Warren Buffett dodao novu kompaniju u svoj portfolio

TW24 analitički tim
Foto: Canva
16.05.2023

Političari danas počinju pregovore o budžetskom zaduženju SAD-a, berza čeka dogovor

 

Kina je jutros objavila da je godišnji rast industrijske proizvodnje u aprilu bio 5,6% što je prilično niže od očekivanih 10,9%. Pozitivan utisak je dalo tržište rada gde je došlo do pada stope nezaposlenosti sa 5,3% na 5,2%.

Danas objavljeni preliminarni podaci Evrostata su pokazali da je ekonomija EU u Q1 2023 rasla po godišnjoj stopi od 1,3% što je bilo u skladu sa očekivanjem investicione javnosti.

Maloprodaja u SAD-u je registrovala skok od 0,4% što je ispod očekivanjem analitičke javnosti od 0.8% ali i dosta bolje od negativnih vrednosti zabeleženih u prethodnom mesecu.

Političari u SAD-u i dalje oprečnim izjavama vezanim za pregovore o podizanju granice za zaduženje "ljuljaju" tržište akcija. Podsećanja radi, danas kreću pregovori republikanaca i demokrata u Beloj kući. Uprkos tome, investitori su podigli svoju alokaciju u akcije 5-mesečni maksimum, pokazalo je najnovije istraživanje Bank of America. Udeo tehnoloških akcija u portfeljima investitora je na najvišem nivou od decembra 2021 godine!

 

Paul Tudor Jones očekuje nastavak rasta akcija ove godine

 

Paul Tudor Jones, legenadarni investitor koji je predvideo lom na tržištu akcija 1987 godine, u svom sinoćnjem intervjuu za CNBC TV, izjavio je da će akcije ove godine nastaviti svoj rast jer je FED očigledno završio sa procesom dizanja stopa.

"FED bi odmah mogao proglasiti pobedu nad inflacijom jer imamo pad cena već 12 meseci zaredom što se nikada nije desilo u istoriji", pojasnio je milijarder Paul Tudor Jones.

On misli da će akcije nastaviti rasti postepeno ove godine u pojačanu volatilnost kao što je trenutno posledica političke neodlučnosti oko podizanja granice zaduživanja u SAD-u. "Svaku cenovnu korekciju nastalu usled političkih faktora iskoristio bih za kupovinu", dodao je Tudor Jones.

Čuveni trejder je izjavio da ga ova godina najviše podseća na 2006. kada je FED takođe zaustavio ciklus dizanja kamata i kada je tržište nastavilo da raste. "Nisam izrazito bullish jer mislim da će ovo biti spor ali ipak kontinuiran rast akcija", zaključio je čuveni hedž fond menadžer.

 

Warren Buffett dodao novu kompaniju u svoj portfolio

 

Berkshire Hathaway, konglomerat u vlasništvu legendarnog investitora Warren Buffett, dodao je akcije Capital One Financial Corporation (COF) u svoj portfolio tokom Q1 2023. pokazuju dokumenta.

Regulatorna dokumentacija objavljena u ponedeljak pokazuje da je Berkshire Hathaway (BRKa) smanjio svoje udele u Chevron (CVX), General Motors (GM), Amazon (AMZN) i Activision Blizzard-u (ATVI), dok je značajno povećao udele u Apple-u (AAPL) i Bank of America (BAC) i to po 20 miliona akcija pojedinačno. Takođe kompanija je povećala udele u kompanijama Occidental Petroleum (OXY), HP (HPQ), Paramount Global (PARA) i Citigroup (C).

Warren Buffett je "rasprodao" svoje udele u TSMC-u (TSM), Bank of New York Mellon (BK), U.S. Bancorp (USB) i RH (RH).

Zaključno sa Q1 2023. 77% Warren Buffett-ovog portfelja akcija bilo je koncentrisano u samo pet kompanija: Apple , Bank of America, American Express, Coca-Cola i Chevron, od čega Apple preko 48%.

 

Baidu beleži rast profita u Q1; AI predstavlja veliki potencijal za kompaniju

 

Kineska internet kompanija saopštila je u utorak da je njen kvartalni profit iznosio 5,825 milijardi juana (837,8 miliona dolara), u poređenju sa gubitkom od 885 miliona juana godinu dana ranije, što je nadmašilo očekivanja analitičara FacSet-a.

Prihod Baidu-a u prvom kvartalu porastao je za 9,6% na 31,14 milijardi juana sa 28,41 milijardi juana od pre godinu dana, saopštila je kompanija. Troškovi su pali za 2,5% u odnosu na prethodnu godinu.

Izvršni direktor Robin Li rekao je da Baidu planira da kompletira razvoj sopstvene usluge veštačke intelingecije kao i da "pojava generativne veštačke inteligencije predstavlja veliki transformativni potencijal".

Gigant za internet pretragu je u martu lansirao svog četbot-a koji pokreće veštačku inteligenciju, Ernie Bot, pridruživši se globalnoj trci za komercijalizaciju sledeće generacije tehnologija veštačke inteligencije.

 

Eurostat: ekonomija i trgovinski suficit rasli u Q1

 

Privredni rast Evrozone iznosio je 0,1% na kvartalnom nivou u prva tri meseca ove godine, potvrdila je u utorak statistička agencija EU, uz rast zaposlenosti i nagli rast izvoza koji je podstakao trgovinski suficit evrobloka.

Eurostat je takođe potvrdio svoju raniju procenu da je bruto domaći proizvod u 20 zemalja koje dele evro porastao za 1,3% na godišnjem nivou u periodu januar-mart i rekao da je zaposlenost porasla za 0,6% u kvartalu, što predstavlja rast od 1,7% u odnosu na isti period prošle godine.

Trgovinski podaci za prvi kvartal su pokazali skok izvoza od 8,5% u odnosu na isti period 2022. uz nepromenjen uvoz. Prilagođeno sezonskim promenama, martovski trgovinski suficit iznosio je 17 milijardi evra, u odnosu na deficit od 200 miliona evra. mesec ranije. Bolji neto trgovinski rezultat u prvom tromesečju je uglavnom posledica većeg izvoza mašina, vozila i hemikalija i pada uvoza energenata. Uvoz iz Rusije je bio 72,1% manji u periodu januar-mart nego godinu dana ranijed ok je trgovinski deficit EU sa Kinom pao je u prvom kvartalu na 74,7 milijardi evra sa 92,0 milijarde u istom periodu 2022. godine.

 

Grafik dana: Industrijska proizvodnja SAD-a u zadnjih 100 godina

 

  • Do kraja drugog svetskog rata industrijska proizvodnja SAD-a je bila umerenog rasta. Nakon toga kreće period eksponencijalnog rasta koji je trajao gotovo 80 godina do 2000. godine.
  • Od 2000. godine do danas sledi faza stagnacije industrijske proizvodnje SAD-a. Kina pristupa Svetskoj trgovinskoj organizaciji što povećava njen udeo u svetskoj trgovini sa 2 na čak 15%. Većina razvijenih ekonomija svoju proizvodnju seli na istok planete u potrazi za nižim troškovima.
  • Mađutim, deglobalizacija sada pojačava svoj uticaj. Zapadne ekonomije počinju agresivno da ulažu u reindustrijalizaciju kako bi pojačali svoju stratešku nezavisnost. Rezultanta faze revitaliazije industrije bi mogla značajno pojačati tražnju za robama širom sveta što bi indikativno moglo dovesti do jakok skoka cena prirodnih resursa.
     

 

Investiraj odmah