Usvojen privremeni budžet u SAD-u

Analitički tim TW24
Foto: Canva
16.11.2023

Usvojen privremeni budžet u SAD-u; Walmart, Alibaba i Cisco pali pre otvaranja berze

Investitori danas razmatraju da li je tržište prerano počelo da očekuje smanjenje kamatnih stopa. Iako su podaci pokazali usporavanje inflacije, drugi ekonomski pokazatelji u SAD-u, poput maloprodaje i rezultata kompanija poput Target-a (TGT) i Macy's-a (M), ukazuju na relativno otpornu tražnju potrošača. Nova potraživanja za naknade za nezaposlene porasla je ove nedelje na 231.000 sa 218.000, nešto iznad očekivanih 220.000.

Walmart Inc. (WMT) je zabeležio pad od 3,6% nakon što je umerno povećao svoju prognozu profita, ali istovremeno izrazio oprezan stav u vezi sa izgledima za američke potrošače. Sa druge strane, Macy's Inc. (M), njihov trgovinski konkurent, se istakao rastom od 13% nakon što je nadmašio očekivanja u pogledu zarade, iako je istovremeno saopštio da su prodaje u fizičkim prodavnicama opale.

Razočaranja u pogledu kvartalnih rezultata su takođe uzdrmala evropske tržište. Burberry Group Plc (BRBY) je skliznula za 9% nakon što je saopštila da slabija tražnja za luksuznim proizvodima može otežati ostvarivanje njihove projekcije prodaje. Sa druge strane, kompanija za dostavu obroka HelloFresh SE (HFGG) je doživela pad od čak 18% nakon što je smanjila svoja očekivanja u vezi s prihodima.

Sastanak Bajden-Si donosi “male pobede” i obećava bolje odnose

U diplomatskim naporima da stabilizuju narušene odnose predsednik SAD-a Džo Bajden i kineski lider Si Đinping sastali su se blizu San Franciska, na jednodnevnom samitu između dve zemlje. Samit, koji je usledio nakon meseci pažljivog planiranja, smatra se ključnom prilikom za direktnu diplomatiju sa Kinom, drugom po veličini svetskom ekonomijom. 

Ključni ishodi četvoročasovnog razgovora uključuju dogovor o ponovnom uspostavljanju komunikacijskih kanala između vojski obe nacije, obavezu da sarađuju na suzbijanju proizvodnje fentanila, i pokretanju dijaloga o rizicima povezanim sa veštačkom inteligencijom. Ovi koraci označavaju skroman, ali kritičan napredak u odnosima između dve zemlje. Oba lidera su naglasila potrebu za direktnom komunikacijom u vremenima neslaganja, pri čemu je Bajden ponovio važnost održavanja mira i stabilnosti, posebno u vezi sa Tajvanom.

Uprkos pozitivnom tonu, pitanja kao što su tenzije oko naoružavanja Tajvanu, aktivnosti kineske mornarice na Filipinima, i različiti stavovi o sukobu Izrael-Hamas, i dalje ostaju nerešini. 

Usvojen privremeni budžet u SAD-u: Senat izbegao zatvaranje vlade

Senat SAD-a odobrio je privremeni budžetski zakon, čime je izbegnut rizik od zatvaranja vlade. Na ovaj način su i Republikanci i Demokrate pokazali spremnost za kompromis u cilju izbegavanja političke krize. U senci nadolazećeg roka za finansiranje vlade, zakonodavci vladajućih partija su se u utorak složili da podrže plan republikanaca koji “produžava trenutno finansijsko stanje” do početka naredne godine. Ovaj potez je omogućio izbegavanje neposrednog sukoba oko pitanja potrošnje i zatvaranja vlade. U sredu, Senat je sledio ovaj trend i odobrio predlog sa 87 naspram 11 glasova, poslavši zakon predsedniku Džou Bajdenu na potpisivanje.

Čak Šumer, predstavnik demokrata u Senatu izjavio je povodom usvajanja zakona: "Nema zatvaranja vlade, nema smanjenja vitalnih programa, nema otrovnih pilula. Ovo je sjajan rezultat za američki narod." Međutim, ovo privremeno rešenje možda neće trajati dugo. Predstojeća debata oko budžeta za narednu 2024. godinu će verovatno biti intenzivnija. Republikanci teže ka postavljanju budžeta za fiskalnu 2024. ispod nivoa dogovorenog u sporazumu iz juna, što bi moglo izazvati otpor od strane Bele kuće i Demokrata.

Cisco pao 11% zbog smanjenja prognoza prihoda

Cisco Systems (CSCO) je u prvom kvartalu ostvario zaradu od 1,11 $ po akciji, što je iznad procena od 1,03 $. Prihodi su takođe premašili procene. Međutim, kompanija je smanjila svoje godišnje prognoze, što je znak da je tražnja za njihovom opremom usporila. Cisco očekuje godišnje prihode u rasponu od 53,8-55,0 milijardi $, u odnosu na ranije očekivanih 57,0-58,2 milijarde $. Rezultati Cisco-a su u suprotnosti sa rivalima Juniper Networks (JNPR) i Arista Networks (ANET).  Ovo je dovelo do pada vrednosti akcija kompanije za gotovo 11% sinoć nakon zatvaranja berze. 

Cisco je izjavio da je primetio usporavanje narudžbina novih proizvoda u prethodnom kvartalu i da smatra da je glavni razlog to što se kupci trenutno fokusiraju na instalaciju i implementaciju proizvoda u svojim okruženjima.

Kompanija se u poslednjih nekoliko godina suočavala sa problemima u lancu snabdevanja i usporavanjem tražnje nakon pandemije. Da bi ubrzao diverzifikaciju i iskoristo procvat veštačke inteligencije, Cisco je u septembru pristao da kupi firmu za sajber bezbednost Splunk (SPLK) za 28 milijardi $. 

Alibaba razočarala u pogledu profita, akcije pale za više od 8% 

Alibaba Group (9988, BABA) je danas objavila prihode od 224,79 milijardi juana (31,01 milijardi $) u prošlom kvartalu, u skladu sa očekivanjima. Takođe, kompanija je izjavila da je odustala od planova za odvajanje svoje cloud jedinice zbog neizvesnosti stvorene ograničenjima izvoza čipova SAD-a. Podsetimo, Alibaba je u martu najavila planove za izdvajanje cloud jedinice kao deo najveće restrukturacije u svojoj 24-godišnjoj istoriji.

Kompanija je takođe odložila planove za inicijalnu javnu ponudu svojeg poslovanja sa prehrambenim proizvodima pod nazivom Freshippo, ali je najavila pripremu eksternog finansiranja za svoju međunarodnu digitalnu trgovinsku grupu. Akcije Alibabe koje se trguju na berzi u SAD-u su pale za 8,4% u trgovini pre otvaranja berze.

Regulatorni dokumenti su takođe otkrili da fond izvršnog direktora Alibabe planira da proda 10 miliona američkih depozitnih akcija Alibaba Group Holdings za oko 871 milion $.

Grafik dana: Jedno 'meko sletanje' američke ekonomije od 1980. godine

U poslednjih skoro pola veka, američka centralna banka, Federalne rezerve, imala je težak zadatak da upravlja rastom nacionalne ekonomije, ne dopuštajući da inflacija preuzme kontrolu. U tom periodu, sredina devedesetih izdvaja se kao jedini period od 1980. godine u kojem je Amerika doživela "mekano sletanje" - trenutak kada su Federalne rezerve uspešno usporile inflaciju bez potresa koji bi uzrokovali ekonomsku recesiju. Takav podvig je ekvivalent hirurške preciznosti u svetu ekonomske politike, gde je svaki potez sa kamatnim stopama poput rezanja po tankoj liniji između inflacije i stagnacije. U sadašnjem trenutku, postavlja se pitanje: Da li postoji formula za "mekano sletanje" koja može da se ponovi, ili je to bio jedinstven skup okolnosti koje su se savršeno spojile?

Dok Wallstreet raspavlja o mogućnostima, ova analiza ostaje kao podsetnik na to da je u ekonomskoj politici ponekad moguće postići ono što se čini nemogućim. 

Investiraj odmah