Uskoro pad inflacije u SAD?

Analitički tim Tradewin 24
Foto: Canva
08.11.2022

DAN MIDETRM IZBORA U SAD-U, INVESTITORI OPTIMISTIČNI

Azijska tržišta su noćas bila oprezna oscilirajući oko neutralnih vrednosti dok se Amerika i Evropa trguju jutros u blagom plusu. Sve oči su usmerene na rezultat američkih izbora koji se održavaju danas. Nafta u padu od 1% usled zabrinutosti zbog slabije tražnje iz Kine gde se pogoršava situacija oko Kovida. Kurs EUR/USD oscilira jutros oko pariteta 1 dok zlato i žitarice pokazuju umerenu cenovnu korekciju.

Sezona zarada

Activision Blizzard (NASDAQ:ATVI), američki proizvođač video igara, u trećem kvartalu je objavio zaradu po akciji od 0.68 dolara što je bolje od očekivanja analitičara od 0.51 dolara. Prijavljen prihod iznosi 1.78 milijardi dolara u odnosu na prognoziranih 1.72 milijarde dolara. Akcije kompanije su porasle za oko 8,2% od početka godine u odnosu na pad S&P 500 od -20,9%. Trenutna vrednost kompanije iznosi 55.62 milijardi dolara.

Viatris Inc. (NASDAQ:VTRS), američka farmaceutska kompanija, objavio je kvartalne rezultate koji su lošiji od očekivanja analitičara. Naime, zarada po akciji iznosi 0.29 dolara što je prilično niže od očekivanja analitičara od 0.84 dolara. Kvartalni prihod iznosi 4.07 milijardi dolara u odnosu na očekivanih 4.14 milijardi dolara. Kompanija za 2022. očekuje prihod od 16.2 – 16.7 milijardi dolara, što je u skladu sa konsenzusom analitičara od 16,5 milijardi dolara. Cena akcije je skočila 13% na 10.97 dolara a trenutna vrednost kompanije iznosi 13.30 milijardi dolara.

Palantir Technologies Inc. (NYSE:PLTR), američka softverska kompanija, objavio je za treći kvartal zaradu po akciji od 0.01 dolar što je niže od očekivanja analitičara od 0.03 dolara. Prihod iznosi 478 miliona dolara što je više od konsenzusa analitičara od 474.66 miliona dolara. Prihod Palantira za kvartal porastao je za 22% u odnosu na prethodnu godinu, a njegov komercijalni prihod u SAD porastao je za 53%. Ipak, cena akcije je pala više od 11% na 7.02 dolara a trenutna vrednost kompanije iznosi 14.49 milijardi dolara.

DuPont de Nemours, Inc.  (NYSE:DD), proizvođač industrijskih materijala, prijavio je pad profita u trećem kvartalu od 6,9%, pogođen višim troškovima sirovina, energije i logistike. Prijavljen je prihod od 3,3 milijarde dolara, što je skoro 4% više u odnosu na prošlu godinu i bolje od očekivanih 3.23 milijarde. Zarada po akciji iznosi 0.82 dolara što je blago iznad očekivanja analitičara od 0.8 dolara. Cena akcije je porasla preko 3% pre otvaranja američkih berzi a kompanija trenutno vredi 30.92 milijarde dolara.

BAJDEN UPOZORAVA NA RIZIK ZA DEMOKRATIJU, TRAMP NAGOVOEŠTAVA JOŠ JEDNU KANDIDATURU

U oštroj završnoj reči uoči američkih međuizbora, predsednik Džo Bajden je u ponedeljak upozorio da bi pobeda republikanaca mogla da oslabi demokratske institucije zemlje, dok je bivši predsednik Donald Tramp nagovestio da bi mogao da objavi još jednu kandidaturu za Belu kuću već sledeće nedelje.

Bajdenovi komentari odražavaju duboke političke podele u Sjedinjenim Državama uoči izbora 8. novembra na kojima bi republikanci mogli da osvoje kontrolu nad jednim ili oba doma Kongresa.

„Danas se suočavamo sa prelomnom tačkom. Znamo u našim kostima da je naša demokratija ugrožena i znamo da je ovo vaš trenutak da je branite“, rekao je Bajden oduševljenoj publici.

Nestranački predizborni prognozeri predviđaju da će republikanci verovatno osvojiti otprilike 25 od 435 mesta u Predstavničkom domu, što je više nego dovoljno da osvoje većinu. Analitičari kažu da bi republikanci takođe mogli da zauzmu jedno mesto koje im je potrebno da osvoje kontrolu nad Senatom.

ZABRINUTOST ZBOG TRAŽNJE U KONI, CENE NAFTE PALE

Cene nafte su pale jer su zabrinutost zbog recesije i pogoršanje COVID-19 u Kini izazvali strahove od manje tražnje za gorivom, nadmašujući brige o snabdevanju.

Nafta tipa Brent oslabila je 23 centa, ili 0,2%, na 97,69 dolara po barelu, dok je američka WTI nafta oslabila 32 centa, ili 0,4%, na 91,47 dolara po barelu.

Obe referentne vrednosti su u ponedeljak dostigle svoj najviši nivo od avgusta usred izveštaja da lideri u Kini, najvećem svetskom uvozniku sirove nafte, razmatraju izlazak iz strogih ograničenja u zemlji zbog COVID-19.

Međutim, kineski zdravstveni zvaničnici su tokom vikenda ponovo potvrdili posvećenost Kine njenoj strogoj politici nulte COVID-19. Takođe, nedavni podaci pokazuju da su se izvoz i uvoz zemlje neočekivano smanjili u oktobru.

Novi slučajevi koronavirusa porasli su u Guangdžou i drugim kineskim gradovima, kako pokazuju zvanični podaci od utorka. Globalni proizvodni centar bori se sa najvećim žarom ikada, testirajući svoju sposobnost da izbegne blokadu u šangajskom stilu.

Jači dolar takođe je uticao na cene nafte. Cena nafte je uglavnom u američkim dolarima, tako da jači dolar čini robu skupljom za vlasnike drugih valuta.

BAYER Q3 REZULTATI POTUKLI OČEKIVANJA ANALITIČARA

Bayer (XETRA:BAYN), nemačka farmaceutska kompanija, je u saopštenju navela da je za treći kvartal prilagođena zarada pre kamata, poreza, deprecijacije i amortizacije (EBITDA) porasla za 17,3 odsto na 2,45 milijardi evra, što je iznad prosečne procene analitičara od 2,31 milijardu evra. 

Kvartalni prihod iznosi 11.281 milijardi evra naspram očekivanih 10.98 milijardi evra. Objavljeni neto profit kompanije iznosi 546 miliona evra naspram konsenzusa analitičara od 603 miliona evra.

Rast prodaje na godišnjem nivou uglavnom je bio vođen višim cenama glifosata, ali su cene već počele da padaju tokom trećeg kvartala. Bayer je pogođen i sudskim troškovima zbog tužbi za rak od strane uglavnom pojedinačnih korisnika sredstva za ubijanje korova na bazi glifosata ali potražnja za ovom klasom proizvoda od strane farmera nije narušena pravnim sporovima.

Bayer je saopštio da je njegova prognoza za celu godinu objavljena u avgustu i dalje ostala ista, ali je dodao da će se inflacija troškova nastaviti i sledeće godine. Kompanija teži da bude nezavisna od ruskog gasa do kraja godine.

Cena akcije pala je oko 4% na 52.07 EUR a trenutna vrednost kompanije iznosi 50.95 milijardi EUR.

UK ĆE OBJAVITI SPORAZUM SA SAD O GASU NAKON SAMITA O KLIMATSKIM PROMENAMA

Britanski premijer Riši Sunak spreman je da objavi veliki sporazum o prirodnom gasu sa Sjedinjenim Državama nakon samita o klimatskim promenama COP27. Britanija se nada da će Sjedinjene Države obećati oko 10 milijardi kubnih metara tečnog prirodnog gasa (LNG) tokom naredne godine, navodi se u izveštaju, dodajući da su razgovori o sporazumu u završnoj fazi i da bi najava mogla da dođe za nedelju ili dve. Takođe, rečeno je da se prepirke oko tačnog iznosa nastavljaju i da je moguće da konkretna cifra neće biti data kada posao bude objavljen. 

Ranije ove godine, Sjedinjene Države su pristale da isporuče 15 milijardi kubnih metara LNG-a Evropskoj uniji kako bi joj pomogle da se nosi sa energetskom krizom izazvanom ruskom invazijom na Ukrajinu.

Prema procenama američke vlade, sposobnost američkih proizvođača LNG-a da isporuče više goriva će se samo skromno povećati do 2025. godine, kada tri nova postrojenja postanu potpuno operativna. 

Oko 12 britanskih dobavljača energije propalo je ove godine, što je uticalo na više od 2 miliona kupaca.

RENAULT OTKRIVA PLANOVE ZA POVEĆANJE OPERATIVNE MARŽE, VRAĆANJE ISPLATE DIVIDENDI

Renault SA (PARIS:RNO) ima za cilj da poveća svoju profitnu maržu na iznad 10% do 2030. godine i ponovo uspostavi isplatu dividende sledeće godine, objavio je francuski proizvođač automobila. Kompanija se takođe nada da će povećati svoju maržu operativnog prihoda na više od 8% do 2025. godine, dok će ostvariti slobodan novčani tok od preko 2 milijarde evra  godišnje u naredne dve godine.

Renault se obavezao da će obnoviti isplatu dividende od 2023. godine nakon što je obustavljena od izbijanja pandemije COVID-19. Kompanija bi trebalo da nastavi sa postepenim povećavanjem koeficijenta isplate do 35% konsolidovanog neto prihoda grupe u srednjoročnom periodu. 

Očekuje se da će udeo zaposlenih u kompaniji porasti na 10% do 2030. godine, za šta je glavni izvršni direktor Luka de Meo rekao da će doprineti „novoj zajedničkoj kulturi orijentisanoj na stvaranje vrednosti“.

FRANCUSKA SMANJUJE PROGNOZU ZA KUKURUZ, UKRAJINA SKORO ZAVRŠILA SETVU NA MANJOJ TERITORIJI

Francuski ministar poljoprivrede sasekao je opet danas prognoze za ovogodišnji rod kukuruza. Fransuska je na 11. mestu na svetu po proizvodnji žutog zrna ali ove godine je zbog jake suše rod podbacio i biće najmanji još od 1990. godine. Rod kukuruza u Francuskoj se sada predviđa na samo 10,74 miliona tona što je 4% niže od prethodne procene, gotovo 30% niže od prošle godine ili 21,4% niže od petogodišnjeg proseka. Projektovani prinos će biti na 7,89 tona po hektaru što je 1,5 tonu niže od proseka u zadnjih 5 godina.

S druge strane, setva u ratom zahvaćenoj Ukrajini je skoro završena. Posejano je 90% površina ozimih useva na 4,3 miliona hektara. Ukrajina je prošle godine posejala 6,1 miliona hektara ozimih površina ali ove godine, zbog ratnih sukoba, navedene površine će biti znatno niže. Inače, Ukrajina je do početka rata bila treći svetski izvoznik kukuruza i peti izvoznik pšenice. Fjučersima kukuruza (CBOT: ZC) i pšenice (CBOT: ZW) možete trgovati direktno na Čikaškoj berzi (CBOT) putem Tradewin24 trgovačke platforme.
 

GRAFIK DANA: VODEĆI INDIKATOR NAGOVEŠTAVA USKORO PAD INFLACIJE U SAD-U?

Manheim mesečni indeks cena polovnih vozila je vodeći indikator koga finansijski i ekonomski analitičari uzimaju  kao proksi budućeg kretanja na tržištu polovnih vozila ali i  opšteg sentimenta tražnje u ekonomiji. Indeks je baziran na preciznoj evidenciji svih transakcija po najrazličitijim klasama automobila kao i pređenoj klimotreaži. Obuhvata godišnje preko 5 miliona transakcija. Trenutna oktobarska vrednost indeksa je na 200 poena što je za preko 15% niže u odnosu na vrh ali i gotovo 11% niže u odnosu na oktobar 2021. godine. Pad vrednosti polovnih automobila ekonomisti tumače kao vodeći indikator koji nam signalizira da je u periodu ispred nas moguće smanjenje inflatornih pritisaka.

Investiraj odmah