Fiskalni stimulus u USA posle izbora? Koja su očekivanja investitora?

  • Autor: TradeWin24
  • Foto: pixabay.com

Kao i svakog ponedeljka uradićemo tehničku analizu i predviđanje tržišta akcija, zlata, nafte, valuta i drugih instrumenata za nedelju ispred nas.

Od važnih tema izdvajamo:

  • Fiskalni stimulus u Americi odložen za posle izbora, početak rezultata kompanija u trećem kvartalu
  • Prva vakcina u Americi protiv Covida planirana za kraj Novembra
  • Protesti protiv novih ograničenja zbog pandemije u EU

Da podsetimo, TradeWin24 pored analize tržišta omogućava i direktno trgovanje na preko 130 berzi. Na našoj platformi možete trgovati akcijama, obveznicama, plemenitim metalima, naftom, robama, indeksima i mnogim drugim instrumentima.

Adobe – Za ovu nedelju izabrali smo akciju kompanije ADOBE. Ova kompanija osnovana je 1982 godine sa sedištem u Kaliforniji. Kompanija se bavi štampanjem, objavom i grafičkim softverom u digitalnoj sferi. Od svojeg osnivanja prihodi i cena ove akcije uglavnom rastu. Proizvodi kompanije se još više koriste zbog prelaska na drugačiji režim rada kompanija zbog pandemije. Cena akcije je trenutno 501 USD i očekujemo nastavak rasta do nivoa otpora koji se nalazi u zoni od 650/700 USD. Prvi nivoi podrške nalaze se u zoni od 400 do 416 USD.

SP500 – SP500 je dostigao gornje nivoe koje smo očekivali protekle nedelje uglavnom zbog najavljenog novog fiskalnog stimulusa. Poslednjih dana postoje naznake da će takav stimulus doći tek posle izbora u Americi. Na vremenskom intervalu indikator snage trenda očitava vrednosti koje smatramo kao visokim i veoma je moguće da sa ovih nivoa otpora oko 3.500/3520 cena promeni pravac i krene ka nivoima od 3,100/3,000 koji su prvi važni nivoi podrške. Ulazimo u izborni period i  moguć drugi talas pandemije koji povećavaju verovatnoću ove prognoze. Ako se desi da kojim slučajem cena krene da trguje ka nivoima blizu 3,600 verovatnoća će se povećati da će se dalji rast cene nastaviti.

NASDAQ100 – Indeks koji odražava cenu najjačih tehnoloških kompanija Nasdak takođe je protekle nedelje imao rast cene kao što smo i očekivali. Ovaj rast cene smatramo privremenim i očekujemo da se pravac promeni u nedelji koja dolazi. Sve dok trgujemo ispod nivoa od 12.120 smatramo da je verovatnoća novog pada cene veoma velika. Indikator relativne snage trenda pokazuje ekstremna očitavanja koji signaliziraju da je ovakav scenario moguć sa trenutnih nivoa. Ulazimo i u period izbora u Americi kao i moguće obnavljanje pandemije na jesen. Nivoi otpora ostaju na 12.300 dok se nivoi podrške pojavljuju na 10,680 i  10.316.

XAU/USD – Cena zlata i dalje osciliram veoma malo i protekle nedelje nismo videli značajnija pomeranja.  Cena i dalje miruje na nižim nivoima sa blagom tendencijom rasta. Još nismo sigurni da li će cena nastaviti da raste ili pada sve dok ne budemo videli malo jače oscilovanje cene koje bi otkrile namere ulagača. Ovaj metal i dalje važi kao obezbeđenje od rizika na tržištu i moguće je da se dese jače oscilacije uskoro kako se približavamo izborima u Americi. Nivo otpora ostaje oko 2,000 i 2,200 USD dok su nivoi podrške na 1,780 USD. Indikator relativne snage trenda ukazuje da je moguć privremen rast cene ali kratkoročno.

NAFTA – Cena Američke lake nafte trenutno nema direkcioni pravac i  oscilira u postraničnom kretanju. Shodno kretanju glavnih indeksa cena je porasla ali ne u tolikoj meri da je trasirala neki odrešeni pravac. I dalje smo mišljenja da će cena izgubiti vrednost u nedeljama koje dolaze. Trenutni rizici na tržištu koji su u žiži interesovanja investitora ne govore u prilog da će cena rasti za sada. Smatramo da će cena i dalje oscilirati u neodlučnom opsegu, međutim ova neodlučnost nam signalizira da je moguć još jedan pad cene. Nivoi otpora ostaju na nivoima od 46 a nivoi podrške se nalaze na novima od 36 i 32 USD.

EURUSD – valutni par EUR/USD u protekloj nedelji trgovao je blizu prvih nivoa otpora koji se nalaze oko 1,17 i 1,18.  Poslednji podaci o ekonomiji i inflaciji u EU zoni nisu bili ohrabrujući niti u skladu sa projekcijama Evropske Centralne banke. Moguć je i još jedan paket fiskalne pomoći uskoro. Pojedine ekonomije se parcijalno zatvaraju zbog ponovnog obnavljanja pandemije virusa i ta činjenica predstavlja dodatni rizik za buduće ekonomske rezultate. Za sada i dalje razmatramo mogućnost da će cena pasti pošto se trenutni privremeni rast okonča uskoro blizu nivoa od 1,19. Nivoi podrške ostaju oko 1,14/1,15 dok se nivoi otpora i dalje nalaze na nivoima od 1,19 i 1,20.

DAX 30  – Cena ovog indeksa izgleda slično na tehničkom nivou kao i ostalih važnih indeksa u svetu.  Nemačka ekonomija je trenutno u fazi postepenog oporavka koji se odvija usporeno. Nezaposlenost je na 6,4% dok se Bruto nacionalni dohodak kao i trgovinski bilans razmene sa drugim ekonomijama sporo oporavljaju posle šoka prouzrokovanog zatvaranjem. Ovaj indeks doživeo je rast cene proteklih nedelja ali kao i na drugim indeksima, za sada, mišljenja smo da će doći do promene pravca uskoro.  Prvi nivoi otpora pojavljuju se oko 13,200 i 13,350 dok se prvi nivoi podrške pojavljuju od 12,550 do 12,330.  

Ekonomski kalendar za ovu nedelju ne sadrži vesti koje mogu proizvesti značajnija pomeranja na tržištima. U ponedeljak nema vesti, dok u utorak očekujemo vesti o inflaciji u EU zoni kao i indeks optimizma investitora koji izlazi i za EU zonu kao i za Nemačku. U popodnevnim časovima očekuju nas vesti o inflaciji u Americi. Sreda takođe ne sadrži značajnije vesti dok u četvrtak imamo zahteve nezaposlenih za pomoć od države u Americi koje investitori budno prate kako bi razumeli bolje trenutnu situaciju u sektoru radne snage. Petak nam donosi inflaciju u EU zoni za septembar, nove podatke o aktivnosti potrošača u Americi a malo kasnije izlazi i Mičigen indeks potrošača.

Ovo je bio pregled tržišta za nedelju koja je pred nama.

Nadam se da ćete ove informacije pametno iskoristiti u svom trgovanju.

Moje ime je Aleksandar Koprivica i vidimo se ponovo sledećeg ponedeljka.

Do tada, lep pozdrav.

 

OTVORI RAČUN

TRADEWIN24