Yardeni Research predviđa rast u 2024, target premašuje prognoze

Analitički tim TW24
Foto: Canva
15.11.2023

Yardeni Research predviđa rast u 2024, target premašuje prognoze

Fjučersi na indekse akcija su smanjili dobitke ovog jutra, a prinosi na obveznica su porasli kao posledica najnovijih podataka o maloprodaji i proizvođačkoj inflaciji. Dolar je neznatno ojačao. Tržišta sada procenjuju više od pola procentnog poena smanjenja kamatnih stopa do jula, što je otprilike dvostruko više od onoga što su predviđali krajem oktobra. Indeks proizvođačkih cena (PPI) u SAD-u porastao je 1,3% na godišnjem nivou u oktobru, nakon septembarskog povećanja od 2,2%. Ovo čitanje je bilo niže od tržišnih očekivanja od 1,9%. Bazni PPI ostao je nepromenjen na mesečnom nivou, a godišnji porast iznosio je 2,4%.

Akcije Target-a (TGT) skočile su 14,6%, dostigavši trogodišnji maksimum, nakon što je maloprodajni lanac izvestio o neočekivanom povećanju profita u trećem kvartalu, nadmašivši prognoze. 

U nedavnom intervjuu za CNBC, Ed Yardeni, CEO Yardeni Research-a, izrazio je optimizam u vezi sa trenutnim stanjem ekonomije i tržišta akcija, ukazujući na to da je teško predvideti recesiju u svetlu otpornog tržišta rada. On je naglasio da je, iako su kamatne stope značajno porasle, ekonomija pokazala izdržljivost. Yardeni je istakao da je inflacija blizu ciljanih nivoa Federalnih rezervi, a posebno je ukazao na pad inflacije u sektoru nekretnina. S obzirom na to, on smatra da tržište reaguje pozitivno i očekuje da će se ovogodišnji rast akcija nastaviti, čak izražavajući mišljenje da bi njegova prognoza kraja godine od 4600 poena mogla biti previše konzervativna.
Govoreći o mogućnosti recesije, Yardeni je izjavio da je teško videti recesiju na horizontu dok ekonomija nastavlja da raste uprkos povećanju kamatnih stopa.

Kineska ekonomija: Stabilne kamatne stope i pojačana likvidnost usred rasta tražnje

Narodna banka Kine (PBOC), odlučila je da zadrži ključne kamatne stope nepromenjene. PBOC je ubacila dodatnih 1,45 triliona juana (oko 199,91 milijardi dolara) dodatne likvidnosti putem mehanizma srednjoročnog kreditiranja po nepromenjenoj kamatnoj stopi od 2,5%. Takođe, banka Kine je ubacila 495 milijardi juana likvidnosti kroz obrnuti otkup (reverse repo) po kamatnoj stopi od 1,8%.

Kina je danas izvestila o boljim od očekivanih podataka o maloprodaji i industrijskoj proizvodnji za oktobar, dok se situacija u sektoru nekretnina i dalje pogoršava. Maloprodaja je u oktobru porasla za 7,6% u odnosu na prethodnu godinu, premašujući prognozu rasta od 7% iz Reutersove ankete. 

Industrijska proizvodnja je porasla za 4,6% na godišnjem nivou u oktobru, brže od predviđenih 4,4%. Međutim, investicije u nekretnine su pale za 9,3% u prvih deset meseci ove godine, što je pad od preko 9,1% u prvih devet meseci. Stopa nezaposlenosti u urbanim područjima ostala je stabilna na 5%, prema podacima Nacionalnog biroa za statistiku. 

Warren Buffett podneo 13F izveštaj za treći kvartal 2023. godine

U nedavno objavljenom 13f finansijskom izveštavanju za Q3 2023. godine, kompanija Berkshire Hathaway (BRKa), koju vodi poznati investitor Warren Buffett, napravila je značajne promene u svom investicionom portfoliju. Hathaway je prodala svoje udele u nekoliko poznatih američkih kompanija, uključujući General Motors (GM) i Johnson & Johnson (JNJ). Takođe, Buffett je smanjio svoje udele u drugim velikim kompanijama, kao što su Procter & Gamble (PG), Mondelez Int. (MDLZ), United Parcel Service (UPS), Amazon (AMZN), Chevron (CVX) i HP (HPQ). Na listi se prvi put našla Atlanta Braves Holdings Inc (BATRA), sa udelom od 8 miliona $. Kvartalni izveštaj kompanije pokazao je da je Berkshire Hathaway prodavala više akcija nego što je kupovala. Do kraja septembra, prodala je skoro 7 milijardi $ vrednosti akcija i kupila oko 1,7 milijardi $. Ove godine, neto prodaja akcija kompanije dostigla je 23,6 milijardi $, što je oštar kontrast u odnosu na 48,9 milijardi $ neto kupovina u istom periodu prošle godine. Investicioni portfolio Berkshire-a sada je uglavnom fokusiran na pet kompanija: Apple, Bank of America, American Express, Coca-Cola i Chevron. Zanimljivo je da je kompanija završila septembar sa rekordnih 157,2 milijardi $ u gotovini.

Tencent objavio snažne kvartalne rezultate uz snažni oporavak gejming sektora Kine

Kineski gigant Tencent Holdings (0700)  saopštio je da je njegov prihod u trećem kvartalu porastao za 10%, a posao sa igrama ostvario snažan oporavak nakon regulativnih mera protiv tehnološkog sektora u zemlji.  

Prihod najveće svetske kompanije za video igre i operatera platforme za dopisivanje WeChat iznosio je 154,6 milijardi juana (21,4 milijarde $) za prethodna tri meseca, što je treći uzastopni kvartal rasta prihoda. To je bilo u skladu sa predviđanjem Londonske berze od 155,8 milijardi juana. Neto dobit kompanije pala je za 9% na 36,1 milijardu juana, u poređenju sa prosečnom procenom analitičara od 34,6 milijardi juana. 

Prošla godina bila je jedna od najtežih godina za kineske kompanije za video igre nakon regulativnih mera koje su počele 2021. i dovele do osam meseci zamrzavanja izdavanja dozvola za nove igre i dodatnih ograničenja vremena igranja za maloletnike. Ova godina je bila mnogo bolja za industriju jer su regulatori počeli ponovo da izdaju licence za igre.

Cathie Wood: Rizik deflacije preti u 2024. godini

Cathie Wood, osnivač i portfolio menadžer investicijskog fonda ARK Investment, u razgovoru za The Wall Street Journal iznela je svoje stavove o trenutnom stanju tržišta i budućim trendovima. Evo nekih ključnih tačaka iz tog razgovora:

Kamatne stope i investicije u tehnologiju -  Wood smatra da najveći rizik trenutno predstavlja deflacija, a ne inflacija, naglašavajući da su tehnološke kompanije i kriptovalute i dalje vredne investiranja. Ona veruje da je tehnologija po prirodi deflaciona i da kompanije znaju kako da posluju u takvom okruženju.

Kriptovalute i uzbuđenje oko ETF-ova -  Wood ističe da će odobrenje ETF-ova koji direktno drže Bitcoin i Ether od strane SEC-a biti značajan korak, olakšavajući pristup ovim kriptovalutama za investitore. Kada je reč o prognozi cene Bitcoina, Wood-ina osnovna prognoza je oko 650,000 $, dok se u bullish scenariju kreće od 1 do 1,5 miliona $.

Veštačka Inteligencija - Wood vidi AI tehnologije kao transformacione i od velikog značaja za čovečanstvo u svim segmentima. 

Grafik dana: Pregled investicionih poteza "Proroka iz Omaze"

Warren Buffett, legendarni investitor poznat kao "Prorok iz Omaze," otkrio je svoje najnovije investicione poteze putem 13F izveštaja za treći kvartal 2023. godine. Kao predsednik investicionog fonda Berkshire Hathaway, Buffettove investicione odluke se pažljivo prate kako bi se dobo uvid u njegovu strategiju investiranja poznatu kao “value investing”, koja se usredsređuje na kupovinu akcija “nedovoljno vrednovanih” kompanija sa dugoročnim potencijalom. 

Berkshire Hathaway Warrena Buffetta je ovog kvartala dočekao tri nove kompanije. Liberty Live Group (LLYVA) vodi sa 5.051.918 akcija, što čini 0,05% portfolija. Sledi je Sirius XM Holdings Inc (SIRI) sa 9.683.224 akcija i Atlanta Braves Holdings Inc (BATRK) sa 223.645 akcija.

Buffett je odlučio da rasproda  nekoliko kompanija: prodato je svih 14.658.121 akcija Activision Blizzard-a (ATVI), što je uticalo na portfolio sa -0,35%. Takođe, potpuno je izašao iz General Motors-a (GM) prodajom svih 22.000.000 akcija, što je imalo uticaj od -0,24% na portfolio. Broj akcija Chevron-a (CVX) je smanjen -10,45%, a HP-a (HPQ) za -15,24%. 

Investiraj odmah