Volkswagen investira 5 milijardi $ u Rivian

Analitički tim TW24
Foto: Canva
26.06.2024

Volkswagen investira 5 milijardi $ u RIvian, FedEx skočio 13%

Rast tehnološkog sektora na Wall Streetu, podstaknut oporavkom Nvidia Corp. (NVDA), usporio je nakon što je nekoliko zvaničnika Federalnih rezervi spustilo očekivanja za smanjenje kamatnih stopa u SAD-u ove godine. Akcije Nvidia porasle su u pre-market trgovanju, dodajući više od 2% na rast od 7% postignut u utorak. Prinos na desetogodišnje državne zapise (ZN) blago je porastao, dok je indeks dolara (DX) ojačao drugi dan zaredom.

Među drugim pre-market “pokretačima”, FedEx Corp. (FDX) skočio je više od 13% nakon optimistične prognoze profita, dok je Carnival Corp. (CCL) zabeležio rast nakon iznenađujućeg kvartalnog profita i povećane prognoze zarade. S druge strane, Southwest Airlines (LUV) pao je za 6,7% nakon smanjenja prognoze prihoda za drugi kvartal. Akcije Albemarle (ALB), najvećeg svetskog proizvođača litijuma, porasle su za 2,9%, kao i Robinhood-a (HOOD) koji je zabeležio rast od 3% . Akcije Vista Outdoor (VSTO) porasle su za 10% nakon što je MCN Capital Partners povećao svoju ponudu za kompaniju na 42 dolara po akciji, ili oko 3,2 milijarde dolara. Na evropskim tržištima, Stoxx Europe 600 indeks (DJ600) je preokrenuo rani rast, zajedno sa Hang Seng (MHI) indeksom u aziji. Japanski jen (J7) je prešao nivo od 160 po dolaru, najviši od 1986. godine, što je izazvalo spekulacije da bi japanske vlasti mogle ponovo intervenisati kako bi podržala svoju valutu. Na tržištu roba, cena nafte (MCL) je porasla uoči izveštaja američke vlade o zalihama nafte i potražnji za gorivom. Bakar (MHG) je pao na najniži nivo u više od dva meseca zbog slabe kineske potražnje, dok je cena zlata (XAUUSD) ostala nepromenjena.

Volkswagen investira 5 mlrd $ u Rivian, Rivian skočio preko 50%

Nemački proizvođač automobila Volkswagen (VOW) uložiće do 5 milijardi $ u američkog proizvođača električnih vozila Rivian (RIVN) kao deo novog, podjednako kontrolisanog zajedničkog preduzeća za deljenje EV arhitekture i softvera. Akcije Riviana skočile su za oko 50% u produženom trgovanju nakon najave, što bi potencijalno moglo povećati tržišnu vrednost kompanije za skoro 6 milijardi $, ako se dobit zadrži i danas.

Automobilska industrija se suočava sa ključnim trenutkom dok se EV startapi bore sa usporavanjem tražnje usled visokih kamatnih stopa i smanjenja gotovine, dok tradicionalni proizvođači automobila imaju poteškoće sa izgradnjom EV vozila  i naprednih softvera.

Investicija će obezbediti Rivianu sredstva neophodna za lansiranje R2 SUV-ova početkom 2026, kao i planiranih R3 crossovera, rekao je CEO RJ Skaringe. Osim toga, partnerstvo će omogućiti Rivianu da smanji operativne troškove. Za VW, analitičari vide ovu investiciju kao korak ka rešavanju problema sa softverom u kompaniji. VW-ova softverska divizija, Cariad, koju je osnovao bivši CEO VW Grupe Herbert Dies, premašila je budžet i nije ispunila ciljeve, što je doprinelo Diesovom odlasku u septembru 2022. godine

Guvernerka Feda Bouman zagovornik “viših na duži period” stopa

Guvernerka Federalnih rezervi SAD-a Mišel Bouman u sinoćnom govoru je ponovila svoje mišljenje da će stagniranje kamatne stope "neko vreme" verovatno biti dovoljno da se inflacija stavi pod kontrolu, ali je takođe ponovila spremnost da se povećaju troškovi zaduživanja ako bude potrebno. "Inflacija u SAD-u ostaje visoka i još uvek vidim brojne rizike rasta inflacije koji utiču na moje prognoze," rekla je Bouman u  primedbama za izlaganje u Londonu.

Poboljšanja u lancima snabdevanja i povećanje ponude radne snage usled imigracije, koji su prošle godine pomogli u smanjenju inflacije, verovatno se neće nastaviti, rekla je. Regionalni konflikti mogli bi povećati pritisak na cene energije i hrane; labaviji finansijski uslovi ili podsticaji mogli bi takođe podstaći inflaciju, dodala je. "Ako podaci pokažu da se inflacija kreće održivo ka cilju od 2%, postajaće prikladno da postepeno smanjujemo stopu", rekla je Bouman. Međutim, dodala je da ekonomija još nije na toj tački, kao i da će ostati oprezna u svom pristupu monetarnoj politici, i predviđajući da bi centralne banke u drugim zemljama mogle popustiti politiku pre ili brže nego Fed. Bouman je jedan od najviše "hawkish" glasova u Fedu, a sinoćni komentari nisu bili izuzetak.

Bosch razmatra ponudu za proizvođača kućnih aparata Whirlpool

Nemačka inženjerska grupa Robert Bosch razmatra ponudu za američkog proizvođača kućnih aparata Whirlpool (WHR), prema navodima, što bi moglo poboljšati njen položaj na tržištu kućnih aparata. Bosch je razgovarao sa potencijalnim savetnicima o mogućnosti ponude za Whirlpool, koji ima tržišnu kapitalizaciju od oko 4,8 milijardi $. Akcije američke kompanije skočile su za 20% u premarket trgovanju nakon izveštaja.

Kupovina jednog od najvećih svetskih proizvođača bele tehnike značajno bi ojačala Bosch-ov posao sa kućnim aparatima u trenutku kada konkurencija sa azijskim rivalima raste. Whirlpool, s druge strane, prolazi kroz veliku restrukturaciju poslednjih godina, što je uključivalo spajanje evropskog poslovanja u novu kompaniju pod kontrolom turskog rivala Arcelik (ARCLK) i prodaju svojih poslovanja na Bliskom istoku i u Africi.

Potencijalno preuzimanje dolazi u trenutku kada Bosch, najveći svetski dobavljač automobila, razmatra akvizicije kako bi povećao svoju jedinicu koja proizvodi velike kućne aparate. Ugovor za Whirlpool, čiji brendovi uključuju Ariston, Hotpoint, Ignis i Privileg, bio bi među najvećim objavljenim ugovorima za nemačku industrijsku grupu.

Akcije FedExa skočile zbog snažnih prognoza profita

FedEx Corp. (FDX) je prognozirao profit iznad očekivanja i najavio da će otkupiti akcije u vrednosti od 2,5 milijardi $ tokom naredne godine, podižući vrednost svojih akcija na znake da se sveobuhvatan plan reorganizacije i smanjenja troškova ostvaruje. Prilagođena zarada u fiskalnoj 2025. godini iznosiće između 20 i 22 $ po akciji, saopštila je kompanija, što je iznad očekivanih 20,85 $. 

Izveštaj — koji je takođe otkrio da FedEx preispituje svoje teretne operacije — bio je “približno dobar koliko se može očekivati,” rekli su analitičari Barclays-a (BCS). Kompanija je prijavila zaradu po akciji od 5,41 $ za kvartal koji je završen 31. maja, što je iznad očekivanja analitičara od 5,34 $. Prihod od 22,1 milijarde $ bio je u skladu sa procenama. Akcije FedEx-a skočile su za 14% pre otvaranja berze. Ako se dobitak održi, to će biti najveći rast u poslednje dve godine. 

FedEx je takođe nagovestio moguću prodaju svog teretnog poslovanja. Operativni rezultati FedEx Freight-a povećani su u četvrtom kvartalu zbog viših prihoda i efikasnog upravljanja troškovima, kako se navodi, a u konferencijskom pozivu sa analitičarima Subramaniam je odbio da pruži više detalja o razlozima za preispitivanje te jedinice.

Grafik Dana: Ciljane cene za kraj godine za S&P 500 indeks

Na današnjem grafikonu predstavljamo ciljane cene za kraj godine koje su glavne banke i investicioni fondovi sa Wall Street-a postavili za S&P 500 indeks (SPX) na početku 2024. godine, kao i njihove najnovije izmene.

Takođe, gafik prikazuje najnovije projekcije u odnosu na trenutnu cenu indeksa, pružajući uvid u očekivanja tržišta i potencijalne promene do kraja godine.

Investiraj odmah