Auto industrija Evrope doživljava kolaps

  • Izvor: Tanjug
  • Foto: Canva.com
Auto industrija Evrope doživljava kolaps

Prodaja novih automobila u Evropi pala je u oktobru za 7,1 posto na godišnjem nivou, na 1,13 miliona jedinica, nakon blagog rasta mesec dana ranije.

To je posledica ponovnog uvođenja mera ograničenja s ciljem suzbijanja drugog talasa korona virusa širom kontinenta, prenosi Rojters i precizira da oktobarski podaci o novim registracijama vozila obuhvataju Evropsku uniju, Britaniju i zemlje Evropske asocijacije slobodne trgovine (EFTA).

Prodaja u Španiji i Francuskoj se stropoštala a 21, odnosno 9,5 posto, respektivno, dok su Italija, Nemačka i Velika Britanija zabeležile umereniji pad od 0,2 procenta, 3,6 i 1,6 odso, respektivno, prema podacima Evropske asocijacije proizvođača automobila (ACEA).

Prodaja automobila Folksvagen grupe i Pežo-Sitroena potonula je prošlog meseca za 7,5, odnosno 5,3 procenta, respektivno, dok je Reno zabeležio blagi rast od 0,5 posto.

Proizvođači luksiznih automobila takođe su u oktobru registrovali negativan trend, pri čemu je prodaja BMW-a pala za 11,8 odsto, a konkrentskog Dajmlera za 7,2 procenta.

Evropske vlade rade na spasavanju auto-sektora koji je teško pogođen kolapsom tražnje uzrokovanim krizom korona virusa.

Nemačka je saopštila ove nedelje da će izdvojiti 3,0 milijarde evra za podršku razvoju i proizvodnji automobila s pogonom koji ne ugrožova globalnun klimu.

Francuska će takođe proširiti mere pomoći građanima za kupovinu novih automobila, dok će italijanska vlada izdvojiti stotine miliona evra za podršku automobilskom sektoru.