TSMC objavio snažne kvartalne rezultate

Analitički tim TW24
Foto: Canva
18.04.2024

TSMC objavio snažne kvartalne rezultate, netflix zakazan posle zvona

Fjučersi na američke indekse akcija ukazuju na prve dobitke u pet dana na Wall Streetu, dok se dolar polako stabilizuje. Trezorski zapisi zadržavaju svoj položaj, trgujući se bez većih promena. Tržišta novca sada ukazuju na samo dva očekivana smanjenja kamatnih stopa od strane Federalnih rezervi ove godine, počevši od septembra, nakon što je novi talas “vruće” inflacije doveo prinose američkih trezorija do rekordnih visina u 2024. godini. 

Na tržištu akcija, Oracle (ORCL) je najavio ambicioznu investiciju od preko 8 milijardi dolara u narednih 10 godina kako bi proširio svoje prisustvo u cloud računarstvu i infrastrukturi veštačke inteligencije u Japanu. Ova investicija će dodatno ojačati Oracle Cloud Infrastructure (OCI) u Japanu. Akcije Tesla (TSLA) pale su za 2%, dosegnuvši najniži nivo u poslednjih 15 meseci, nakon što je Deutsche Bank (DB) snizio rejting EV proizvođača sa "kupiti" na "držati", ističući "znatne rizike". Istovremeno, Las Vegas Sands (LVS) je zabeležio pad od 3.5%, iako je operater kazina nadmašio očekivanja po pitanju zarada. Slaba performansa u njihovim operacijama u Makau i dalje ostaje tačka zabrinutosti. U međuvremenu, u industriji čipova, akcije kompanija poput Advanced Micro Devices (AMD), Nvidia (NVDA) i Micron Technology (MU) beleže blagi rast, delimično kompenzujući gubitke od prethodnog dana, što je odgovor na nedavni izveštaj TSMC-a. Alaska Air Group (ALK) je takođe privukao pažnju, s rastom vrednosti akcija nakon objavljivanja manjeg kvartalnog gubitka od očekivanog. CEO Anne Wojcicki iz kompanije 23andMe (ME) razmatra mogućnost privatizacije kompanije za testiranje DNK, što je izazvalo fluktuacije vrednosti akcija. Na kraju dana, očekuju nas rezultati za Netflix (NFLX) nakon zatvaranja berze.

SAD, Japan i J. Koreja o limitiranju rasta dolara

SAD, Japan i Južna Koreja dogovorili su se da će "blisko sarađivati" u vezi sa deviznim tržištima u svom prvom trilateralnom dijalogu o finansijama održanom sinoć, priznavajući zabrinutost Tokija i Seula zbog nedavnog oštrog pada vrednosti njihovih valuta. Neobično upozorenje finansijskih lidera triju zemalja dolazi u vreme kada su opadajuća očekivanja o skorom smanjenju stopa u SAD-u gurnula jen na 34 godišnji minimum, čime su tržišta ostala na oprezu zbog moguće intervencije Japana radi podrške svojoj valuti.

Trilateralni sastanak, na kojem su prisustvovali ministar finansija SAD-a Janet Yellen, ministar finansija Japana Shunichi Suzuki i ministar finansija Južne Koreje Choi Sang-mok, održan je uz sastanak lidera Međunarodnog monetarnog fonda i Grupe 20 (G20) ove nedelje u Vašingtonu. Suzuki je novinarima rekao da je takođe imao bilateralni sastanak sa Yellenovom u sredu i objasnio spremnost Tokija da preduzme odgovarajuće mere protiv prekomernih promena u vrednosti jena. Koreja je takođe signalizirala spremnost za intervenciju na tržištu radi jačanja vona. Izjave zvaničnika povećavaju verovatnoću zajedničke intervencije na deviznom tržištu Japana i Koreje ukoliko ključni nivoi budu probijeni.

Prihod Blackstone-a rastao zbog rasta vrednosti investicija

Blackstone (BX) je izvestio o višim kvartalnim prihodima nego što je očekivano, podstaknut porastom vrednosti investicija u ključnim strategijama kompanije. Portfolio infrastrukturnih projekata ovog giganta u privatnom kapitalu prednjačio je, rastući za 4,8% tokom kvartala, uglavnom zahvaljujući velikom ulaganju u baze podataka. Razvoj poslovnog segmenta privatnog bogatstva Blackstone-a takođe je bio impresivan, sa najvišim prilivima sredstava od 2022. godine, prikupivši 8 milijardi $. Ovo je delimično rezultat obnavljanja javnih tržišta, što je investitorima pružilo samopouzdanje i volju da investiraju na privatnim tržištima.

Neto dobit iznosila je značajnih 847.4 miliona dolara, gotovo deset puta više u odnosu na isti period prethodne godine. Razdeljiva zarada, koja predstavlja gotovinu koja može biti vraćena akcionarima, iznosila je 1.27 milijardi dolara. Kompanija je takođe uspešno prikupila 34 milijarde $, a upravljana imovina dostigla je 1.06 biliona $, što je znatan porast u odnosu na prethodni kvartal. Uz ponovno otvaranje kapitalnih tržišta, Blackstone je značajno povećao svoje aktivnosti, investirajući 24.5 milijardi $ tokom kvartala, više nego dvostruko u odnosu na prva tri meseca prethodne godine.

TSMC objavio snažne kvartalne rezultate

Taiwan Semiconductor Manufacturing Corp (TSM) ostvario je iznenađujuće snažan profit u prvom kvartalu ove godine, što je rezultat povećane tražnje u brzo rastućoj industriji veštačke inteligencije. Neto dobit TSMC-a porasla je na T$225.49 milijardi za tri meseca do 31. marta, što je iznad očekivanja analitičara. Ova cifra predstavlja i značajan rast u odnosu na prošlogodišnju neto dobit od T$206.99 milijardi. 

Iako su prihodi u prvom kvartalu zabeležili snažan rast od 16.5% i iznosili su T$592.64 milijardi, neto dobit je ipak opala za 5,5% u odnosu na prethodni kvartal. To ukazuje na moguće smanjenje tražnje u poređenju sa vrhuncem zabeleženim 2023. godine. TSMC je imao koristi od slabosti tajvanskog dolara u Q1, što je dodatno povećalo njegove dolarske prihode.

Ovi pozitivni rezultati dolaze u vreme sve veće tražnje za AI čipovima. Kao najveći svetski proizvođač čipova po narudžbini, TSMC ima brojne tehnološke divove među svojim klijentima, uključujući Nvidia (NVDA) i Apple (AAPL). Nvidia je posebno značajan izvor tražnje za TSMC, s obzirom na to da proizvodi najnaprednije AI čipove dostupne na tržištu.

Micron će dobiti preko 6 milijardi $ grantova od vlade SAD-a

Proizvođač čipova Micron Technology (MU) trebalo bi da dobije više od 6 milijardi $ grantova od američkog Ministarstva trgovine kako bi pomogao u finansiranju projekata za izgradnju fabrika čipova u SAD-u. Ova pomoć, koja još nije konačno potvrđena, mogla bi biti objavljena već sledeće nedelje, navodi se u izveštaju Bloomberga. 

Guvernerka Njujorka Kathy Hochul izjavila je u saopštenju da najveća privatna investicija u istoriji Amerike stiže u Centralni Njujork. Hochul takođe naglašava da će novi federalni fondovi iz Zakona o čipovima i naučnom istraživanju predsednika SAD-a Joea Bidena pomoći u obezbeđivanju 50.000 radnih mesta, investicije od 100 milijardi $. U proteklih nekoliko meseci, Biden je najavio nekoliko inicijativa za finansiranje, uključujući gotovo 20 milijardi $ kredita i grantova za Intel (INTC) i grant od 1.5 milijardi $ za GlobalFoundries (GFS). S budžetom od 52.7 milijardi $, cilj Zakona o čipovima je smanjiti zavisnost od Kine i Tajvana i povećati domaću proizvodnju, s obzirom na to da je udeo SAD-a u globalnom kapacitetu proizvodnje poluprovodnika pao sa 37% u 1990. na 12% u 2020. godini, prema Američkom udruženju industrije poluprovodnika.

Grafik dana: Kako fond menadžeri raspoređuju svoja ulaganja po različitim klasama imovine?

Grafikon koji danas izdvajamo prikazuje najnoviju analizu Citibank (C), gde su sažeti podaci o investicionim trendovima fond menadžera. Ilustrovane su različite klase imovine, od akcija i obveznica, do plemenitih metala i valuta. Svaki stub na grafikonu pokazuje da li su fond menadžeri zauzeli dugu (long) ili kratku (short) poziciju za svaku klasu imovine, u odnosu na ukupan pregled.

Na grafikonu se vidi da menadžeri izbegavaju japanske obveznice, dok istovremeno pokazuju veliki interes za japanske akcije, reagujući na politiku centralne banke Japana. Japanski jen, iako je privukao značajna ulaganja, nije zadovoljio očekivanja zbog iznenadnih promena u predviđanjima kamatnih stopa između SAD-a i Japana.

Da bi se zaštitili od inflacije, menadžeri najviše investiraju u plemenite metale i obveznice indeksirane inflacijom, poznate kao TIPS. Sa druge strane, postoji očigledna prekomerna izloženost američkom tržištu akcija i tržištu nekretnita, kao i rekordna šort pozicija na kineskom ekviti tržištu.

Investiraj odmah