Fjučersi u blagom minusu; Dan nakon odluke FED-a

Analitički tim Tradewin 24
Foto: Canva
22.09.2022

FJUČERSI U BALGOM MINUSU DAN NAKON ODLUKE FED-A

Američke berze bi trebalo da se otvore pomešano  nakon vožnje rolerkosterom koja je usledila nakon odluke Fed-a u sredu da poveća svoju referentnu stopu za 0.75 baznih poena. 
Akcije koje su na radaru investitora uključuju:
♦  Meta Platforms (Nasdaq) - Gigant društvenih medija planira da smanji troškove za najmanje 10% u narednim mesecima. 
♦  UniCredit (Milan) - Akcije italijanske banke skočile su za više od 6%, nakon što je njen izvršni direktor rekao da će banka podići svoja očekivanja za ovu godinu, što je dovelo do velikog rasta među akcijama evropskog bankarskog sektora. 
♦  Novavax  (Nasdaq) - Tvrdnje predsednika Bajdena da je pandemija gotova, oborile su cenu akcije za više od 6%. 

DA LI NAM PRETI NESTAŠICA TANKERA NA GLOBALNOM NIVOU?

Evropski napori da zamene rusku naftu i prirodni gas izazivaju nestašicu tankera na gobalnom nivou izvestio je Blumberg. Tečni prirodni gas, dizel i sirova nafta sada se transportuju tankerima u Evropu, čije su rute duže nego inače, nakon što je kontinent najavio ograničenja na uvoz energenata iz Rusije. To dovodi do dužeg zauzimanja plovila, što uzrokuje nestašice tankera i povećava vozarine, objavio je Blumberg, pozivajući se na stručnjake za brodarstvo. Troškovi transporta nafte iz SAD-a u Kinu su na najvišem nivou od 2020. godine. Nestašice prete da utiču na azijske ekonomije koje se oslanjaju na uvoz nafte i LNG-a iz SAD.

Kineske kupovine ruskog uglja dostigle su 8,54 miliona tona, u odnosu na 7,42 miliona tona u julu, što predstavlja značajan rast od 57% na godišnjem nivou. EU je pristala da uvede novi paket sankcija Rusiji zbog planova za održavanje referenduma u ​​regionima pod ruskom kontrolom u Ukrajini, izjavio je visoki predstavnik Unije za spoljnu politiku i bezbednost Josep Borrell. Tema referenduma je ujedinjenje ukrajinskih regiona sa Rusijom.

CENTRALNE BANKE: POVEĆANJE STOPA OD MANILE DO CIRIHA

Najnovije povećanje kamatnih stopa Federalnih rezervi pokrenulo je prvu direktnu intervenciju Banke Japana na deviznim tržištima od 1998. godine, nakratko povukavši jen sa 24-godišnjeg minimuma u ​​odnosu na nezaustavljivi dolar.

Monetarna politika BoJ-a i dalje ostaje nepromenjena, a guverner je ponovio da očekuje da će se inflacija smanjiti "sama od sebe" sledeće godine.
Dolar je skočio iznad 145 jena pre intervencije BoJ-a nakon što je Fed u sredu povećao razliku između referentnih stopa dve centralne banke uz još jedno povećanje od 75 baznih poena.

Švajcarska nacionalna banka je takođe uhvatila korak sa Fed-om povećavši svoju referentnu kamatnu stopu za 75 baznih poena, čime je izašla iz teritorije negativnih stopa. Švajcarski franak je ojačao danas za 1.5% u odnosu na američki dolar.Centralne banke Norveške, Indonezije i Filipina su se odlučile za nešto manje korake od 50 baznih poena.

Kako da kreneš sa investiranjem na berzi?

Za uspešno investiranje na berzi potrebne su ti samo 2 stvari:

1.  Dobar broker. Iskoristi sve šanse koje ti berza pruža i otvori trgovački račun kod licenciranog brokera #1 TradeWin24. 

2.  Kvalitetna edukacija. Pre bilo kakvog ulaganja neophodno je da se edukuješ o berzi. Uvek možeš besplatno započeti svoju edukaciju na Berzanskoj akademiji. Registruj se i slušaj 10 besplatnih lekcija ovde.

 

Investiraj odmah