UBS najavio smanjenje kamatnih stopa FED-a u septembru

Analitički tim TW24
Foto: Canva
25.06.2024

UBS najavio Smanjenje Kamatnih Stopa Fed-a u Septembru, Airbus pao 12%

Terminski ugovori na indekse ukazuju na blagi rast na otvaranju Wall Street-a, dok akcije Nvidia (NVDA) beleže napredak. Nvidia je izgubila više od 550 milijardi dolara tržišne vrednosti nakon što je prošle nedelje nakratko postala najvrednija kompanija na svetu. Akcije kompanije su pale za gotovo 7% juče, ali su jutros porasle za 3%. Ministarstvo finansija SAD-a započinje prodaju dvogodišnjih trezorskih zapisa u vrednosti od 69 milijardi dolara. Očekuje se veća potražnja nego prošlog meseca zbog iščekivanih podataka o inflaciji koji stižu u petak. U međuvremenu, Julian Assange je postigao nagodbu sa američkim tužiocima, što će okončati dugogodišnju pravnu sagu osnivača WikiLeaksa zbog objavljivanja tajnih dokumenata. Prema sudskim dokumentima podnetim u ponedeljak, Assange se složio sa Ministarstvom pravde SAD-a da prizna krivicu. Nakon što je već odslužio 62 meseca u britanskom zatvoru, tužioci ne traže dodatnu zatvorsku kaznu, što znači da bi mogao biti pušten na slobodu.

Pored Nvidia-e, nekoliko značajnih kompanija zabeležilo je promene na berzi danas. Akcije SolarEdge-a (SEDG) pale su za 17% nakon što je kompanija za obnovljivu energiju najavila planove za izdavanje novih dugova u vrednosti od 300 miliona dolara. Novo Nordisk (NVO), akcije danskog farmaceutskog giganta porasle su za 2.1% nakon što je njihov revolucionarni lek za mršavljenje, Wegovy, dobio odobrenje regulatora u Kini. Akcije kompanije Trump Media & Technology Group (DJT) porasle su za 9.2%, nastavljajući rast od ponedeljka nakon što je kompanija bivšeg predsednika objavila da očekuje 69.4 miliona dolara prihoda od otkupa waranta.

Airbus beleži pad nakon smanjenja prognoze isporuka

Akcije Airbusa (AIR) pale su za više od 11% u ranoj evropskoj trgovini u utorak, nakon što je kompanija smanjila prognozu za isporuku aviona i zabeležila značajne troškove u svojoj svemirskoj diviziji.

U saopštenju objavljenom u ponedeljak, Airbus je saopštio da sada očekuje isporuku oko 770 komercijalnih aviona u 2024. godini, što je manje od prvobitno planiranih 800. Ovo predstavlja usporavanje rasta na 5% u odnosu na prošlogodišnji rast od 9%. Takođe, kompanija je izjavila da neće dostići planiranu brzinu isporuke od 75 aviona mesečno svog popularnog modela A320neo pre 2027. godine, dok je prethodni cilj bio 2026. 

Zbog revizije svojih očekivanja isporuka, Airbus je smanjio projekcije za godišnji operativni prihod na 5,5 milijardi evra, u poređenju sa prethodnim rasponom od 6,5 milijardi evra do 7,0 milijardi evra. Slobodni novčani tok sada je procenjen na 3,5 milijardi evra, što je manje od prvobitnih 4,0 milijarde evra. Pored toga, Airbus je objavio da je njegov menadžment u svemirskoj diviziji identifikovao "komercijalne i tehničke izazove" tokom interne revizije, što je rezultiralo troškom od 900 miliona evra.

UBS: Smanjenje kamatnih stopa Fed-a u septembru

Ekonomisti UBS-a najavljuju da će Federalne rezerve SAD-a početi sa smanjenjem kamatnih stopa u septembru ove godine, predviđajući blago prizemljenje američke ekonomije.

Iako su ekonomski podaci bili vrlo promenljivi od početka pandemije, određeni trendovi sada izgledaju stabilno, ističu iz UBS-a. Tržište rada, koje je pre dve godine bilo pregrejano, sada se vratilo na nivoe slične onima pre pandemije zahvaljujući značajnom povećanju ponude radne snage. Pored toga, maloprodaja i inflacija pokazuju znakove smirivanja. U maju je osnovni indeks potrošačkih cena (CPI), koji isključuje cene hrane i energije, porastao za samo 0,16% na mesečnom nivou, što je najmanje povećanje od avgusta 2021. godine. Na poslednjem sastanku u junu, FED je zadržao kamatne stope nepromenjene, što je bilo u skladu sa tržišnim očekivanjima. Sadašnja projekcija FED-a ukazuje na samo jedno smanjenje kamatne stope od 25 baznih poena do kraja godine, u poređenju sa tri smanjenja koja su bila projektovana u martu.  "Ostajemo pri našem mišljenju da će FED biti u poziciji da smanji kamatne stope u septembru, kada dobije mekše podatke o rastu, tržištu rada i inflaciji," navode iz UBS-a. UBS takođe ističe da američka ekonomija ide ka blagom prizemljenju, a rizici su smanjeni zahvaljujući opciji FED-a da agresivno smanji kamatne stope ako bude potrebno.

Modni gigant Shein podneo zahtev za IPO na berzu u Londonu

Modni gigant Shein planira izlazak na berzu u Londonu nakon propalog polušanja kotiranja na njujorškoj berzi. Kompanija je početkom juna podnela svoju prijavu za inicijalnu javnu ponudu (IPO) U.K. Financial Conduct Authority-ju. 

Osnovan 2012. godine u Kini, Shein je postao poznat po svojoj ultra jeftinoj modi, što ga je učinilo jednim od najpopularnijih brendova u svetu. Procenjena vrednost kompanije dostigla je 66 milijardi dolara tokom poslednje runde prikupljanja sredstava prošlog maja. 

Prelazak na Londonsku berzu dolazi nakon što su planovi za kotiranje u Njujorku naišli na teškoće zbog geopolitičkih tenzija između SAD-a i Kine. U novembru prošle godine, Shein je pokušao da podnese poverljivu IPO prijavu američkoj Komisiji za hartije od vrednosti (SEC), ali SEK to odbio. 

Novim pokušajem na LSE, Shein se nada da će obezbediti stabilnije okruženje za njihov IPO, omogućavajući im da privuku međunarodne investitore i nastave sa globalnom ekspanzijom. Ako IPO bude uspešan, Shein će nastaviti da jača svoju poziciju na globalnom tržištu mode, prilagođavajući se promenljivim uslovima i izazovima.

Rivian seče troškove proizvodnje kako bi ostvario profit

Proizvođač električnih vozila Rivian (RIVN) je u cilju smanjenja troškova i postizanja prve zarade eliminisao preko 100 koraka iz procesa proizvodnje baterija, 52 dela opreme iz pogona za proizvodnju karoserije i preko 500 delova iz dizajna svojih vodećih SUV-ova i pikap kamiona. Rezultat revidiranja proizvodnog procesa u Rivianu je smanjenje troškova materijala za kombije za 35% i slične uštede za druge linije proizvoda, rekao je generalni direktor RJ Skaring. Ipak, investitori su zabrinuti. Gašenje fabrike znači da Rivian cilja na proizvodnju od 57.000 vozila - gotovo isto kao prošle godine - a akcije kompanije su prepolovljene ove godine. 

Rivian je rekao da ima dovoljno kapitala da lansira jeftinije i manje R2 SUV-ove početkom 2026. Kako bi ubrzao isporuke R2, Rivian je u martu rekao da će početi proizvodnju u svojoj fabrici u Ilinoisu, koja će biti proširena, umesto u planiranoj fabrici od 5 milijardi $ u Džordžiji. Ovaj potez će uštedeti 2 milijarde $. Smanjenje troškova je ključno EV startap jer su visoke kamatne stope odvratile neke potencijalne kupce od EV-a koji su obično skuplji za kupovinu od ostalih automobila. Akcije Riviana skočile su skoro 7% nakon obravljivanja vesti i još 2% danas pre otvaranja berze.

Grafik Dana: Korporativni profit SAD-a nakon oporezivanja kao % BDP-a

Warren Buffett, legendarni investitor i predsednik Berkshire Hathaway-a, izrekao je mnoge mudrosti tokom svoje karijere, a jedna od njegovih poznatih izjava odnosi se na održivost korporativnih profita u odnosu na bruto domaći proizvod (BDP) zemlje.

Tokom, sada već davne 1999. godine, u eri dotcom balona, Buffett je izjavio: „Morate biti izrazito optimistični da biste verovali da korporativni profiti kao procenat BDP-a mogu, tokom bilo kog dužeg perioda, biti znatno iznad 6%”.

Prema Buffettovom mišljenju, prirodni ciklusi tržišta i ekonomske ravnoteže ograničavaju sposobnost kompanija da konstantno ostvaruju visoke profite u odnosu na ukupnu ekonomsku aktivnost.

Investiraj odmah