Zoom prihod je nadmašio očekivanja, profit pao

23.05.2023

Proizvodna aktivnost u evrozoni smanjila se ovog meseca najbržim tempom od kada je pandemija zatvorila fabrike pre tri godine, preteći da oslabi zamah ekonomije.

Indeks menadžera nabavke u proizvodnji (PMI) evrozone iznosio je 44.6 u maju što je ispod očekivanja analitičara od 46.2. Vrednost ovog indikatora niža od 50, ukazuje na kontrakciju privredne aktivnosti, što je trenutno slučaj u ekonomiji evrozone.

U Nemačkoj je ovaj indikator bio još niži i iznosio je 42.9, što je ispod očekivanja analitičara od 45. Ovo ukazuje na to da Nemačka ekonomija usporava više od ekonomije evrozone u celini.

Sa druge strane, indeks menadžera nabavke u sektoru usluga evrozone imao je vrednost od 55.9 u maju naspram očekivanih 55.6. Za razliku od sektora proizvodnje, uslužni sektor u Nemačkoj doživeo je ekspanziju u maju dostigavši PMI vrednost od 57.8 što je nadmašilo konsenzus analitičara od 55.5.

Zoom prihod je nadmašio očekivanja, profit pao

Zoom Video Communications (ZM), poznata kompanija za komunikacione tehnologije, prijavio je u prvom kvartalu zaradu po akciji od 1.16 dolara naspram očekivanih 0.99 dolara. Kvartalni prihod od 1.1 milijardi dolara nadmašio je konsenzusnu procenu analitičara od 1.08 milijardi dolara.

Kompanija je ostvarila profit od 15.4 miliona dolara naspram 113.7 miliona dolara godinu dana ranije. Ipak, rezultat je nadmašio očekivanja analitičara koji su prognozirali gubitak od 67.8 miliona dolara.

Zoom predviđa prihod između 1.11 i 1.12 milijardi dolara, kao i prilagođenu zaradu između 1.04 i 1.06 dolara po akciji u drugom kvartalu, što je u skladu sa procenama analitičara. Kompanija je takođe povećala svoja očekivanja za fiskalnu 2024., predviđajući prihod između 4.47 milijardi dolara i 4.49 milijardi dolara.

Cena akcija je pala 0.91% na 70.76 dolara a trenutna vrednost kompanije iznosi 20.65 milijardi dolara.

Heico Corporation nadmašio procenu zarade i prihoda u drugom kvartalu

Heico Corporation (HEI), poznata kompanija u oblasti vazduhoplovstva i elektronike, prijavio je u drugom kvartalu zaradu po akciji od 0.76 dolara naspram očekivanih 0.73 dolara. Kvartalni prihod od 687.8 miliona dolara nadmašio je 674.43 miliona dolara koliko su očekivali analitičari. U prethodnom kvartalu, očekivalo se da će kompanija ostvariti zaradu od 0.66 dolara po akciji kada je zapravo ostvarena zarada iznosila 0.67 dolara. U poslednja četiri kvartala, kompanija je dva puta premašila konsenzusnu procenu EPS-a.

Očekuje se da će Heico u svom narednom izveštaju objaviti kvartalnu zaradu od 1.73 dolara po akciji, što predstavlja promenu od +41,8% u odnosu na prethodnu godinu.

Cena akcije pala je 2.12% na 175.14 dolara a trenutna vrednost kompanije iznosi 21.51 milijardi dolara.

Ministarstvo finansija potvrdilo nemogućnost plaćanja obaveza od 1. juna

Ministarstvo finansija SAD ponovilo je da očekuje da će moći da plati račune američke vlade samo do 1. juna bez povećanja limita duga, ostavljajući svega nekoliko dana pregovaračima Bele kuće i republikancima iz Kongresa da postignu dogovor.

U svom trećem pismu Kongresu za tri nedelje, ministarka finansija Dženet Jelen je saopštila da je „velika verovatnoća“ da SAD neće ispuniti sve obaveze vlade od početka juna, osim ukoliko se ne postigne dogovor o povećanju gornjeg limita duga.

Jelen je saopštila da su procene, u skladu sa njenim poslednjim pismom Kongresu od 15. maja, zasnovane na trenutno dostupnim podacima o federalnim prihodima, izdacima i iznosu duga. Svakako ovi podaci mogu da variraju. Jelen je više puta upozoravala da bi neuspeh Kongresa da podigne ograničenje zaduživanja izazvao „ekonomsku i finansijsku katastrofu“ za američku i globalnu ekonomiju.

Razgovor podizanju granice duga između Bajdena i Makartija završio se optimizmom, ali bez dogovora.

J.P. Morgan beleži rekordna ulaganja u kompanije za uklanjanje CO2

J.P. Morgan (JPM) je pristao da uloži više od 200 miliona dolara u preduzeća koja se bave uklanjanjem ugljenika iz naše atmosfere. Najveća američka banka ima za cilj da neutrališe svoj ekološki otisak, a ujedno i da postane lider u rastućoj industriji čiste energije.

Banka će kupiti kredite vezane za uklanjanje 800.000 metričkih tona ugljen-dioksida iz nekoliko startupa, uključujući plaćanje više od 20 miliona dolara Climeworks-u, švajcarskoj kompaniji koja je nedavno isporučila prvo verifikovano uklanjanje ugljenika u industriji kroz tzv. proces direktnog zahvatanja vazduha.

Kao najveća američka banka, J.P. Morgan je takođe među najvećim finansijerima fosilnih goriva. Njen odnos sa naftnim i gasnim kompanijama izazvao je brojne kritike klimatskih aktivista.

Grafik dana: 4.200 najvažniji nivo za S&P 500 u poslednjih 9 meseci

Ukoliko bi S&P 500 izvršio proboj nivoa od 4.200 i uspeo da se zadrži iznad njega do kraja nedelje, to bi potencijalno moglo da ima velik uticaj na psihologiju tržišta. Ipak jedan deo investicione javnosti ostao je skeptičan po pitanju dosadašnjeg rasta, što je posledica dominacije FAANG akcija (Facebook, Apple, Amazon, Netflix i Google). Ono što je neobično jeste da kompanije manje kapitalizacije značajno zaostaju za FAANG akcijama u ovoj fazi "bull tržišta", čime se može zaključiti da je oporavak postignut zahvaljujući maloj grupi velikih kompanija.

Investiraj odmah