Azijski indeksi na najvišim nivoima u 19 meseci

  • Izvor: SEEbiz
  • Foto: AP
Azijski indeksi na najvišim nivoima u 19 meseci

Na azijskim berzama su u ponedeljak cene akcija dostigle najviše nivoe u 19 meseci, za šta je zaslužan optimizam ulagača uoči potpisivanja prve faze trgovinskog sporazuma između SAD-a i Kine. MSCI indeks azijsko-pacifičkih akcija, bez japanskih, bio je oko 7,00 sati u plusu 0,47 posto, pa je dostigao najviši nivo od juna 2018. godine.

Pritom su cene akcija u Šangaju, Singapuru, Južnoj Koreji i Hong Kongu porasle između 0,1 i 0,8 posto. U Australiji su pale oko 0,3 posto, dok se u Japanu zbog praznika ne radi.

Za dobro raspoloženje na tržištima, zaslužna je nada ulagača da će se zaustaviti trend usporavanja rasta najvećih svetskih ekonomija, kada se poboljšaju trgovinski odnosi između SAD-a i Kine.

Peking je prošle nedelje potvrdio da će zamenik premijera Liu He ove nedelje u Vašnigtonu potpisati prvu fazu trgovinskog sporazuma.

Potpisivanje sporazuma planira se 15. januara.

Predsednik SAD-a Donald Tramp, poručio je da će vlada uskoro započeti pregovore s Kinom o drugoj fazi sporazuma, ali da bi mogao pričekati s dovršenjem tog dela sporazuma, do završetka predsedničkih izbora u novembru.

Prema prvoj fazi sporazuma, Vašington će smanjiti, ili ukinuti niz carina na uvoz kineskih proizvoda, dok će Peking kupovati više američkih poljoprivrednih proizvoda i smanjiti carine na uvoz niza američkih proizvoda.

Pozitivno na tržišta utiče i popuštanje napetosti između SAD-a i Irana, koje su trajale desetak dana nakon što je u vazdušnom udaru SAD-a u Bagdadu ubijen moćni iranski general, a Iran najavio osvetu.

„Popuštanje geopolitičkih napetosti i predstojeće potpisivanje prve faze trgovinskog sporazuma između SAD-a i Kine pozitivni su za globalnu ekonomiju. Još uvek nije nije javno objavljen sporazum između SAD-a i Kine na 86 stranica. Postoje sumnje u to koliko je sporazum sveobuhvatan i hoće li prva faza sporazuma biti sasvim implementirana od strane obe vlade”, kaže Džozef Kapurso, strateg u CBA.

A na valutnim tržištima, dolar je jutros blago ojačao prema korpi valuta.

Njegov indeks, koji pokazuje vrednost američke u odnosu na ostalih šest najvažnijih svetskih valuta, kreće se oko 97,36 bodova, dok je u petak na zatvaranju tržišta iznosio 97,30 bodova.

Pritom je kurs dolara prema japanskoj valuti porastao sa 109,45 na 109,60 jena.

Američka valuta je blago oslabila u odnosu na evropsku, pa je cena evra dostigla 1,1125 dolara, dok je u petak na zatvaranju tržišta iznosila 1,1120 dolara.

Cene nafte su stabilne, nakon što su prošle nedelje potonule više od 5 posto.

Jutros je cena barela na američkom tržištu ojačala 10 centi, na 59,15 dolara, dok je na londonskom tržištu barel poskupeo 6 centi, na 65,05 dolara.