FED se otkupom državnih obveznica bori protiv naredne recesije

  • Izvor: bankar.me
FED se otkupom državnih obveznica bori protiv naredne recesije

Predsedavajući Američkih federalnih rezervi (Fed) Džerom Pauel izjavio je u sredu da će Fed podstaknuti ekonomiju agresivnim otkupom velikih količina državnih obveznica, poznatih i kao kvantitativno opuštanje (QE), kada dođe do sledećeg kraha privrede.

“Imaćemo manje prostora za smanjenje (kamatnih stopa). To znači da je puno verovatnije da ćemo morati da se okrenemo alatima koje smo koristili u finansijskoj krizi, kada smo prešli donju granicu’, rekao je Pauel zastupnicima pred Komitetom za bankarstvo Senata.

On je takođe naglasio da je “važno da fiskalna politika bude u položaju u kakvom je oduvek bila i da podržava ekonomiju u padu”.

Ekonomisti smatraju da je potrebno smanjenje kamatnih stopa od oko pet procentnih bodova da bi se monetarnom politikom smisleno borilo protiv ekonomske recesije. Ali to je sada nemoguće, budući da se Fedova referentna stopa federalnih fondova trenutno kreće u rasponu od 1,5 do 1,75 posto.

“Nastojimo da u ovom okruženju niskih stopa istražimo svaki mogući način da pronađemo sve modalitete kako bismo mogli da podržimo ekonomiju”, rekao je Pauel.

Fed je u 2019. tri puta snizio kamatne stope usled sve veće zabrinutosti zbog trgovinskih tenzija, usporavanja globalne ekonomije i prigušenih pritiska inflacije.

Nakon što je završio svoj prvi sastanak o monetarnoj politici 2020. krajem januara, Fed je ostavio kamatne stope nepromenjene i odlučio da sačeka dalji razvoj situacije.