WALMART PODIGAO OČEKIVANJA ZA 2023.

18.05.2023

Broj Amerikanaca koji su se prijavili za naknadu za nezaposlene sredinom maja pao je na 242.000. Broj novih zahteva smanjen je sa revidiranih 264.000 u prethodnoj sedmici, saopštilo je Ministarstvo rada. Ovaj podatak porastao je sa manje od 200.000 u januaru, što je znak da se tržište rada polako hladi.

Predsednik Džo Bajden izrazio je uverenje da neće doći do neizvršenja obaveza SAD, a predsednik Predstavničkog doma Kevin Makarti saopštio je da je postizanje sporazuma ove nedelje „izvodljivo“.

Cisco (CSCO) akcije su pale za 3,9% nakon što je tehnološka kompanija saopštila da su velike zalihe zajedno sa "makroekonomskim izazovima" rezultirale osetnim padom tražnje kupaca od 23% u proteklom kvartalu. Kompanija je ipak nadmašila očekivanja analitičara i po pitanju kvartalnog profita (1 USD vs. 0,97 USD) i po pitanju kvartalnih prihoda (14,57 milijardi USD). Za sledeće tromesečje je najavila profitni rang u opsegu 1,05-1,07 USD po akciji što je u liniji očekivanja Wall Street-a.

Mirnije raspoloženje među investitorima se odrazilo na CBOE VIX, indeks volatilnosti tržišta akcija, koji je pao ispod 17 i zatvorio se na najnižem nivou od početka meseca.

Cohen: ne fiksirajte recesiju, ulažite u AI

Milijarder i čuveni hedž fond menadžer Steve Cohen je pozvao investitore da ne propuste "veliki talas" veštačke inteligencije i da prestanu da se fiksiraju na recesiju.

Osnivač fonda Point72 Asset Management i vlasnik NBA košarkaškog kluba New York Mets rekao je na privatnoj konferenciji SALT u utorak da preveliko fokusiranje na mogućnost recesije može dovesti do toga da investitori propuste sjajan potencijal ulaganja u veštačku inteligenciju, prenosi Bloomberg.

„Ja profesionalno pravim prognoze i ona sada glasi — idemo gore. Ja sam zapravo prilično optimističan", zaključio je legendarni fond menadžer.

Koenovi optimistični komentari o veštačkoj inteligenciji dolaze nedugo nakon što su i drugi veliki investitori otkrili svoje "bullish" opklade na akcije veštačke inteligencije.

Na primer, jedan od najuspešnijih fond menadžera svih vremena Stanley Druckenmiller kupio je akcije Nvidia (NVDA) i napravio novu investiciju u Microsoft (MSFT) tokom poslednjeg kvartala. Takođe, hedž fond Bila Akmana otkrio je nedavno da je kupio akcije Alfabeta (GOOGL) u vrednosti od preko milijardu dolara.

Walmart podigao svoja očekivanja za 2023.

Walmart (WMT), maloprodajni gigant u SAD, prijavio je u prvom kvartalu zaradu po akciji od 1.47 dolara koja je nadmašila očekivanja analitičara od 1.31 dolar. Kvartalni prihod iznosio je 152.3 milijarde dolara u odnosu na konsenzus analitičara od 148.71 milijardu dolara. Prodaja je u prvom tromesečju porasla za skoro 8%, a segment maloprodaje pomogao je da se nadoknadi slabija prodaja odeće i elektronike. Uprkos rastu prodaje, kompanija je saopštila da su trendovi potrošnje oslabili kako je kvartal odmicao, sa najoštrijim padom posle februara.

Profit trgovca na malo pao je na 1,67 milijardi dolara, ili 62 centa po akciji, u poređenju sa 2,05 milijardi dolara, ili 74 centa po akciji, godinu dana ranije.

Kompanija je saopštila da predviđa da će konsolidovana neto prodaja porasti za oko 3.5% u fiskalnoj godini. Očekuje se da će prilagođena zarada po akciji za celu godinu biti između 6.10 i 6.20 dolara.

Cena akcija porasla je 1.88% na 152.23 dolara. Trenutna vrednost kompanije iznosi 403.33 milijarde dolara.

Aston Martin akcije skočile gotovo 13%

Aston Martin akcije (AML.L) porasle su za skoro 13% na 261 peni, nakon što je proizvođač luksuznih automobila najavio da će kineski Geely uložiti 234 miliona funti, čime će automobilska kompanija postati Aston Martin-ov treći najveći akcionar.

Geely će kupiti oko 42 miliona običnih akcija kompanije koje trenutno pripadaju Lorensu Strolu, trenutno najvećem akcionaru Aston Martin-a. Kupovina ovih akcija će se izvršiti za 335 penija po komadu, a biće upisano još 28 miliona akcija po istoj ceni.

Za Aston Martin, koji je bankrotirao sedam puta u svojoj istoriji, ova investicija utire put ka osiguranju dugoročne budućnosti. Geely, koji poseduje više brendova, uključujući britanskog proizvođača sportskih automobila Lotus, Zeekr, Volvo i druge, je kupio 7,6% udela u sponzoru tima Formule 1 u septembru prošle godine.

„Naša odluka da povećamo udeo u Aston Martinu odražava naše poverenje u rast kompanije, njenu tehnologiju i menadžerski tim“, saopštio je predsednik Geely-ja Erik Li.

Prihod Alibabe porastao po najsporijoj stopi od 2014.

Kineski gigant Alibaba (BABA) Group Holding Ltd saopštio je da je prihod u četvrtom kvartalu iznosio 208,20 milijardi juana naspram konsenzusne procene analitičara od 210,3 milijarde juana. Profit je iznosio 23,52 milijarde juana. Zarada po akciji od 10.71 juana nadmašila je procene analitičara od 9.46 juana.

Kineska potrošnja dobila je određeni zamah otkako je zemlja napustila politiku nultog COVID-19 krajem prošle godine, ali je i dalje relativno prigušena usled sporog ekonomskog oporavka.

Prihod za celu godinu porastao je 2% na 868,69 milijardi juana, što predstavlja najsporiju stopu rasta od kada je kompanija izašla na berzu 2014.

Pored slabe potrošnje, Alibaba se takođe bori da privuče nove korisnike u trenutku kada kineski sektor e-trgovine sazreva i bori se sa prodorima novih konkurenata kao što su PDD Holdings i Douyin.

Cena akcija na njujorškoj berzi skočila je preko 2% na 92.52 dolara.

Grafik dana: Trenutni presek cena tržišta nekretnina u evropskim prestonicama

  • Beč je postao "najslabije" tržište nekretnina među glavnim evropskim prestonicama, zabeleživši dvocifren godišnji pad prema podacima Bloomberg City Tracker-a.
  • Austrijska prestonica zabeležila je pad od 12,2% u odnosu na isti period prošle godine, dok je drugi na listi bio Stokholm sa padom od 6,4%, pokazuju podaci koje je prikupio Bloomberg. Nasuprot tome, Madrid, Milan i Cirih su zabeležili rast od 5,6% i 3,8% odnosno 3,5%.

Investiraj odmah