Wall Street prešao na T+1 poravnanje

Analitički tim TW24
Foto: Canva
29.05.2024

Wall Street prešao na T+1 poravnanje, ConocoPhillips premuzima Marathon oil

Akcije su danas u padu, dok prinosi na trezorske hartije i vrednost dolara u odnosu na druge velike valute rastu, kako nove brige oko toga da će se američke kamatne stope zadržati na visokom nivou duže vreme pritiskaju tržišta. Izloženost hedž fondova tzv. “Sedam veličanstvenim” kompanijama je dostigla rekordnu visinu od Nvidia-inog (NVDA) nadmašivanja procena zarada, prema prime brokeru Goldman Sachs (GS). Te kompanije sada čine oko 20,7% ukupne neto izloženosti hedž fondova ka pojedinačnim američkim akcijama.

Akcije American Airlines (AAL) pale su za 8% pre otvaranja berze nakon što je kompanija smanjila prognoze i najavila odlazak glavnog komercijalnog direktora. Robinhood (HOOD), online broker, najavio je otkup akcija u vrednosti od milijardu $, što je i odobrio upravni odbor. Akcije Robinhooda porasle su za 4%. ConocoPhillips (COP) je pao 2,5% nakon što se saglasio da akvizira Marathon Oil (MRO). Lenovo (992), najveći svetski proizvođač računara, izdao je konvertibilne obveznice vredne 2 milijarde $, a akcije su pale 1,7%. BHP (BHP) i Anglo American (AAL) nastavljaju pregovore o potencijalnom preuzimanju vrednom 50 milijardi $, kako je Anglo American odbio već tri ponude australijskog rivala. Merck (MRK), farmaceutska kompanija, blizu je postizanja dogovora vrednog 1,3 milijarde $ za kupovinu Eyebiotecha, kompanije za negu očiju. Očekuje se da će Salesforce (CRM), Okta (OKTA), Chewy (CHWY) i HP (HPQ) objaviti svoje izveštaje nakon zatvaranja tržišta danas.

Wall street prešao na T+1 poravnanje

Trgovanje na američkim berzama juče je prešlo na kraći ciklus poravnanja za transakcije hartija od vrednosti, stavljajući investitore i regulatorne organe na oprez zbog mogućih poteškoća na najvećem finansijskom tržištu. Transakcije sada moraju biti poravnate jedan radni dan nakon trgovine (T+1), umesto dva (T+2), u skladu sa promenom pravila koju je usvojila američka Komisija za hartije od vrednosti i berze u februaru prošle godine.

Regulatori se nadaju da će brže poravnanje smanjiti rizik i poboljšati efikasnost. Novi standard tražen je nakon što je trgovinska groznica oko "meme" akcije GameStop (GME) u 2021. istakla potrebu za smanjenjem rizika od kontrapartijskih transakcija i poboljšanjem kapitalne efikasnosti i likvidnosti u transakcijama HoV. Međutim, T+1 dolazi sa rizikom jer firme imaju manje vremena da obezbede novac za kupovinu akcija, povuku delove akcija na pozajmici ili isprave greške u transakcijama, što bi moglo povećati rizik neuspeha poravnanja i povećati troškove transakcija. 

Veliki test za tržište dešava se danas, kada će se poravnati transakcije izvršene prošlog petka, kada je bio na snazi T+2, kao i u utorak, prvog dana T+1. Očekuje se da će to rezultirati povećanjem obima trgovanja.

Bela kuća: Izraelski napad na Rafah ne prelazi “crvenu liniju”

Bela kuća je saopštila da izraelski napad na kamp u Rafahu, u kojem je poginulo više desetina ljudi, neće dovesti do toga da predsednik Džo Bajden zamrzne dodatne isporuke oružja Izraelu. Napad, koji je izraelski premijer Benjamin Netanjahu opisao kao "tragičnu grešku", izazvao je osude lidera širom sveta, ali se ne smatra dovoljno velikim da bi izazvao promene u američkoj politici prema Izraelu, navodi se u saopštenju. 

Portparol Saveta za nacionalnu bezbednost Bele kuće, Džon Kirbi, izjavio je da SAD prati istragu o incidentu i očekuje da Izrael izvuče pouke iz ovog napada. Kirbi je naglasio da SAD ne podržavaju veliku kopnenu operaciju u Rafahu i da su dosledni u tom stavu. Predsednik Bajden je upozorio da bi takva operacija mogla da dovede do preispitivanja američke podrške, ali do sada nije bilo znakova da će se to desiti. Napad u Rafahu, koji je Hamas označio kao teroristički čin, doveo je do smrti 45 ljudi, uključujući decu, dok je 249 osoba ranjeno. Francuski predsednik Emanuel Makron i nemački kancelar Olaf Šolc pozvali su na trenutni prekid vatre u Rafahu nakon ovog incidenta. Međunarodni sud pravde je nedavno pozvao izraelsku vojsku da obustavi ofanzivu u tom području, što dodatno povećava pritisak na Izrael.

BYD predstavlja novi hibridni automobil sa dometom od preko 2.000 kilometara

Kineska kompanija BYD Co. (BY60) predstavila je novi dvomodni plug-in hibrid koji može preći više od 2.000 km bez potrebe za punjenjem ili dopunjavanjem goriva. Dva modela biće prvo predstavljena u Kini, ali se očekuje da će uskoro biti dostupni i na međunarodnim tržištima, što predstavlja ozbiljan izazov za konkurente poput Toyote (TM), Volkswagena (VOW) i Tesel (TSLA). 

Novi hibridni pogon će biti dostupan u dva sedan modela, Qin L i Seal 06, po ceni ispod 100.000 juana (oko 13.800 dolara). Ovi automobili omogućavaju vozačima da na jedno punjenje i pun rezervoar goriva pokriju udaljenost između Njujorka i Majamija ili od Minhena do Madrida. BYD je prodao 3 miliona automobila prošle godine i skoro 1 milion ove godine do aprila. Ova kompanija drži značajan udeo na tržištu hibridnih vozila u Kini, pri čemu svaki drugi prodati hibrid dolazi iz njihove proizvodnje. Nova tehnologija BYD-a dolazi u pravom trenutku kada proizvođači automobila širom sveta pokušavaju da reše problem anksioznosti potrošača zbog dometa električnih vozila. Dug domet BYD hibrida, do 2.500 kilometara u testovima, može značajno uticati na tržište. Akcije BYD-a porasle su za 4% nakon objave ove vesti.

Akcionari Hess-a odobrili spajanje sa Chevron-om

Akcionari kompanije Hess (HES) odobrili su predlog spajanja vredan 53 milijarde $ sa Chevron-om (CVX), otvarajući put drugoj najvećoj naftnoj kompaniji u SAD-u da stekne vrednu imovinu i oslonac u Gijani u borbi protiv rivala ExxonMobila (XOM). 

Nakon odobrenja akcionara, ostaje kao zadatak regulatorno odobrenje, kao i suočavanje sa dugotrajnom arbitražnom bitkom sa Exxon-om i CNOOC-om (0883), partnerima Hess-a u Gijani. Exxon i CNOOC su pokrenuli spor tvrdeći da imaju pravo preče kupovine prodaje imovine Hess-a u Gijani. 

Rezultat glasanja takođe odbacuje zahteve pojedinih akcionara za dodatnu nadoknadu zbog kašnjenja u zaključenju prodaje. Arbitražni proces koji sprovodi Exxon mogao bi, međutim, produžiti zaključenje posla sve do 2025. godine. Odobrenje spajanja rezultiralo je porastom vrednosti akcija kompanija Hess i Chevron. Akcije Hess-a su se blago popele na 152,05 $, dok su akcije "Chevron"-a porasle za manje od 1% na 159,04 $. Hess-ovi akcionari će, nakon spajanja, posedovati gotovo 15% udela u znatno većoj kompaniji Chevron, kao i pristup njenim dividendama, koje su četiri puta veće od Hess-ovih.

Grafik dana: Očekivani trošak OpenAi-a za obuku najnovijeg GPT-5 modela

OpenAi procenjuje da će troškovi obuke najnovijeg GPT-5 modela iznositi između 1,7 i 2,5 milijardi dolara. 

Ovaj iznos je približno 17 puta veći od troškova obuke GPT-4 modela i skoro 400 puta veći od troškova

za GPT-3 model.

Investiraj odmah