Azijske berze i dalje pod pritiskom loših pokazatelja iz Kine

  • Izvor: SEEbiz
Azijske berze i dalje pod pritiskom loših pokazatelja iz Kine

Na azijskim tržištima se u utorak trguje oprezno jer su ulagače razočarali slabi pokazatelji iz Kine, dok tržište podržava nada u nove podsticajne mere u najvećim svetskim privredama.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih akcija, bez japanskih, bio je oko 7,00 sati u minusu 0,2 posto.

Pritom je na Tokijskoj berzi Nikkei indeks ojačao 0,2 posto, a blago su porasle i cene akcijau Hong Kongu te Južnoj Koreji. No, u Singapuru, Šangaju i Australiji indeksi su pali između 0,1 i 0,6 posto.

Ulagače je razočarao jutros objavljeni podatak o padu proizvođačkih cena u Kini u avgustuza 0,8 posto na godišnem nivou, što je njihov najveći pad od avgusta 2016. godine.

To pokazuje da zbog slabosti domaće i inostrane potražnje kineski proizvođači smanjuju cene.

„Inflacijski pritisci u svetu i dalje su potisnuti, a Kina nije izuzetak. Tržišta su nesigurna zbog očekivanja u vezi podsticajnih mjera, a ta su očekivanja uglavnom već uračunata u cene", kaže Šon Darbi, strateg u kompaniji Džefris.

Poslednjih dana azijske berze su rasle, između ostalog, zahvaljujući nedavnoj odluci kineskih monetarnih vlasti o smanjenju stope izdvajanja obvezne rezerve banaka, čime se otvara prostor za pojačano kreditiranje, što bi trebalo podržati rast te privrede.

Očekuju se i nove podstiicajne mere u američkoj privredi, nakon što je u petak predsednik Feda Džerom Pauel rekao da će središnja banka i dalje delovati prikladno kako bi održala rast privrede.

Analitičari smatraju da je to signal da će američka središnja banka na sjednici kasnije ovog meseca dodatno smanjiti kamatne stope, nakon što ih je ujuku srezala za 0,25 postotnih bodova.

Očekuje se, takođe, da će na sjdnici ove nedelje nove podsticajne mere uvesti i Evropska središnja banka (ECB) zbog slabosti privrede evrozone.

Nemačka vlada razmatra mogućnosti povećanja duga kako bi povećala investicije i tako podržala privredu kojoj preti recesija.

Na valutnim tržištima dolar JE oslabio jer su smanjenje trgovinski napetosti između SAD-a i Kine i nada u poticajne mjere poodstakle sklonost ulagača prema rizičnijim investicijama.

Zahvaljujući tome, američka valuta je oslabila u odnosu na evropsku, pa se cena evra kreće oko 1,1045 dolara, dok je juče u ovo doba iznosila 1,1025 dolara.

Dolar je ojačao u odnosu na japansku valutu, pa je njegov kurs dosegao 107,35 jena, dok je juče u ovo doba iznosio 106,90 jena.

Cene nafte i dalje rastu, već sedmu nedelju zaredom, pa su dostiglele najviše nivoe od kraja jula. Jutros je cena barela na američkom tržištu porasla 0,7 posto, na 58,35 dolara.