Važna nedelja pred nama, tržišta oprezna

Analitički tim TW24
Foto: Canva
29.01.2024

Važna nedelja pred nama, tržišta oprezna

Tržišta su otvorila ovu nedelju s oprezom jer se investitori pripremaju za odluku FED-a o kamatnim stopama u sredu ali i za pregršt kvartalnih izveštaja ključnih tehnoloških kompanija koji nose rast berze proteklih meseci. Ključni događaji ove sedmice:
Utorak: Sentiment ekonomskog poverenja i podaci o bruto domaćem proizvodu EU, kvartalni izveštaj o zaradama kompanija Microsoft Corp. i Alphabet;
Sreda: Kineski neindustrijski PMI i industrijski PMI indeks, Odluka FED-a o kamatnim stopama i kvartalni rezultati aviokompanije Boeing;
Četvrtak: Kineski proizvođački indeks PMI Caixin, Proizvođački PMI S&P Global, infacija i podaci o nezaposlenosti u Evrozoni, Odluka o kamatnoj stopi Banke Engleske i kvartalni rezultati Apple, Amazon, Meta Platforms. 
Akcije tehnološke kompanije SoFi Technologies (SOFI) koja posluje u segmentu ličnih finansija i digitalnog bankarstva su porasle za 10% na 8,38 dolara u pretrgovini danas. Kompanija je objavila da je ostvarila dobit od 2 centa po akciji u četvrtom kvartalu, u poređenju sa gubitkom od 5 centi po akciji istom periodu prethodne godine. Prihod u četvrtom kvartalu je porastao za 35% na 615,4 miliona dolara. Ukupni depoziti tokom kvartala su porasli za 19% na 18,60 milijardi dolara. Kompanija očekuje dodavanje gotovo 585.000 novih članova. Akcije kompanije su porasle za 115,8% tokom 2023. godine.
Akcije kompanije Philips (PHG) su pale za 7% nakon što je holandski proizvođač medicinskih uređaja obustavio prodaju svojih aparata za lečenje poremećaja u snu (apneja) u SAD-u i izdvojio gotovo 363 miliona dolara u četvrtom kvartalu kako bi rešio spor sa američkim vlastima.

Kineski evergrande i zvanično u likvidaciji

Grupa China Evergrande dobila je nalog za likvidaciju od hongkonškog suda, što predstavlja prekratnicu za najvećeg gubitnika u krizi nekretnina koja potresa drugu najveću ekonomiju na svetu.
Građevinska kompanija Evergrande je tokom kineskog procvata tržišta nekretnina stvorila više od 300 milijardi dolara duga, pre nego što je upala u probleme i postala simbol tržišta koje se urušava. Vrednost kompanije bila je svega 275 miliona dolara u ponedeljak pre nego što je trgovina njenim akcijama obustavljena, što predstavlja pad od više od 99% u odnosu na njen vrhunac.
Kolaps Evergrande je daleko najveći u krizi koja je usporila ekonomski rast Kine i dovela do rekordnog broja nesolventnosti građevinskih kompanija. Likvidacija će biti test za pravnu nadležnost hongkonških sudova u Kini, gde se većina imovine Evergrande nalazi. Takođe, proces će biti pažljivo praćen i od strane globalnih investitora, koji su povukli milijarde dolara iz Kine delom zbog zabrinutosti zbog nejednakih uslova za strani kapital dok predsednik Xi Jinping pooštrava kontrolu Komunističke partije nad ekonomijom. Donosioci politike će morati da izbalansiraju konkurentske prioritete dok pokušavaju da ojačaju poverenje investitora, istovremeno osiguravajući da nedovršeni stanovi budu izgrađeni i da finansijski sistem ostane otporan na izazove u industriji nekretnina.

Švajcarski Holcim odvaja poslovanje u SAD

Akcije kompanije Holcim (HOLN) su bile najbolji performeri na evropskom tržištu akcija u ponedeljak, nakon što su investitori pozdravili plan giganta za građevinske materijale da odvoji svoje severnoameričko poslovanje i kotira ga na Njujorškoj berzi. Nova kompanija bi mogla imati tržišnu vrednost od oko 30 milijardi dolara,javlja Reuters. Akcije Holcima na berzi u Švajcarskoj su jutros skočile 4%, što ih je stavilo na sam vrh Stoxx Europe 600 Price Index liste. Thomas Schmidheiny, najveći akcionar kompanije, podržao je ovu transakciju, koja će rezultirati stvaranjem dve kompanije - jedna će snabdevati cementom, betonom i krovovima u Severnoj Americi, dok će druga pokrivati preostali deo sveta. Inavče, Schmidheiny je praunuk osnivača Holcima i bivši predsednik kompanije i sada poseduje oko 7% udela u njoj.
Jan Jenisch, izvršni direktor Holcima, ranije je novinarima izrazio svoj optimizam u vezi  odvajanja poslovanja: "Imamo značajan obim poslovanja u Severnoj Americi sa više od 11 milijardi dolara godišnjih prihoda i više od 850 savremenih proizvodnih lokacija".

Preostali deo poslovanja - Evropa, Latinska Amerika, Azija i Afrika - mogao bi biti podržan putem otkupa sopstvenih akcija, s obzirom na očekivanje da će slobodni novčani tok porasti na 3 milijarde švajcarskih franaka ($3,48 milijardi) do 2030. godine sa trenutnih oko 2 milijarde franaka.

ECB, Kazimir: NEćemo žuriti sa spuštanjem kamata

Evropska centralna banka neće žuriti s smanjenjem kamatnih stopa kako bi izbegla poništavanje napretka u vezi sa inflacijom, smatra član Upravnog saveta ECB-a Peter Kazimir. On je dodao da je jun verovatniji mesec za prvo smanjenje kamatnih stopa  nego april.

"Brza reakcija na osnovu kratkoročnih podataka, bez veće jasnoće o srednjem roku, bila bi rizična", rekao je u mišljenju koje je objavljeno u ponedeljak. "To bi lako moglo da ugrozi napredak koji smo ostvarili u dostizanju našeg cilja."

ECB je prošle nedelje po treći put zadržala nepromenjene kamatne stope, a predsednica Christine Lagarde se suprotstavila agresivnim opkladama na finansijskim tržištima o ranoj promeni politike. Od tada, komentari donosioca politika iz cele evrozone ukazuju na sve veće nesuglasice o tome koliko brzo treba postupiti.

"Uveren sam da je tačno vreme, bilo u aprilu ili junu, manje važno od uticaja odluke", izjavio je Kazimir. "Leto se čini verovatnijim, ali neću donositi preuranjene zaključke o vremenu. Čim bude opravdano, nećemo oklevati da delujemo."

Bayer izgubio sudski spor

Akcije kompanije Bayer AG (BAYN) su pale nakon što je ovom nemačkom konglomeratu naređeno da isplati oko 2,3 milijarde dolara bivšem korisniku herbicida “Roundup” koji je optužio ovaj herbicid da je kancerogen. Cena akcija je pala 5% tokom trgovanja na berzi u Frankfurtu, i sada je opala kumulativno za gotovo 70% od trenutka kada je Bayer preuzeo proizvođača Roundupa, kompaniju Monsanto, 2018. godine. Ova presuda je udarac naporima izvršnog direktora Bila Andersona da ubedi investitore da može da povrati prosperitet kompanije Bayer. Ovaj direktor iz Teksasa proveo je mesece razmatrajući opcije za povećanje vrednosti kompanije, koja ima odvojene divizije posvećene farmaciji, zdravstvu potrošača i poljoprivredi. Anderson je izjavio da razmatra sve opcije za budućnost, ali njegov tim sada naginje protiv razdvajanja trodelnog poslovnog modela i verovatnije će se  fokusirati na smanjenje birokratskih slojeva i ubrzanje procesa donošenja odluka. Spor oko herbicida Roundupa, koji je Bayer nasledio akvizicijom kompanije Monsanto vrednom 63 milijarde dolara, predstavlja ozbiljnu prepreku za promene. Inače, Bayer je nedavno dobio 10 od 16 sudskih procesa u vezi sa Roundup-om, ali slučajevi koje je izgubio uključuju presudu od 1,5 milijardi dolara u Missouriju u novembru, koja je pripala trojici bivših korisnika ovog herbicida. Sledeći sudski proces za ovu diviziju zakazan je početkom narednog meseca u državnom sudu u Delaveru.

Grafik dana: Rekordan nedeljni priliv kapitala u investicione fondove koji ulažu u Kinu!

Investitori su uložili preko 12 milijardi dolara u investicione fondove koji ulažu u Kinu, pokazuju najnoviji podaci Bank of America od prošle sedmice.  

Ovo predstavlja najveći priliv kapitala od 2015. godine i drugi najveći ikada zabeleženi priliv, pokazao je izveštaj BofA Global Research-a u petak. Analitičari ovaj podatak tumače kao pozitivan i konstruktivan znak za oslabljene kineske akcije.

Hang Seng indeks iz Hong Konga (HSI) je porastao skoro 5% prošle nedelje, što je njegova najbolja performansa od jula prošle godine, dok je reperno tržište najvećih kineskih kompanija  mereno indeksom CSI300 skočilo za 1,5%. 

Peking pojačava napore kako bi povratio poverenje u drugu najveću svetsku ekonomiju smanjujući stopu obaveznih rezervi bankama čime poboljšava likvidnost u ekonomiji koja je 2023 godinu završila sa rastom BDP-a od solidnih 5,2%, uprkos pesimističnim prognozama.

Podsećanja radi, TradeWin24 omogućava direktan ali i indirektan način ulaganja u akcije na berzama u Kini. Klijenti mogu direktno kupovati akcije na gotovo svim kineskim berzama, uključujući Hong Kong i Šangaj (u honkoškim dolarima i kineskim juanima). Takođe, ulagači mogu izabrati i neki od dolarskih ETF proizvoda koji su listirani na berzi u SAD-u a koji u svojoj podlozi imaju akcije najpoznatijih kompanija iz Kine, poput “MCHI”,”KWEB” ili “FXI”.

Investiraj odmah