Cene nafte na svetskim berzama približile se vrednosti od 56 dolara

  • Izvor: SEEbiz
Cene nafte na svetskim berzama približile se vrednosti od 56 dolara

Cene nafte skočile su u sredu na međunarodnim tržištima prema 56 dolara, nakon što je Kina izvestila o najmanjem dnevnom broju novih slučajeva koronavirusa od kraja januara, pa su se investitori ponadali oporavku potražnje u drugom potrošaču nafte u svetu.

Na londonskom tržištu je cena barela skočila 1,59 dolara u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 55,60 dolara. Na američkom tržištu, barelom se trgovalo po 1,17 dolara višoj ceni, od 51,1 dolar.

Prema podacima za utorak, tempo rasta novih slučajeva koronavirusa u Kini usporio je na najniži nivo od 30. januara. Međunarodni stručnjaci ipak su i dalje oprezni u procenama, u slučaju da epidemija dostigne vrhunac.

"Raspoloženje na tržištu poboljšano je... paralelno sporijem tempu rasta broja novih slučajeva", zaključuje Kim Kwang-rae iz seulskog Samsung Fjučersa.

Ograničenje putovanja prema Kini i iz te zemlje i karantinu smanjili su potrošnju goriva. Dve najveće kineske rafinerije najavile su da zbog pada potrošnje smanjiti preradu za oko 940 hiljada barela dnevno, ili oko sedam posto u odnosu na 2019. godinu.

Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC), danas je zbog epidemije koronavirusa snizila procenu rasta globalne potražnje za naftom za 230 hiljada barela dnevno, prilično malo u poređenju s drugima. Tako je američka vlada juče snizila procenu rasta potražnje u ovoj godini za 310 hiljada barela dnevno.

Prošle nedelje, OPEC je preporučio da se snabdevanje smanji za dodatnih 600 hiljada barela dnevno, kako bi se zaustavio pad cena nafte. Čeka se odgovor Rusije, koja je poručila da joj treba više vremena za analizu preporuke.

OPEC i njegovi saveznici među nezavisnim proizvođačima, uključujući Rusiju, trenutno smanjuju snabdevanje za 1,2 milijona barela dnevno.

Ruski ministar energetike trebao se tokoom dana sastati s domaćim proizvođačima, kako bi razgovarali o smanjenju snabdevanja.

"Razvoj situacije u Kini zahteva kontinuirano praćenje i procenu", ističu u OPEC-u.

Odvojeno je naftni kartel jutros na svojim internetskim stranicama, izvestio da je cena barela referentne košarice nafte njegovih članica u utorak iznosila 54,16 dolara, što znači da je ostala nepromenjena u odnosu na prethodni dan trgovanja.