Tržište rada SAD-a iznenadilo snagom

Analitički tim TW24
Foto: Canva
02.02.2024

Tržište rada SAD-a iznenadilo snagom; Meta, Amazon i Apple zablistali u prethodnom kvartalu

Januarski podaci o tržištu rada SAD-a ukazuju na njegovu otpornost, jačajući argumente za Fed da odloži smanjenje kamatnih stopa. U januaru, u SAD-u je otvoreno 353.000 novih radnih mesta, što je znatno više od očekivanog rasta od 180.000 radnih mesta i iznad decembarskog rasta od 333.000 radnih mesta. Privatni sektor je doprineo ovom usponu sa dodatnih 317.000 novih radnih mesta, što je znatno iznad očekivanih 155.000. Proizvodni sektor takođe je dodao 23.000 radnih mesta, što je takođe iznad konsenzusa od 5.000. Još jedna vest koja pokazuje snagu američke ekonomije dolazi u obliku rasta prosečnih zarada po satu u januaru, koje su porasle za impresivnih 4,5% u odnosu na isti period u 2023, znatno iznad konsenzusa od 4,1%. Stopa nezaposlenosti je ostala na decembarskom nivou od 3,7%, umesto očekivanih 3,8%.

Tesla (TSLA) povlači 2,2 miliona vozila, ili gotovo sva svoja električna vozila u SAD-u, zato što nepravilna veličina fonta na upozoravajućim znakovima vozila povećava rizik od sudara, prema Nacionalnoj upravi za bezbednost saobraćaja na autoputevima (NHTSA). To je više od 2,03 miliona vozila koje je Tesla  povukao pre dva meseca, što je bilo najveće takvo povlačenje do tada, kako bi instalirali nove mere zaštite u svom naprednom Autopilot sistemu. Kompanija je počela da objavljuje ažuriranje softvera preko interneta 23. januara ove godine, besplatno, kako bi rešila problem. Ažuriranje softvera će povećati veličinu fonta vizuelnih indikatora upozorenja za kočnice, parkiranje i sistem protiv blokiranja točkova (ABS).

Rekordni profiti naftnih giganata

Exxon (XOM) i Chevron (CVX) su ostvarili svoje druge najveće godišnje profite u protekloj deceniji prošle godine, koristeći se snažnom tražnjom za naftom kako bi učvrstili svoj status među najuspešnijim američkim kompanijama. Exxon je ostvario 36 milijardi $ profita, a Chevron 21,4 milijarde $. Profitabilnost Exxona pratila su samo neki tehnološki giganti. Profiti Exxon-a i Chevron-a opali su za više od trećine u odnosu na rekordne nivoe iz 2022. godine, ali su i dalje znatno iznad proseka. Exxon je prijavio 7,6 milijardi $ dobiti u četvrtom kvartalu, što je pad od 40% u odnosu na 2023, dok je Chevron-ov kvartalni profit iznosio 2,3 milijarde $, 64% manje nego u 2023.

Kompanije naftne industrije su imale još jednu uspešnu godinu nakon izlaska iz pandemije, što pokazuje postojanost globalne tražnje za fosilnim gorivima. Međutim, naftni giganti su na ivici su između sadašnjosti, u kojoj dominiraju fosilna goriva, i neizvesne budućnosti, koja bi mogla doneti dramatične promene u načinu na koji svet troši energiju. Kompanije su odbacile kritike u vezi sa klimom i ukazale na svoje investicije u ekološke procese poput biogoriva, “zelenog” vodonika i hvatanja ugljenika. 

Exxon je skočio više od 2%, a Chevron 1,9% u trgovanju pre otvaranja berze.

Apple: Pad prodaje u Kini zasenio sjajne rezultate

Apple (AAPL) je u prethodnom kvartalu ostvario rast prodaje zahvaljujući rekordnom prihodu od svog App Store-a i drugih usluga. Međutim, kompanija se i dalje suočava s izazovima na kineskom tržištu.

Apple je prijavio zaradu po akciji od 2,18 $ za kvartal, što predstavlja rekord za kompaniju i više od 2,11 $ koliko su analitičari predviđali. Kvartalni prihod je takođe premašio očekivanja i iznosio je 119,6 milijardi $. Sveukupno, Apple je zabeležio impresivan godišnji rast, ali se Kina istakla kao slaba tačka, sa padom prihoda u toj regiji od 13% u odnosu na prošlu godinu. Nasuprot tome, prodaja je porasla u Evropi i Japanu. 

Izveštaj o zaradi Apple-a dolazi samo dan pre nego što će kompanija lansirati svoj najveći novi proizvod u poslednjih nekoliko godina, Vision Pro headset. Apple je uložio oko 100 milijardi $ u istraživanje i razvoj ovog uređaja, koji će koštati 3.499 $ u SAD-u.

Čelnici Apple-a izjavili su da je rast kompanije podstaknut prodajom iPhone-a i postizanjem rekordnih prihoda u uslužnom sektoru. godine. Uprkos sjajnim rezultatima, cena Apple-ovih akcija je pala za više od 3% nakon zatvaranja tržišta.

Amazon skočio nakon snažnih rezultata i optimističnih prognoza

Amazon.com (AMZN) je premašio očekivanja u četvrtom kvartalu u vezi sa prihodima, zahvaljujući novim AI funkcijama u svojim “cloud” i e-trgovinskim poslovima, što je podstaklo snažan rast tokom ključnog prazničnog perioda. Prihod u četvrtom kvartalu povećao se za 14% na 170 milijardi $, brže nego što su troškovi rasli. Prodaja putem interneta, koja odražava prazničnu sezonu, porasla je za 9% na 70,5 milijardi $, premašivši očekivanja. Akcije Amazona skočile su čak 8% nakon zatvaranja tržišta.

Operativna marža Amazon Web Services-a (AWS) u četvrtom kvartalu je skočila na gotovo 30%, što je samo malo ispod marže ostvarene u trećem kvartalu. Međutim, te marže su i dalje znatno niže od marže Microsoft-ove (MSFT) Intelligent Cloud poslovne jedinice - koja obuhvata Azure uslugu - koja je iznosila 48,2%. Margina Google Cloud-a je bila 9,4%.

Kako bi podržao svoje cloud poslovanje, Amazon će uložiti i do 4 milijarde $ u proizvođača chatbot-a, Anthropic. Amazon je naveo da su prihodi od generativne AI i dalje relativno mali, ali i da očekuje da će ova tehnologija generisati desetine milijardi $ prihoda tokom narednih nekoliko godina. 

Meta premašila očekivanja i objavila plaćanje prve dividende

Meta Platforms (META)  je objavila snažne rezultate za četvrti kvartal, ostvarivši rast prodaje od 25% i dobit koja je trostruko porasla, uz to prognozirajući rast prihoda za tekući period koji premašuje projekcije. Takođe, kompanija  je najavila planove za otkup 50 milijardi $ vrednih dodatnih akcija i izdavanje svoje prve kvartalne dividende. Akcije Mete su porasle više od 14% tokom sinoćnog trgovanja. Od početka 2024. do četvrtka, akcije su porasle 12%, nakon što su se gotovo utrostručile prošle godine. 

Očekuje se da će prihod iznositi do 37 milijardi $ u narednom kvartalu, izjavila je Meta. Analitičari su očekivali 33,6 milijardi $. U prethodnom kvartalu, prihod Mete je iznosio 40,1 milijardu $, što je više od prosečne procene analitičara od 39 milijardi $. Neto dobit se povećala na 14 milijardi $, ili 5,33 $ po akciji, takođe bolje od očekivanog.

Meta je već u oktobru upozorila da bi "globalne ekonomske neizvesnosti" mogle uticati na prihode. Međutim, kompanija je prošla bolje od Alphabeta (GOOGL), koji, poput Mete, dobija veći deo svojih prihoda od digitalnog oglašavanja i ulaže značajno u AI.

Grafik dana: Kineska strategija za nadmašivanje SAD-a na tržištu državnih obveznica

Za razliku od američkih zvaničnika, kineski predsednik Xi Jinping ne obraća previše pažnje na finansijsko tržište. Ipak, postoji jedno tržište koje mu je posebno važno - tržište državnih obveznica, koje je ključno za rešavanje krize javnog duga u Kini i za smanjenje dominacije dolara u globalnoj trgovini.

Razliika između Kine i SAD-a leži u tome što strani investitori poseduju oko 30% od ukupnog duga SAD-a od 26 milijardi $, dok taj udeo u Kini iznosi samo oko 10%. Xi Jinping želi da privuče više stranih investitora kako bi podržali kineske projekte i infrastrukturu.

Da bi podržala rast tržišta državnih obveznica, kineska vlada mora održavati jaku vrednost juana i što manju razliku u kamatnim stopama između SAD-a i Kine za globalne investitore. Takođe, vlada mora obezbediti transparentnost svog bilansa i predvidljive i odgovorne fiskalne troškove. Da li će Xi uspeti da ostvari premoć Kine nad SAD-om na ovom značajnom tržištu?

 

Investiraj odmah