CFD ugovor - Sve prednosti koje Vam pruža trgovanje CFD ugovorom: niže provizije, veći leveridž

Izvor: Investopedia
10.04.2020

Tradewin24 nudi dve vrste CFD ugovora: Share CFD (CFD na akcije) i Index CFD (CFD na indexe).

Ugovor na razliku u ceni ili CFD je dogovor između investitora i provajdera (brokera) o trgovini razlikom u ceni finansijskog proizvoda u toku radnog vremena berze.  Investitor zapravo ne poseduje instrument kojim trguje već samo zarađuje od promene u ceni. Ako vrednost instrumenta poraste, on ostvaruje profit. Ako vrednost instrumenta padne, on ostvaruje gubitak. Investitora zapravo samo zanima razlika u ceni instrumenta.

Sara veruje da će cena akcije A porasti. Ona odlučuje da zaključi ugovor sa brokerom o kupovini CFD-a. Ona kupuje 100 akcija kompanije A po ceni od 10$ po akciji. Broker zahteva da Sara plati samo 5% vrednosti ugovora. Sara plaća samo 50$. Pošto Sara očekuje da će vrednost ove akcije porasti. Ona na kraju dana prodaje CFD i zarađuje na razlici u ceni.

Prednosti CFD-a: Pristup željenim finansijskim instrumentima koji se nalaze u osnovi ugovora. Manja finansijska obaveza nego u slučaju kupovine prave akcije. Pristup velikom broju tržišta i indeksa.  Niže provizije brokera, lako izvršenje naloga. Fleksibilnost u trgovanju, Long (kupovina) ili Short (prodaja).

Nedostaci CFD-a: Tržišni rizik, volatilnost, kao i veći spred, razlika između kupovne i prodajne cene koja može smanjiti profite...

 

Video: investopedia.com

Prevod i sinhronizacija: Tradewin24

Music: www.bensound.com

 

Investiraj odmah