karata nadoknadili su više troškove goriva.

Iako se očekuje "skroman gubitak" tokom zimske sezone, što je tipično za avioindustriju, Ryanair planira da redovno isplaćuje dividende, počevši sa isplatom od 200 miliona evra u februaru, a zatim završnom dividendom od 200 miliona evra u septembru naredne godine. Nakon toga, planira isplaćivati oko četvrtinu godišnjeg profita akcionarima svake godine. Vest o ovim planovima znatno je povećala vrednost akcija Ryanaira, za više od 5%.

Grafik dana: Stopa štednje u SAD-u signal buduće recesije?

Trenutno, SAD beleže zabrinjavajući pad stope štednje kao procenta bruto nacionalnog dohotka. Kontrakcija, istaknuta u nedavnim podacima Američkog biroa za ekonomsku analizu, dogodila se samo još dva puta u poslednjih 75 godina i prethodila je finansijskoj krizi 2008. godine i recesiji usled pandemije Covida 2020. godine.

Kontrakcija u štednji je ključni indikator koji ukazuje na moguću veliku ekonomsku nestabilnost na horizontu. Trenutna stopa štednje ušla je u negativnu zonu, ukazujući na smanjenje “finansijskog jastuka” koji pomaže potrošačima da prebrode ekonomske teškoće. 

Visoke kamatne stope u poslednjih godinu dana dovele su do povećanja troškova zaduživanja domaćinstava. Ovo je dovelo da smanjenja raspoloživog dohodak i ograničilo štednju. 

Investiraj odmah