Cene nafte na svetskim tržištima rastu usled podataka o smanjenju američkih zaliha

  • Izvor: bankar.me
  • Foto: Reuters
Cene nafte na svetskim tržištima rastu usled podataka o smanjenju američkih zaliha

Cene sirove nafte porasle su u četvrtak na međunarodnim tržištima nadomak 61 dolara, podstaknute padom američkih zaliha i smanjenim snadbijevanjem iz vodećih proizvođača koji su potisnuli u drugi plan zabrinutost za svetsku privredu.

Na londonskom tržištu je cena barela porasla 47 centi u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 60,77 dolara.

Na američkom tržištu se barelom trgovalo po 54 centa višoj ceni, od 56,22 dolara.

Trgovci su juče u cene uključili službeni podatak o padu zaliha sirove nafte u SAD-u prošle nedelje za 2,7 miliona barela. Značajniji skok cena zakočio je ipak podatak o povećanju zaliha benzina i ostalih derivata.

Pažnja se sada okreće govoru predsednika američke centralne banke Džeroma Pauela na neformalnom okupljanju guvernera centralnih banaka i bankara u američkom Džekson Holu. Trgovce u prvom redu zanima hoće li naznačiti dalje smanjivanje ključnih kamatnih stopa u SAD-u.

“Cene nafte odražavaju neizvesnost”, izjavio je Kreg Erlam iz OANDA-e. “Proteklih nekoliko nedelja su kontinuirano rasle ali taj rast baš i nije bio uverljiv. Krajem nedjelje ponovo bi mogli prevladati rizici, što zavisi od Pauela”, dodao je.

Potporu cenama u poslednje vjeme pružaju i geopolitičke napetosti na Bliskom istoku. Iran je tako juče objavio da ako njegov izvoz nafte bude sveden na nulu, međunarodni vodeni putevi više neće biti sigurni kao što su do sada bili.

Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) objavila da je cena barela referentne košarice nafte njenih članica u sredu iznosila 60,66 dolara, što znači da je bila za 72 centa viša nego prethodnog dana trgovanja.