Cene nafte potonule više od 5 posto prošle nedelje

  • Izvor: SEEbiz
Cene nafte potonule više od 5 posto prošle nedelje

Cene nafte na svetskim tržištima prošle nedelje su oštro pale, nakon pet nedelja rasta, za šta je zaslužno popuštanje napetosti između SAD-a i Irana.

Na londonskom tržištu cena barela je prošle nedelje pala 5,3 posto, na 64,98 dolara, dok je na američkom tržištu barel pojeftinio 6,4 posto, na 59,04 dolara.

Prvi nedeljni pad cena nafte od kraja novembra prošle godine, posledica je popuštanja napetosti na Bliskom istoku.

Nakon iranskih raketnih napada na vojne baze u Iraku u kojima su stacionirani američki vojnici, predsednik SAD-a Donald Tramp, najavio je prošle nedelje ekonomske sankcije Iranu, ali se suzdržao od novih vojnih akcija.

Iranski ministar spoljnih poslova poručio je, pak, da je raketnim napadima na američke snage u Iraku zaključen odgovor Teherana na ubistvo generala Kasima Sulejmanija.

Napetosti na Bliskom istoku traju od prethodne nedelje, kada je u vazdušnom udaru SAD-a u Bagdadu ubijen taj moćni iranski general, a Iran najavio osvetu.

Ipak, poslednjih dana napetosti popuštaju, a time su popustila i strahovanja od narušavanja snabdevanja naftom iz tog područja.

Pad cena nafte posledica je, takođe, naznaka veće ponude od potražnje za 'crnim zlatom' na svetskom tržištu.

Tako je izveštaj američke vlade pokazao da su zalihe sirove nafte prošle nedelje u SAD-u porasle za 1,2 milliona barela, dok su analitičari očekivali njihov pad za 3,6 miliona barela.

Kako bi smanjila višak u ponudi, Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) i njene saveznice, uključujući Rusiju, odlučile su u prvom ovogodišnjem tromesečju da smanje proizvodnju za dodatnih 500 hiljada barela dnevno, na ukupno 1,7 miliona barela dnevno ili oko 1,7 posto globalne naftne proizvodnje.

Iako su istraživanja, uključujući Rojtersova, pokazala da se proizvodnja OPEC-a u decembru smanjila već pre stupanja na snagu odluke o dodatnom ograničenju, još uvek je veća od očekivane potražnje na početku ove godine, upozoravaju analitičari.

"Tržište je još uvek u značajnoj meri prekomerno snabdeveno", kaže Karsten Fritsč iz Komercbanka.

I dok OPEC smanjuje proizvodnju, SAD i neke druge zemlje već je duže vreme povećavaju.

U SAD-u se proizvodnja nafte kreće na rekordnim nivoima, ali izveštaj kompanije “Baker Hughes”, objavljeno u petak, pokazuje da je prošle nedelje broj aktivnih postrojenja u SAD-u smanjen treću nedelju zaredom, i to za njih 11, na ukupno 659, najnižI nivo od marta 2017.

To znači da su proizvođači odlučili da smanje troškove na nove bušotine, drugu godinu zaredom.