Dojče Telekom obustavio sve 5G poslove do nemačke odluke o Huaveju

  • Izvor: Tanjug
  • Foto: AFP
Dojče Telekom obustavio sve 5G poslove do nemačke odluke o Huaveju

Dojče telekom je objavio da obustavlja sve ponude koje se odnose na razvoj 5G mreže.

Kako su rekli iz Dojče telekoma, ta je odluka doneta pošto se čeka da Nemačka utvrdi stav o potencijalnim bezbednosnim rizicima vezanim za kineskog dobavljača opreme Huavej.

"U svetlu nejasne političke situacije, u ovom trenutku nećemo zaključivati 5G ugovore ni sa jednim dobavljačem. Trenutno obaveštavamo sve dobavljače o tome", saopštio je Dojče telekom, a prenosi Rojters.

Ova telekomunikaciona kompanija je uspostavila 5G mrežu u nekoliko nemačkih gradova, pri čemu je razvoj te mreže u Berlinu zasnovan na pilot projektu u saradnji s kompanijom Huavej.

Kompanija planira da iduće godine proširi mrežu na 20 nemačkih gradova. Poslanici u parlamentu iz redova Hrišćansko-demokratske unije (CDU) kancelarke Angele Merkel su se, međutim, pobunili protiv predloženih propisa kojima se ne predviđa uvođenje direktne zabrane ni za jednog dobavljača već samo provera njihove tehnologije i upravljanja svih tih kompanija.

Oni su na taj način stali na stranu SAD, koje tvrde da oprema tržišnog lidera Huaveja navodno "na mala vrata" izlaže mreže sajber špijunaži i da je na to zakonom obavezana prema kineskoj državi. Huavej te tvrdnje negira.

"Nadamo se da će se politička situacija po pitanju izgrađe 5G mreže u Nemačkoj razjasniti u najkraćem mogućem roku, kako ne bismo zaostajali", poručili su iz Dojče telekoma.